Loviisanleivos

Loviisan nimikkoleivos on Arla Aaltosen luoma mantelisen sitruunainen, historiaan perustuva ja helposti valmistettava leivos.  

Resepti löytyi keväällä 2022 käydyn kilpailun kautta. Voittajan valitsi asiantunteva raati kriteereinään maku ja ulkonäkö yhdistettynä Loviisan historiaan, “kuningatarmaisuuteen”, paikallisiin raaka-aineisiin ja sopivuuteen sekä ammattilaisten että kotileipureiden leivottavaksi. 

Voittaneen leivoksen maulla on historialliset juuret, sillä Aaltonen sai inspiraation leivokseen 1700-luvulla julkaistusta keittokirjasta ja siihen aikaan Loviisassa käytetyistä raaka-aineista. Leivoksella on klassinen, pehmeä koostumus ja liköörin, mantelimassan ja sitruunan maut muodostavat maukkaan vastakohdan kermasta ja crème fraîchestä tehdylle kuorrutteelle. 

Loviisanleivos Cafe Favoritissa

Loviisanleivos on helposti toteutettavissa sekä kotona että kahviloissa. Leivosta voikin löytää ajoittain useiden loviisalaisten kahviloiden tarjonnasta. Alla olevan reseptin avulla Loviisanleivoksia voi valmistaa myös itse milloin vain mieli tekee. Iloisia leivontahetkiä! 

Resepti 

Tulostettava resepti tästä (pdf)

  • 12 kpl 
  • 180°C , 15 min. 

Ainekset 

  • 100 g voita 
  • 2 munaa 
  • 1 dl hienoa sokeria 
  • 4 dl mantelijauhoja 
  • 1,5 tl leivinjauhetta/tarvittaessa gluteeniton 
  • 100 g mantelimassaa 
  • 50 g mantelilastuja 
  • Luomusitruunan raastettu kuori 
  • Puolikkaan luomusitruunan mehu 
  • Tilkka sitruslikööriä/vaihtoehtoisesti pari tippaa karvasmanteliöljyä 
  • Hapokasta luumuhilloa (mieluusti kotitekoista) tai esim. karviaismarjahilloa 

Päälle 

  • 2 dl vispikermaa 
  • ½ dl crème fraichea 
  • 50 g mantelilastuja, kevyesti pannulla paahdettuina. 

Sulata voi ja raasta mantelimassa karkealla raastimella ja sitruunankuori hienolla. Sekoita kaikki aineet – poisluettuna luumuhillo – keskenään. 

Annostele sitten taikina leivosvuokiin ja lusikoi luumuhilloa jokaisen leivoksen keskikohtaan. Paista 180 asteessa noin 15 minuuttia. 

Anna leivosten jäähtyä ennen kuin otat ne vuoista ja pidä niitä viileässä yön yli. 

Kuorruta seuraavana päivänä leivokset vispatulla kermalla, johon on lisätty hieman crème fraichea ja koristele ne lopuksi kuivalla pannulla kevyesti paahdetuilla mantelilastuilla. 

Leivosherkku on valmiina nautittavaksi!