Kansallista muistiviikkoa vietetään ensimmäistä kertaa Loviisassa 19.–26.9.2022

Kansallista muistiviikkoa vietetään nyt myös Loviisassa 19.–26.9. Viikon teemana on ”Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa”, ja kaikkia asukkaita kannustetaan muistiystävällisiin tekoihin. Muistiviikon luennolla 20.9.2022 kello 14–15.30 Palvelutalo Esplanadissa esitellään uusi Loviisassa elokuussa aloittanut Muistiluotsi-toiminta.

– Kun pandemia muutama vuosi sitten alkoi, olimme Loviisan senioripalveluissa juuri aloittaneet Muistipoliklinikka-toiminnan, mikä on upea juttu eikä mikään itsestäänselvyys Loviisan kaltaisessa suhteellisen pienessä kaupungissa, kertoo senioripalveluiden palvelupäällikkö Sofie Klawér-Kallio. – Valitettavasti toimintaa on osittain rajoittanut pandemia.

Vuoden 2022 alussa Helsingin muistiyhdistys ry sai STEA:lta myönteisen rahoituspäätöksen yhdistyksen Muistiluotsi-toiminnan laajentamiseksi Uudenmaan itäisiin kuntiin. Loviisan Muistiluotsi-toiminta alkoi elokuussa.

– Olemme todella iloisia tästä uudesta kolmannen sektorin yhteistyökumppanista. Kevään yhteistyökokouksissa haudoimme yhdessä ideaa siitä, että viettäisimme muistiviikkoa tänä vuonna myös Loviisassa, selostaa Klawér-Kallio.

Kansallista muistiviikkoa vietetään vuosittain sillä viikolla, jolle kansainvälinen Alzheimerpäivä 21.9. sattuu, viikko voi vaihdella viikon 38 ja 39 välillä. Viikon kansallisena teemana tänä vuonna on ”Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa”. Vuoden teemalla halutaan nostaa esiin se, että muistiystävällinen yhteiskunta perustuu muistiystävällisiin tekoihin. Tällaisia tekoja voivat olla aktiivitoiminta, esimerkiksi kouluttautuminen muistikummiksi, ryhtyminen muistivapaaehtoiseksi tai liittyminen paikallisen muistiyhdistyksen jäseneksi. Teko voi myös kaikessa yksinkertaisuudessaan olla vaikkapa, että kohtaa muistisairaan henkilön ihmisenä tai että puhuu muistisairauksista kunnioittavasti ja avoimesti.

– Viikon aikana haluamme haastaa jokaisen, mikä on sinun muistiystävällinen tekosi? Klawér-Kallio kysyy innokkaana.

Muistiviikon luennolla 20.9.2022 kello 14–15.30 Palvelutalo Esplanadissa esitellään uusi Loviisassa elokuussa aloittanut Muistiluotsi-toiminta. – Kaikki kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita, Klawér-Kallio päättää.

Jos olet kiinnostunut muistikummiudesta, voit osallistua muistikummituokioon virtuaalisesti netissä osoitteessa https://tuokio.muistikummit.fi/. Muistiyhdistykset ja muistiluotsikeskukset järjestävät myös fyysisiä muistiluotsituokioita, joten kannattaa olla yhteydessä paikalliseen yhdistykseen/muistiluotsikeskukseen. Emilia Eklund on Loviisan seudulla toimivan muistiluotsikeskuksen paikallinen muistiohjaaja, hänen sähköpostiosoitteensa on emilia.eklund@muistihelsinki.fi.

Taustaa

Muistisairaudet, kattotermi yli 100 eri sairaudelle, ovat suomalaisten kolmanneksi yleisin kansantauti. Noin 200 000 suomalaisella on nykyään jonkinmuotoisen muistisairauden diagnoosi ja lähes yhtä monella on lievä kognitiivinen heikentyminen (MCI, mild cognitive impairment), jota voidaan pitää muistisairauksien esiasteena. Muistisairaudet vaikuttavat koko perheeseen, ja muistisairauksista myös sanotaan, että ne ovat koko perheen sairauksia. On arvioitu, että muistisairaudet koskettavat noin 1 miljoonaa suomalaista, mutta edelleen muistisairauksiin liittyy merkittävä stigma. Muistiviikon eräs tavoite onkin lieventää tätä stigmaa levittämällä tietoa ja faktaa muistisairauksista.

Kuva: Pexels/Andrea Piacquadio