Loviisan kaupungin soittokunnan 130-vuotiskonsertti Harjurinteen koululla lauantaina 10.3.2018

Loviisan kansalaisopistojen TaideSatanen – Konst under loppet av 100 år -sarjan päättää 10.3. puhallinkonsertti. Tapahtuma on samalla Loviisan kaupungin soittokunnan 130-vuotisjuhlakonsertti. Soittokunta perustettiin 1888 ja se toimii nykyään harrastajapohjaisena puhallinorkesterina.

Loviisan kaupungin soittokunta alkuvuosikymmenillä, taustalla Kylpyläpuiston musiikkipaviljonki. Kuva Loviisan kaupunki.

Konsertti etenee Loviisa-aiheisena sävelkertomuksena. Orkesteria johtaa kapellimestari Johan Halmén ja juontajana toimii Arno Kantola, joka soittaa myös klarinettia orkesterissa.

Nuori Jean Sibelius sävelsi jo Loviisan kaupungin soittokunnalle.

”Janne on säveltänyt myös täkäläiselle torviseptetille jotain”, veli Christian Sibelius mainitsee vauhdikkaan kesän 1889 tapahtumista kirjeessä ystävälleen Axel von Bonsdorffille.

Yksi näistä kappaleista on Andantino, jonka Sibelius sävelsi Tammisaaren laulujuhlia varten. Konsertin alkuosassa kuullaan myös soittokunnan perustajan ja ensimmäisen johtajan Christian Hauptin säveltämä Loviisan vapaapalokunnan marssi, varhaisvuosista ohjelmistoon kuulunut sävellys. Torvisoittokunta soitti kesäisin lähes päivittäin viihdemusiikkia kylpylässä ja sen pihalla ja vastasi tanssimusiikista jopa parina iltana viikossa. Talviohjelmiston lisäksi soittokunta esiintyi monissa tilaisuuksissa kuten perinteikkäissä torin vappujuhlassa sekä palokunnanjuhlassa.

-Konsertissa katsomme myös eteenpäin, uudempiin loviisalaissäveltäjiin, Halmén muistuttaa.

1888 perustettu torviseitsikko ensimmäisessä kokoonpanossaan. Kuva: Ulrika Rosendahlin

Loviisalaislähtöisen Pentti Lasasen sävellyksistä kuullaan muun muassa rakastettu Loviisa-valssi. Uusinta musiikkia edustaa Johan Halménin oma Loviisa-sarja, jonka osat hän on nimennyt loviisalaisille merkittävien paikkojen mukaan.

Konsertissa kuullaan musiikkia myös Senior Brassin soittamana.

– Kymmenkunta soittajaa käsittävä Senior Brass muistuttaa lähemmin alkuaikojen torvisoittokuntaa, ryhmää johtava Keijo Liski toteaa.

Soittokunnan ensimmäinen kokoonpano oli tyypillinen torviseitsikko.

Tämä 10. maaliskuuta järjestettävä 130-vuotiskonsertti pidetään Harjurinteen koulun ruokasalissa (Ratakatu 1) kello 13-14.30. Tapahtuma alkaa kaupungin soittokunnan merkkivuotta juhlistavilla kakkukahveilla. Tilaisuus on kaksikielinen.

Tapahtuma on muiden TaideSatasen luentojen tapaan maksuton, mutta osallistujien toivotaan ilmoittautuvan ennalta joko puhelimitse Lovinfoon tai opistopalvelujen netin kautta.