Juuri sopiva suurperheelle

Tanja Rinne asuu Garnisonin kaupunginosassa perheensä kanssa. Suurperheeseen kuuluu Antti-puolison lisäksi Tanjan lapset Veeti 18, Santtu 14, Samuli 12 ja Antin lapset Venla 18, Veeti 16 sekä Ella 10. Onni, 8 kk, on pariskunnan ensimmäinen yhteinen lapsi.

”Muutimme viime vuoden lokakuussa Loviisan Garnisoniin. Oli oikeastaan pakko saada isompi talo, sillä meille oli tulossa ensimmäinen yhteinen lapsi, Onni. Lisäksi täällä asuvat ajoittain omien lasteni lisäksi Antin kolme lasta, eli välillä luonamme on seitsemän lasta ja nuorta.

Onneksi löysimme nopeasti tämän talon, joka on juuri sopivan joustava meille. Olemmekin aika hyvin asettuneet aloillemme, ja yhteinen elämämme Loviisassa on loksahtanut mukavasti kohdalleen. Pikkukaupungissa on rauhallista ja turvallista, ja ovathan pääkaupunkiseudulla tämän kokoisten talojen hinnatkin ihan muuta kuin täällä Loviisassa.

Asuin lapsuuteni Ruotsissa, mutta koen olevani loviisalainen, sillä muutimme tänne minun ollessani kahdeksanvuotias. Ennen muuttoa tähän kotiin asuin Chiewitzinkadulla kerrostalossa. Tapasimme Antin kanssa työkuvioissa, ja Antti muutti Loviisaan Kuopiosta. Emme halunneet muuttaa pois Loviisasta, sillä tämä on turvallinen ja hyvä paikka lastenkin kasvaa. Ja olihan heillä tutut koulut, kaverit ja harrastuksensa täällä. Kaikki on lähellä, mikä helpottaa ison perheen arkea.

Loviisassa on helppoa ja edullista harrastaa. Pojat pelaavat jalkapalloa, jääkiekkoa, salibandya, tennistä ja koripalloa tässä pihalla. Minä aloitan pian taas intervallitreenit crossfit-salilla. Antti pelaa aktiivisesti tennistä. Loviisan tenniskentällä hän tavannut jopa tuttuja kilpakumppaneita, ja hän on tietysti myös tutustunut muihin pelaajiin.

Antti on viihtynyt Loviisassa hyvin, vaikka entinen kotikaupunki Kuopio onkin paljon Loviisaa isompi. Muutimme talven kynnyksellä, ja ensin hän ihmetteli, että iltakävelyllä ei ollut vastaantulijoita. Toisaalta elämä pyörii ihan täysin suurperheen tarpeiden tahtiin, joten vapaa-aikaa ei ihmeemmin ole.

Paljon puhutaan siitä, että palvelut heikkenevät pienissä kaupungeissa, mutta kyllä Loviisasta saa sen mitä tarvitsee. On vaate- ja urheilutarvikekauppa sekä musiikki- ja kirjakauppa. Laadukkaita lastenvaatteita saa kierrätysliikkeistä. On myös todettava, että maailma on muuttunut internetin myötä, ja asiointi siirtyy yhä enemmän nettiin. Omalla tavallaan sekin helpottaa arkea pikkukaupungissa.

Meistä on hienoa, että Loviisassa on todella paljon tapahtumia niin aikuisille kuin lapsillekin. Loviisan kaupunki järjestää erilaisia liikunta- ja harrastekursseja ja tempauksia. Niihin on helppo päästä mukaan, kunhan vain itse on aktiivinen ja hakee niistä tietoa.

Harrastusten lisäksi vietämme paljon aikaa pihallamme. Se rajoittuu metsään, jossa mutkittelee pururata. Meillä on mukavat naapurit, joilla on myös lapsia. Pihamme sai uuden ilmeen, kun alaa opiskellut naapurimme teki puutarhasuunnitelman. Ympäristö on rauhallinen ja turvallinen. Juuri sopiva meidän perheellemme.”