Loviisa kuvin ja sanoin 1917-2017 -näyttely Almintalossa

Suomen itsenäisyyden ajalla Loviisan seutu on ollut monen taiteilijan ja kirjailijan koti. Näyttely Loviisa kuvin ja sanoin 1917–2017 kutsuu katsomaan Loviisaa siellä asuneiden ja työskennelleiden taiteilijoiden ja kirjailijoiden silmin.

Ensimmäinen Loviisan seudun taiteesta ja kirjallisuudesta kertova yhteisnäyttely järjestettiin vuonna 1944. Keskellä toista maailmansotaa avautunut näyttely oli alueen taiteilijoiden yhteinen voimanponnistus ja sen pääsylippujen tuotto ohjattiin Mannerheimin lastensuojeluliiton sotakummitoimintaan seudulla. Näiden, nykyisen Loviisan alueella toimineiden taiteilijoiden ja kirjailijoiden teoksia on mahdollisuuksien mukaan pyritty nostamaan esiin myös Almintalon näyttelyssä.

Vuosien varrella Loviisaa ovat kuvanneet monet paikkakunnalla vierailleet taiteilijat. Heidän lisäkseen loviisalaiset taiteenharrastajat ovat kuvanneet kotiseutunsa maisemia, joista löytyy edelleen meille tuttuja näkymiä. Vuodesta 1995 lähtien Loviisan vierasateljeessa on työskennellyt lukuisia kansainvälisiä taiteilijoita, joiden työhön pikkukaupunki on tavalla tai toisella jättänyt jälkensä.

Kuvataiteen rinnalla näyttely kertoo loviisalaisista kirjailijoista ja esittelee heidän tuotantoaan kuluneen sadan vuoden ajalta. Ruotsalainen kirjailija Ulla Bjerne (1890–1969) asui Loviisassa vuodesta 1922 kuolemaansa saakka. Tuona aikana Loviisan kirjallinen elämä henkilöityi hänen ympärilleen ja Ulla Bjernen sekä hänen puolisonsa Leon Biaudetin kodista tuli kirjailijoiden kohtaamispaikka. Ulla Bjernen kuoleman jälkeen Villa Biaudet’sta tuli kirjailijaresidenssi, ja vuodesta 1970 lähtien talo on ollut koti monelle merkittävälle kirjailijalle.

Kirjallisuuden puolella Loviisaa on kuvattu paitsi kaunokirjallisuudessa myös historiankirjoituksessa. Seudun historiaa laajasti tutkineella professori Olle Sirénillä onkin ansaitusti oma sijansa juhlavuoden näyttelyssä. Olle Sirén (1925–2015) oli historioitsija, kirjailija, opettaja sekä merkittävä kulttuuripersoona Loviisassa. Hänen tutkimustensa ja kirjojensa ansiosta Loviisan seudun historia on meidän kaikkien saavutettavissa. Olle Sirén julkaisi yhteensä kolmisenkymmentä teosta, jotka kaikki pohjautuvat perusteelliseen tutkimustyöhön.

Suomi 100 -juhlavuoden näyttelyn teokset ovat kaikki lähtöisin Loviisan kirjaston ja museon kokoelmista sekä kaupungin taidekokoelmasta, joka on kaikkien loviisalaisten yhteinen taideaarre. Vuosien saatossa taidekokoelma on karttunut niin paikallisten kuin vierasateljeessa työskennelleiden taiteilijoiden töillä, joista monet kuvaavat pikkukaupungin maisemia ja elämää.

Loviisa kuvin ja sanoin 1917–2017, Almintalossa 8.11.2017–20.1.2018

Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Loviisan kaupungin museo, kirjastot ja kulttuuripalvelut. Loviisa kuvin ja sanoin -näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.