Pikkukaupungissa yrittäjän on hyvä verkostoitua

Kari Korhonen asuu Pernajan kirkonkylässä puolisonsa Ani Barkovicin ja tanskandoggi Kafin kanssa. Pariskunta pyörittää höyläämö- ja puutuoteyritystä Liljendalissa.

”Olen lähes koko ikäni asunut itäisellä Uudellamaalla. Olen syntynyt Pernajassa. Välillä käväisin Porvoossa, ja Liljendalissa asuin kaikkiaan 20 vuotta ennen muuttoani takaisin Pernajaan. Kahdeksan vuotta sitten palasin kotikylälle vaimoni kanssa Pernajan Backstenstrandiin.

Pernaja on rauhallinen ja luonnonkaunis paikka. Uimaranta on kivenheiton päässä, ja pihallamme on valtava aitaus meidän 9-vuotiaalle tanskandoggi-nartullemme. Siellä se saa vedellä rallia niin paljon kuin haluaa.

Pidän pikkukylän ilmapiiristä. Ihmiset ovat avoimia, ystävällisiä ja avuliaita. Talvisin vastaan tulee vain tuttuja kyläläisiä, mutta kesällä kirkonkylä herää eloon, kun kesävieraat saapuvat. Palveluja kylällä ei ole, ainoastaan kesäisin kesäkahvila. Täällä oikeasti huomaa talven ja kesän eron.

Kesäisin myös työpäivämme ovat kovin kiireisiä, sillä pyöritän vaimoni kanssa höyläämöä ja puusepänliikettä Liljendalissa. Perustimme yrityksen vanhaan höyläämöön kolme vuotta sitten edellisen omistajan jäätyä eläkkeelle. Noin vartin kestävän työmatkan kuljemme autolla.

Pienellä paikkakunnalla markkina on luonnollisesti pieni, mutta toisaalta Loviisassa ja jopa Helsingissä asti tarvitaan käsintehtyjä höylä- ja puutuotteita. Täällä on helppo verkostoitua etenkin, kun tunnen alueen ja sen asukkaat. Yrittäminen isossa kaupungissa saattaisi olla hankalampaa ainakin aluksi.

Työpäivien jälkeen rentoudun kalastamalla tai saunomalla. Soitan rumpuja, joten treenikämpällä on myös mukava irtautua arjesta. Loviisan keskustassakin on paljon hyviä muusikoita ja erilaisia bändejä sekä vilkas musiikkielämä. Vaimoni on lähtöisin Kroatiasta, joten matkustamme syksyisin hänen kotikyläänsä.

Vaimonikin viihtyy hyvin Loviisassa. Itse koen, että juureni ovat erittäin vahvasti Loviisassa. Tämä on oma kotikaupunkini.”