Kirpparilöytöjä keltaisessa unelmassa

Rebecca ja Kristian Wahlström asuvat Loviisan alakaupungissa. Heillä on kaksi poikaa, Zacharias, 7, ja Espen, 4, jotka saavat pian pikkusisaruksen.

Loviisan alakaupungissa on keltainen unelma, Villa Lilla Gula. Kun avaa portin, avautuu eteen suuri kulmatontti ja mittava terassi. Tulijoita on vastassa kaksi pikkupoikaa, Zacharias ja Espen sekä kaksi pientä koiraa, Turbo ja Randolf. Ikä painaa jo tassuja, mutta Turbo jaksaa vielä ärhäkkäästi haukkua, vaikka se itse tuskin haukkuaan kuulee. Talossa asuvat Rebecca ja Kristian Wahlström, joille pian syntyy kolmas lapsi. Pariskunta muutti taloonsa syksyllä 2010 Liljendalin kirkon kupeesta.

”Liljendalin talomme oli moderni. Emme halunneet tuoda tähän vanhaan taloon sieltä huonekaluja ja muita tavaroita. Myimme ison osan irtaimistostamme kirpputorilla ennen muuttoa”, Rebecca ja Kristian kertovat.

Rebecca on lähtöisin Liljendalista. Loviisassa hän on myös käynyt koulunsa ja kasvanut aikuiseksi. Loviisalaisuus on syvällä hänessä, etenkin kaunis alakaupunki ja Puutarhakatu.

”Muistan, kuinka lapsena kävelin hiekkatietä ja ihailin vanhoja taloja ja alakaupungin tunnelmaa.”

Kristian on alun perin porvoolainen. Hieman hämillään hän kertoo, ettei tullut juuri koskaan piipahtaneeksi Porvoon naapurikaupunkiin Loviisaan. Jostain syystä suuntana oli aina Helsinki. Nyt Kristianin elämä on Loviisassa. Työpaikka on vielä Porvoossa, mutta työmatkahan ei ole pitkä.

”Pakko myöntää, etten nuoruudessani tiennyt Loviisasta oikein mitään. Täällä perheellämme on kuitenkin turvallista ja rauhallista asua. Kaikki on lähellä, joten autokaan ei ole välttämätön. Kaupat ja harrastusmahdollisuudet ovat käden ulottuvilla. Lisäksi harrastaminen on edullista ja helppoa.”

Rebeccan äidinkieli on ruotsi. Hän muistelee, että yläasteikäisenä ruotsinkieliset olivat omassa porukassaan, suomenkieliset omassaan. Hänestä se oli outoa. Nykyään vaikuttaa siltä, että kielimuurit ovat kadonneet.

”Se on todella hyvä asia.”

Aina välillä käy niin hyvä tuuri, että Loviisan vanhojen talojen alueelta tulee jotain myyntiin. Villa Lilla Gula oli ollut iät ja ajat Rebeccan isän lapsuudenystävän kesämökkinä. Siitä oli pidetty hyvää huolta, ja se oli remontoitu viimeisen päälle. Koska käyttöä oli kuitenkin vain pari viikkoa vuodessa, tarjoutui Rebeccalle ja Kristianille mahdollisuus ostaa se. He eivät empineet hetkeäkään.

Nyt kaunis talo on saanut mittavan terassin lisäksi lisäosan, jonka pariskunta on rakentanut itse.

”Tykkäämme tehdä muutoksia. Olemme molemmat myös innokkaita sisustajia. Onneksi täällä on paljon ihania kirppareita, joista voi tehdä löytöjä, Rebecca sanoo näyttäen vanhasta maistosiivilästä tehtyä lamppua.”

Heidän mielestään Loviisa on lapsiperheelle ihanteellinen paikka asua. Pikkupojat istuvat mielellään aidan päällä moikkailemassa ohikulkijoita. Joskus he jopa myyvät piirustuksiaan. Ihmiset ovat ystävällisiä ja lapsirakkaita.

”Loviisassa vallitsee hieno yhteisöllisyys ja talkoohenki”, Rebecca ja Kristian sanovat.