”Kuin satukirjassa kävelisi”

Nina Riikonen muutti miehensä kanssa takaisin lapsuudenaikaiseen kotikaupunkiinsa.

Jouni ja Nina Riikonen muuttivat Loviisaan kolme vuotta sitten Helsingin Lauttasaaresta. Nina on paluumuuttaja, sillä hän on elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Loviisassa. Sitten perhe muutti Helsinkiin, josta tuli Ninan kotikaupunki vuoteen 2015 asti.

– Olen omaa sukua Montonen. Äidin sisko ja hänen perheensä asuvat edelleen Loviisassa, Nina kertoo.

Jounilla ei ole siteitä Loviisaan, mutta kaupunki tuntui heti omalta.

– Loviisa tuntui oikealta vaihtoehdolta etenkin, kun löysimme tämän hyväkuntoisen omakotitalon. Piha on suojaisa, ja talokin meille sopivan kokoinen, Jouni toteaa.

Kun Nina lenkkeilee entisen – ja nykyisen – kotikaupunkinsa katuja, on kuin hän kulkisi satukirjassa. Vaikka tutut paikat ovat osin muuttuneet, muistot lapsuuden ja nuoruuden tilanteista ja tapahtumista pulpahtavat mieleen.

Toimisto kotona

Jouni Riikonen on tehnyt maineikkaan uran sisustusarkkitehtina niin maissa kuin merilläkin. Hänen kädenjälkensä on nähtävissä lukuisissa julkisissa paikoissa ja liikennevälineissä. Monet merellä seilaavat alukset ovat saaneet ulkonäkönsä ja sisustuksensa hänen kynästään. Hän on myös työskennellyt vuosia Saudi-Arabiassa. Muutama vuosi sitten oli aika hiljentää tahtia.

– En tarvitse enää toimistoa. Voin tehdä töitä tietokoneella. Olen tosin vähentänyt ammattiini liittyviä töitä, Jouni sanoo.

Uusia hommia on tullut tilalle. Suunnittelija toteuttaa näkemyksiään omin käsin. Hän on uusinut talon sisältä lähes kokonaan, ja ulos hän on rakentanut viihtyisän terassin. On ollut aikaa myös maalata – laivoja tietenkin.

Ninalla on kosmetiikan maahantuontiyritys. Hän tekee töitä kotona ja käyttää ahkerasti myös kaupungin keskustassa olevaa CoWork Loviisa -yhteistyötilaa.

– Loviisan sijainti on juuri sopiva työtäni ajatellen, Nina toteaa.

Onko sitten mitään, mitä pariskunta kaipaa Loviisassa?

– Olemme menestyneet kilpatanssissa. Se on nyt jäänyt, mutta käyn Loviisassa tanssi- ja joogakursseilla. Myös vanhoja tapahtumia vähän kaipaan, kuten sauvatyttöjen paraateja ja Miss Loviisa -kilpailua, itsekin vuonna -79 Miss Loviisaksi kruunattu Nina sanoo.