Koronavirusoireisten testaaminen siitepölykaudella

Siitepöly ja katupöly aiheuttavat monille covid-19-infektioon sopivia oireita, kuten silmien kutinaa, vesinuhaa, yskää tai hengenahdistusta. Oireet ilmaantuvat erityisesti ulkona ja rauhoittuvat sisätiloissa. Allergialääkitys kannattaa aloittaa heti, jos tietää kärsivänsä siitepölyoireista.

– Covid-19-infektion voimakkuus vaihtelee eri ihmisillä. Suomessa on tullut ilmi tapauksia, joissa tartunnan saanut henkilö on ensin luullut oireitaan allergiaksi ja ehtinyt altistaa muita tartunnalle, kertoo Loviisan kaupungin johtava lääkäri Marika Ylärakkola.

Heti tutunkin allergiaoireen alkaessa on tärkeää mennä kertaalleen covid-19-testiin. Jos covid-19-testi on negatiivinen ja oireet lievenevät selvästi allergialääkityksellä, ei uutta testiä tarvita.

Jos allergiaoireet eivät helpota allergialääkityksen tehostamisesta huolimatta tai ne pahenevat tai saa muita covid-19-infektioon sopivia oireita, kuten kurkkukipu, haju- tai makuaistin muutos, pahoinvointi, ripuli, päänsärky tai lihaskivut, tulee mennä uudestaan covid-19-testiin.

Mikäli oireet eivät helpota ja henkilö tarvitsee hoitoa allergiaoireisiin, tulee ottaa yhteyttä Loviisan terveysasemaan joko Klinik-asiointipalvelun kautta tai puhelimitse 019 505 1300 arkisin kello 8–16.

Share This