Loviisan kaupunki tiedottaa: Varautuminen koronavirustilanteen johdosta

koronavirus coronavirus

Loviisan kaupunki varautuu koronavirustilanteen johdosta Suomen hallituksen ja THL:n antamien ohjeistuksien (13.3.2020) ja määräyksien mukaisesti. Tartuntariskialueelta, joksi tällä hetkellä luetaan esimerkiksi koko Eurooppa, palaavien tulee hallituksen ohjeistuksen mukaisesti sopia työhönsä paluunsa ajankohdasta ja poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

Koulujen ja päiväkotien osalta sivistystoimi linjasi jo aikaisemmin perjantaina, että tartuntariskialueilta palaavat oppilaat ja opiskelijat pysyvät kotona 14 vuorokauden ajan. Tällaisessa tilanteessa opettajaan ollaan yhteydessä kotitehtävien osalta. Koulujen mahdollisiin sulkemisiin tai karanteeneihin on varauduttu ohjeistamalla oppilaita ottamaan opiskeluvälineensä kotiin.

Katso sivistystoimen tiedote 13.3.2020 täältä: https://www.loviisa.fi/ajankohtaista/sivistystoimi-tiedottaa-ei-puolikuntoisena-kouluun-ulkomailta-palaavia-pyydetaan-pysymaan-kotona-14-vuorokautta/

Riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi kaupungin ikääntyneiden hoivayksiköissä ja sairaalaosastolla vierailut on kielletty. Poikkeuksena on saattohoito, mutta tällöin vierailun järjestelyistä on sovittava henkilökunnan kanssa. Tarpeetonta vierailua päiväkodeissa ja oppilaitoksissa on syytä välttää.

Kaupungin toimesta järjestettyjen, senioreille suunnattujen liikuntaryhmien toiminta ja henkilökunnan Tyky-toiminta keskeytetään ainakin huhtikuun loppuun.

Kaupunki rajoittaa omien yleisötilaisuuksien järjestämistä alle 50 hengen tapahtumiin. Näin ollen esimerkiksi kaupunginvaltuuston kokous 18.3.2020 järjestetään normaalisti. Varmuuden vuoksi kuitenkin maanantaina 16.3.2020 Lovisavikens skolassa järjestettäväksi ilmoitettu koulu- ja päiväkotiverkon supistamista koskeva kuulemistilaisuus on peruttu. Miten kuuleminen järjestetään, siitä tiedotetaan ensi viikolla.

Kaupunki kehottaa asukkaita seuraamaan terveyden- ja hyvinvointilaitoksen THL:n ja valtioneuvoston ohjeistuksia. Tartuntojen vähentämiseksi on syytä rajoittaa turhaa matkustamista ja ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Erityistä harkintaa ja varovaisuutta on syytä noudattaa riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet ja perussairaat.

Urheiluseurat, yhdistykset ja muut toimijat vastaavat ja tiedottavat omasta toiminnastaan. Toistaiseksi kaupunki ei rajoita heidän toimintaansa kaupungin tiloissa.

Kaupungin johto seuraa koronavirustilannetta tarkasti ja on valmis tiukentamaan ohjeistuksia tilanteen niin vaatiessa.

Mikäli epäilet saaneesi koronatartunnan soita aina ensin Loviisan terveyskeskukseen numeroon 019 505 1300 (arkisin kello 8-16) tai Päivystysavun numeroon 116 117. Saat ohjeet hoitoon hakeutumisesta, älä hakeudu hoitoon ennen soittamista! Hätätapauksessa soita 112!

Valtakunnallinen puhelinneuvonta, josta saa yleistä tietoa koronaviruksesta on numerossa 0295 535 535.

Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Perusturvakeskus seuraa koronavirustilannetta noudattaen kansallisia ja alueellisia ohjeistuksia. Mikäli Loviisassa todetaan koronavirustartunta, voidaan tartunnan saanut henkilö laittaa kotikaranteeniin, ellei hän tarvitse sairaalahoitoa.

Lue perusturvakeskuksen aikaisempi tiedote täältä: https://www.loviisa.fi/tiedotteet/toimi-nain-jos-epailet-koronavirusta/