Taidesatanen: Sibelius kansallisromantiikan ja modernin puristuksissa (suomeksi)

Oliko Sibelius romantikko vai modernisti?

Syyskauden viimeisen TaideSatasen yleisöluennon pitää FM Minna Lindgren ja hänen aiheensa on Sibelius kansallisromantiikan ja modernin puristuksessa. Jean Sibeliuksen (1865–1957) uran aikana kansallisromantiikka vaihtui modernismiksi. Oliko Sibelius koskaan kumpaakaan? Luennolla tarkastellaan ajan hengen vaikutuksia taiteilijan työhön.

Keskiviikkona 22.11. klo 18.00 – 19.30, Harjurinteen koulu A-ovi (Ratakatu 1, Loviisa)
FM Minna Lindgren: Sibelius kansallisromantiikan ja modernin puristuksissa (suomeksi)

Lindgrenille Jean Sibelius on vuosien myötä tullut varsin tutuksi – säveltäjän päiväkirjat sekä pesula- ja ravintolalaskut mukaan lukien. Lindgren kertoo oman tutustumisensa saaneen alkunsa jo varhain viulunsoiton opiskelijana.

Minna Lindgren

Sibelius on minulle kaikkein läheisin säveltäjä, enkä haluaisi sen johtuvan vain siitä, että olemme kumpikin suomalaisia. Nuorena viulunsoittajana kuuntelin Sibelius-viulukilpailut aina alusta loppuun (koulusta lintsaten) ja siitä lähtien Sibeliuksen viulukonsertto on ollut minulle ylivertainen teos. Helsingin yliopistossa tein aikoinaan musiikkitieteen pro gradu -työni viulukonserton kahdesta eri versiosta, ja tuo työ tietysti syvensi käsitystäni konserttojen konsertosta.

Toimittajana olen törmännyt jatkuvasti Sibeliukseen, viimeksi 150-juhlavuonna, jolloin tein Ylelle kahdeksanosaisen sarjan Sibeliuksen persoonasta yhdessä Piia Hirvensalon kanssa.

Olenkin perehtynyt Sibeliukseen huolellisemmin kuin kehenkään muuhun ihmiseen, mukaan lukien läheisimmät ystäväni, sillä en ole lukenut kenenkään muun kirjeitä, päiväkirjoja, pesula- ja ravintolalaskuja niin kuin Sibeliuksen.

Otsikkoni viittaa siihen, miten eri tavalla Sibeliuksen musiikki on haluttu eri aikoina ja yhteyksissä kuulla. Usein mielenkiintoisimmat asiat taiteessa tapahtuvat murroskohdissa, ja tällaiseen ajankohtaan osuu Sibeliuksenkin tuotanto. Hän opiskeli vielä romantiikan perintöä, teki läpimurtonsa kansallisromantiikan huipulla ja sävelsi merkittävimmät teoksensa modernismin aikana.

Suomen historia on tarvinnut Sibeliuksen musiikkia, ja siksi hänet usein kuullaan mieluummin romantikkona kuin modernistina. Mutta kumpaa hän oli?

TaideSatanen – Konst under loppet av 100 år -sarjan luennot ovat maksuttomia, mutta osallistujien toivotaan tilajärjestelyjen vuoksi ilmoittautuvan ennalta, puhelimitse Lovinfoon 019 555 555 tai netissä opistopalvelut.fi/loviisa.