Muistilista loviisalaisille presidentinvaalia varten

Presidentinvaali vaikuttaa myös Loviisan kaupungin toimintaan. Esimerkiksi asiakaspalvelutoimisto Lovinfo palvelee vain puhelimitse ennakkoäänestyksen aikana.

Presidentinvaali järjestetään sunnuntaina 28. tammikuuta 2018. Ennakkoäänestys kotimaassa on 17.–23.1. ja ulkomailla 17.–20.1. Vaali vaikuttaa myös Loviisan kaupungin toimintaan.

Kirjastoauto ja Lovinfo valjastetaan vaalikäyttöön. Kirjastoauto toimii yhtenä presidentinvaalin ennakkoäänestyspaikkana. Näin ollen kirjastoauto on pois kirjastokäytöstä 17.–21.1. sekä mahdollisen toisen vaalikierroksen aikana 31.1.–4.2.

Äänestysbussin aikataulut (vaalit.fi)

Asiakaspalvelutoimisto Lovinfo ja matkailutoimisto Mariankadulla ovat suljettuna 17.-23.1., sillä tilat toimivat ennakkoäänestyspaikkana. Tänä aikana Lovinfo palvelee asiakkaitaan puhelimitse arkisin kello 9–16. Lovinfon tavoitat numerosta 019 555 555.

Ilmoitus äänioikeudesta

Äänioikeutetut ovat saaneet joulu-tammikuun aikana postissa kaksi ilmoituskorttia sisältävän lähetyksen äänioikeudesta. Toinen kortti on ensimmäistä vaalia ja toinen mahdollista toista vaalia varten. Korteista löydät tiedon siitä, missä voit äänestää vaalipäivänä. Liitteenä on myös luettelo oman vaalipiirisi ennakkoäänestyspaikoista.

Kotiäänestykseen ilmoittauduttava 16.1. mennessä

Jos olet äänioikeutettu, mutta kykysi liikkua ja toimia on rajoittunut siinä määrin, ettet pääse äänestyspaikalle ilman kohtuuttomia vaikeuksia, voit äänestää ennakkoon kotonasi.

Joko äänioikeutettu itse tai hänen valitsemansa henkilö voi ilmoittaa kotiäänestyksen tarpeesta Loviisan keskusvaalilautakunnalle 16.1. kello 16 mennessä. Sairaaloissa ja hoitolaitoksissa järjestetään mahdollisuus äänestää ennakkoon.

Ilmoittaudu joko puhelimitse 019 555 555 (asiakaspalvelutoimisto Lovinfo) tai palauttamalla täytetty kotiäänestyslomake osoitteeseen Loviisan kaupungin keskusvaalilautakunta, PL 77, 07901 Loviisa.

Kotiäänestyslomake (pdf, tulostettava)

Äänestä ennakkoon tai vaalipäivänä

Muistathan, että äänestämistä varten sinulla on oltava mukanasi kuvallinen henkilöllisyystodistus, joko ajokortti, passi tai henkilökortti.

Voit äänestää ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa Suomessa. Loviisan ennakkoäänestyspaikat ovat asiakaspalvelutoimisto Lovinfo, Ruotsinpyhtään entinen kirjasto, Pernajan lähikirjasto ja Liljendalin maaseututoimi. Ennakkoon voi äänestää myös eri puolille kaupunkia ajavassa äänestysbussissa.

Loviisassa sijaitsevat ennakkoäänestyspaikat

Vaalipäivänä saat äänestää vain äänestyskorttiin merkityssä paikassa. Vaalipäivän äänestyspaikat ovat avoinna kello 9–20.

Vaalipäivän äänestyspaikat (pdf)

Yksi tai kaksi kierrosta

Presidentinvaali toimitetaan suoralla kansanvaalilla yhdellä tai tarvittaessa kahdella kierroksella. Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisessä vaalissa yli puolta annetuista äänestä, toimitetaan toinen vaali sunnuntaina 11. helmikuuta. Silloin ehdokkaina on kaksi ensimmäisessä vaalissa eniten ääniä saanutta ehdokasta.

Lisätietoja presidentinvaalista löydät oikeusministeriön vaalisivuilta.