Näin kaupungin palvelut toimivat koronavirusepidemian aikana

Loviisan kaupungin palvelut toimivat supistetusti epidemian aikana. Asiointi kaupungin yksiköissä tapahtuu pääasiassa puhelimitse tai sähköpostilla. Tapaamista vaativa asiointi tapahtuu ajanvarauksella. Asiakaspalvelutoimisto Lovinfo palvelee puhelimitse numerossa 019 555 555 tai sähköpostitse lovinfo@loviisa.fi.

Avustushakemuksia (kulttuuriavustukset, liikunta- ja nuorisotoiminnan avustukset, yksityistien kunnossapitoavustukset) ja rakennuslupahakemusasiakirjoja voi tarvittaessa jättää sivistys- ja hyvinvointikeskuksen postilaatikkoon, joka sijaitsee keskuksen takaovella osoitteessa Mariankatu 12 a (sisäpiha). Postilaatikko tyhjennetään päivittäin.

Koulut ja päiväkodit

Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti Loviisan perusopetusta antavien koulujen tilat suljetaan keskiviikosta 18.3. alkaen 13.5.2020 saakka ja opetus ja ohjaus järjestetään poikkeuksellisin opetusjärjestelyin. Kouluissa järjestetään esiopetus sekä perusopetuksen 1–3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Opetus ja varhaiskasvatus on keskitetty tiettyihin kouluihin ja päiväkoteihin epidemian ajaksi. Toiminnassa olevissa yksiköissä on tehostettu siivousta ja toiminta tapahtuu pienryhmissä.

Kaupungin avoin päiväkoti Treffis on suljettu toistaiseksi.

Loviisan kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä on koronaepidemiatilanteesta johtuen hyväksynyt tilapäiset muutokset varhaiskasvatuksen asiakasmaksuohjeeseen. Lapsen ennalta ilmoitetut poissaolopäivät 17.3.–13.4.2020 välisenä aikana hyvitetään varhaiskasvatuksen asiakasmaksussa.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Terveyskeskuksen palveluja supistetaan 16.3. alkaen koronavirusepidemian vuoksi, esimerkiksi kiireettömän hoidon aikoja ei toistaiseksi anneta. Vastaanottojen ja puhelinpalvelun ruuhkautumisen estämiseksi kehotetaan kaikkia sairastamaan lieväoireiset hengitystieinfektiot kotonaan välttäen tarpeettomia ihmiskontakteja ja hyvästä hygieniasta huolehtien.

Lue tarkempia tietoja perusturvakeskuksen tiedotteesta: https://www.loviisa.fi/tiedotteet/perusturvakeskus-tiedottaa-16-3-2020-muutoksia-terveyskeskuksen-toiminnassa-koronavirustilanteen-vuoksi/

Flunssaa ja muita hengitystieinfektiota sairastavat potilaat ohjataan puhelimitse erilliselle infektiovastaanotolle, ilman edeltävää puhelinsoittoa et voi tulla vastaanotolle! Infektiovastaanotolle pääsee yksi kerrallaan sovittuna ajankohtana, sisäänkäynti ambulanssioven kautta. Ambulanssioven edessä pysäköiminen on epidemian aikana poikkeuksellisesti sallittua flunssapotilaille.

Maanantaista 30.3.2020 alkaen Loviisan terveyskeskuksen kiireellinen vastaanotto on auki arkisin kello 8–18. Aukioloaikaa laajennetaan 4.4.2020 alkaen niin, että vastaanotto on auki myös lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10–14.

Huomaa, että vastaanotto toimii ainoastaan ajanvarauksella, soita aina etukäteen puh. 019 505 1300. Ajanvaraus päättyy tunti ennen sulkemisaikaa.

Koskenkylän ja Lapinjärven terveystalot

Koskenkylän terveystalo toimii 30.3.2020 alkaen riskiryhmään kuuluvan perusturvakeskuksen henkilöstön työtilana. Työskentely tapahtuu ainoastaan puhelimitse, terveystalon tiloissa ei ole asiakasvastaanottoa. Neuvola ja muu kiireetön vastaanottotoiminta hoidetaan Loviisan terveyskeskuksessa.

Lapinjärven terveystalolla sekä lääkärin- että hoitajan vastaanotto toimii 30.3.2020 alkaen ainoastaan ajanvarauksen kautta. Lääkärinvastaanotto terveystalolla on keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin, terveydenhoitajan vastaanotto on maanantaista perjantaihin. Neuvola toimii kuten aiemminkin. Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi terveystalon ovi on lukittuna, sisäänpääsyä varten soita puh. 019 505 1560.

Suun terveydenhuolto

Koronavirusepidemian vuoksi suun terveydenhuoltoon ei toistaiseksi voi varata kiireettömiä aikoja, jo varatut ajat pyritään hoitamaan sovitusti. Kiireellisissä asioissa ota yhteyttä hammashuollon puhelinpalveluun, puh 019 505 1340. On tärkeää muistaa, että jos sinulla on flunssaoireita, et voi tulla vastaanotolle! Toimenpiteellä suojataan asiakkaita altistumasta tartunnoille sekä turvataan henkilökunnan riittävyys kiireelliseen hoitoon.

Laboratorio

Torstaista 19.3.2020 alkaen HUSLAB:in näytteenotto Loviisassa hoidetaan ainoastaan ajanvarauksen kautta, tilaa aika numerosta 019 505 1550. Laboratorion vuoronumerojärjestelmä poistuu käytöstä toistaiseksi.

Suosittelemme siirtämään ei-kiireellisten laboratorionäytteiden ottamista (esim. vuosikontrollitutkimukset) myöhempään ajankohtaan.

Ryhmätoiminta

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen ryhmätoiminta on peruttu ja osallistujille pyritään ilmoittamaan asiasta henkilökohtaisesti.

Vierailut asumispalveluyksiköissä

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään valtioneuvoston linjauksen mukaisesti. Ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa kielletään pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset sekä saattohoidossa olevien läheiset.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto on keskitetty 18.3-13.5.2020 yhdelle kouluterveydenhoitajalle, Camilla Jordman, puh 040 741 7353 arkisin kello 8.30–15.30. Yhteys kouluterveydenhoitajalle puhelimitse tai Wilman välityksellä. Voit olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan eri terveysasioissa, mutta mikäli asiasi koskee mahdollista koronatartuntaa ole yhteydessä terveyskeskukseen puh 019 5051300

Loviisan kaupungin koulukuraattori- ja koulupsykologipalvelut toimivat etänä 18.3.–13.5.2020

Koronaviruksesta johtuvien poikkeusolojen aikana koulukuraattorit ja koulupsykologit työskentelevät pääasiallisesti etänä, mutta heihin voi ottaa yhteyttä kaikkina arkipäivinä kello 9–14.30 puhelimitse, Wilma-viestillä tai sähköpostilla (etunimi.sukunimi@edu.loviisa.fi).

Henkilötietoja tai muita salassa pidettäviä tietoja ei pidä lähettää sähköpostin kautta. Mahdollisen henkilökohtaisen tapaamisen tarve arvioidaan tapauskohtaisesti.

Kunnalliset eläinlääkäripalvelut:

Kunnallisten eläinlääkäripalveluiden toiminnasta voi lukea oheisesta linkistä: https://www.loviisa.fi/ajankohtaista/porvoon-kaupunki-tiedottaa-24-3-2020-ohjeita-kunnallisen-elainlaakarin-asiakkaille/

Yli 70-vuotiaille tarjolla käytännön apua

Hallituksen linjauksen mukaisesti yli 70-vuotiaiden on nyt syytä pysytellä kotona. Mikäli olet varannut kiireettömän ajan esimerkiksi vastaanotolle, suun terveydenhuoltoon tai muistipoliklinikalle, olemme sinuun yhteydessä ja pyrimme selvittämään asian puhelimitse.

Tarvitsetko apua käytännön asioissa epidemian aikana, esimerkiksi kauppa-asioissa? Ota yhteyttä senioreiden palveluneuvontaan, SENNI arkisin kello 8-16 numerossa 040 575 3147, voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen senni.helppi@loviisa.fi

Perusturvakeskuksen tiedote toiminnasta on julkaistu 19.3.2020. Voit lukea sen tästä linkistä: https://www.loviisa.fi/tiedotteet/paivitetty-tieto-perusturvakeskuksen-toiminnasta-19-3-2020/

Neuvolapalvelut toimivat toistaiseksi normaalisti

Perhekeskuksen neuvolapalvelut (äitiysneuvola, lastenneuvola ja ehkäisyneuvola) toimivat vielä toistaiseksi normaalisti. Huom! Älä tule vastaanotolle, mikäli sinulla on flunssaoireita!

Kotikäyntejä kuitenkaan ei tehdä, myöskään ehkäisyneuvolan walk-in palvelu keskiviikkoisin ei ole toiminnassa

Kulttuuri-, liikunta- ja vapaa-aikapalvelut

Valtioneuvoston suositusten mukaisesti Loviisan kaupungin museo, kirjastot, kirjastoauto ja kaupungin kulttuuri- ja harrastustilat, urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset suljetaan 13.5. saakka. Julkiset kokoontumiset rajoitetaan 10 henkilöön.

Kaikki kaupungin järjestämä ohjattu liikunta sekä uintitoiminta on keskeytetty 13.5.2020 saakka. Myös Esplanadin yleisöuintivuorot on peruttu.

Liikuntatoimi suosittelee käyttämään kaupungin monipuolisia ulkoilumahdollisuuksia. Se julkaisee verkkosivuillaan joka viikko uuden liikuntabingon, jota niin aikuiset kuin lapset ja nuoret voivat hyödyntää. Bingossa on esimerkkejä hauskoista aktiviteeteista joita voi tehdä yhdessä ja erikseen!

Loviisan kirjastot ovat kiinni 18.3.–13.5.2020. Keskeytyksen aikana kirjasto pidentää laina-aikoja eikä peri myöhästymismaksuja asiakkailta. Kaikki noutamattomat lähetykset siirretään Loviisan keskustan R-kioskiin. Kirjaston e-materiaalit ovat käytössä verkkokirjaston kautta: helle.finna.fi

Kansalaisopiston tilat suljetaan 13.5.2020 saakka ja lähiopetus niissä keskeytetään. Järjestelyt tulivat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.