Aiemmat näyttelyt

Elokuu:  4.-29.8.2020 Tanja Nyo & Katja Björklund: ”MAALARIN MUISTI – MÅLARENS MINNE”

Taiteilija tallentaa ja havainnoi aikamme ilmiöitä, dokumentoi poikkeusaikaa kuvittamalla ja sanoittamalla. Taiteilijat ovat oman aikansa tulkki, kirjuri ja muisti.

Kuvataiteilijat Tanja Nyo ja Katja Björklund tallentavat ja tulkitsevat aikaa varsin erilaisin tavoin. Nyon abstraktissa teossarjassa ULTRALUXUS pohditaan mikä on mielihyvää tuottavaa ylellisyyttä ja mitä tunteita yksilön valinnat herättävät murrosvaiheessa elävässä kulutusyhteiskunnassa.

Björklundin teoksissa puhuu taiteilijan sisäinen ääni, rock’n’roll. Sekatekniikalla toteutetut piirrokset ja maalaukset ovat rosoisen estetiikan voimakas puolustuspuhe. Teossarja ROCK’N ROLL on myös tulkinta yksilön valinnanvapaudesta.

 

Heinäkuu 4.-26.7.2020 PYHIMYKSIÄ VAI MIELIPUOLIA?

Pyhimyksiä vai mielipuolia -näyttelyn tavoitteena on tuoda kulttuurinen näkökulma äänten kuulemiseen. Näyttelyn taiteilijat Sari Nieminen, Marjut Lehtinen ja Henna Paasonen ovat itse ääniä kuulevia henkilöitä, jotka työstävät kokemustaan taiteen keinoin. Näyttely herättää kysymyksiä, kuka saa kuulla ääniä. Kuka on pyhä ja kuka sairas?

Avajaiset lauantaina 4.7. klo 12–14, jolloin taiteilijat esittelevät itsensä ja kertovat äänten kuulemisen ilmiöstä.

2.6.-30.6.2020 VÄRIÄ JA VALOA
Anne Örthen: valokuvia ja Liisa Malmio: maalauksia

”Valokuvateokseni asetelmista kertovat menneestä ajasta, kukkien kauneudesta, jostain kadotetusta ja arvoituksellisuudesta. Kauniit vanhat esineet, muodot, värit ja kukat ovat olleet minulle inspiraation lähde.” Anne Örthén

”Olen ennen kaikkea luonnon kuvaaja keskittyen niin maalauksissani kuin valokuvissa kunkin hetken valon ja tunnelman taltioimiseen. Paljon olen maalannut ulkona luonnossa. Suomen kaunis saaristo on suurin innoittajani.” Liisa Malmio

3.3. – 24.4. MERIGRAFIIKKAA OLAVI HEINON TAIDEKOKOELMASTA

Näyttelyssä on esillä 55 meriaiheista graafista vedosta. Teoksissa kuvataan satama-, saaristo-, laiva- ja veneteemoja. Taiteilijoita on 32 seuraavista maista: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Viro. Vedoksia on toteutettu mustavalkoisina ja värillisinä useilla eri tekniikoilla: etsaus, akvatinta, litografia, puupiirros, linopiirros, serigrafia ja mezzotinto. Näyttelyn varhaisimmat grafiikat ovat 1900-luvun alusta, ja uudemmat 2000-luvulta. Taiteilijoista voi mainita muun muassa Simo Hannulan, Juho Karjalaisen, Santeri Salokiven, Tapio Hailin, Jalmari Ruokokosken, Walfrid Kauhasen, Edith Wiglundin, Roland Svenssonin, N.E. Anckersin, Kaljo Pöllyn, Harald Lindbergin ja Albin Amelinin.

Näyttelyn järjestää Loviisan Merenkulkumuseo.

Avoin Ateljee -näyttely Almintalossa 5.10—30.11.2019

Tervetuloa piirtämään seinille! Avoin Ateljee on yhteisötaidenäyttely joka ylistää luovuutta, maalaamista ja piirtämistä, se osallistuttaa näyttelyvieraat sillä he itse tuottavat näyttelyn sisällön. Galleria tulee toimimaan avoimena tilana jossa kaikki näyttelykävijät saavat luoda sisältöä, ja näyttely kasvaa ja muuttuu koko näyttelyn ajan.

Näyttely ylistää taidetta tarjoamalla inspiroivaa ja luovaa ateljeeympäristöä jossa kaikilla on mahdollisuus viettää aikaa, luoda taidetta ja olla taiteiijoita. Tilasta löytyy mm kukka-asetelmasali, ”liitutauluhuone”, eläinmuotoilusali, omakuvanurkkaus, ja valotaidetila. Tarjolla on materiaaleja mm. paperia, hiiltä, liituja, savea, ja kaikki tuotokset ripustetaan suoraan seinille ympäri tilaa. Kaikki voivat löytää oman tapansa osallistua; tarkkailemalla muiden tuotoksia ja työskentelyä, tekemällä pienen koeteoksen, tai viettämällä aikaa tilassa — käyttää sitä kuin oikeaa ateljeeta.

Näyttelyn pääteema on luovuuden ylistäminen, paikallisuus ja yhteistyö. Tässä luodaan kaikille loviisalaisille mahdollisuuksia taiteen tekemiseen. Pyrimme yhteistyöhön paikallisten toimijoiden ja yritysten kanssa ja tarjoamme heille positiivista näkyvyyttä. Kaikki toiminta ja tilan käyttö on ilmaista ja materiaalit tarjotaan paikan päällä. Osa toiminnasta on ohjattua, tilassa on mahdollista työskennellä viikottain taiteilijoiden ohjauksessa.

Näyttely on osa Taidemaalariliiton valtakunnallisia 90-vuotis juhlanäyttelyvikkoja.

Näyttelyn järjestää Loviisan Taidekeskuksen Tukijärjestö ry yhteistyössä Taidemaalariliiton ja Loviisa Contemporary ry:n kanssa.

Segersby

Segersby oli näyttelysarjan Loviisa, pieni kaupunki – kulttuurin suurkaupunki? toinen näyttely. Se avattiin 10. marraskuuta ja esillä oli muun muassa Louis Sparren suunnittelema makuuhuonekalusto, nykytaidetta ja valokuvia menneiltä ajoilta. Näyttely toteutettiin yhteistyössä Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistyksen kanssa.

Segersby-näyttely oli avoinna 10.11.2018-26.1.2019.

”Klassisessa, perinteikkäässä itäuusmaalaisessa kartanomiljöössä sijaitseva Segersby tarjoaa modernia taidetta upeassa, sukumuistoja vaalivassa ja tallentavassa ympäristössä. Nykyinen omistajaperhe on kunnioittavalla ja kauniilla tavalla huolehtinut suvun historian ja perinteiden vaalimisesta ja palauttamisesta, ja tehnyt ne uudelleen eläviksi vanhalla sukutilalla.

Mutta kyseessä on paljon enemmän. Samalla kun perhe vaalii muistoja, se on voimakkaasti läsnä nykyajassa. Seiniä koristava taide on tuskin sellaista, jota ensimmäisenä odottaisi tässä ympäristössä. Monia suomalaisen kuvataiteen jännittäviä nimiä on edustettuina kokoelmassa rinta rinnan uusien, uteliaisuutta herättävien kuvataiteilijoiden kanssa.”

– Berndt Arell

”Gamla Segersbyn omaperäisin piirre on ehkä alkuperäiset urut salongissa, jota nykyisin kutsutaan musiikkihuoneeksi. Uusgoottilaiset urut on signeerannut ja valmistanut Matias Åkerlund 1879. Urut katosivat talosta aikojen saatossa. Söderholmit sattuivat kuin ihmeen kautta löytämään urut pakattuina laatikoihin eräästä loviisalaisesta talosta ja saivat palauttaa ne alkuperäiselle paikalleen. Paljon muitakin esineitä, joita suku on aikojen kuluessa vienyt mukanaan, on palautunut Segersbyhyn tämän hyvän hengen saattelemina. Näihin kuuluvat mm. upea, vihreä empirekruunu Pietarista, joitakin huonekaluja ja vanhoja verhotankoja.Tämä talo on noussut uuteen kukoistukseen.Vaikuttaa melkein siltä, että talo on itse valinnut asukkaansa.”

– Pia Maria Montonen

 Villa Forsström – Yleisömenestys Almintalolla

Villa Forsström-näyttely avattiin Almintalossa 15.06.2018 ja jatkui 27. lokakuuta saakka. Yleisöä oli runsaasti – noin 4000 henkilöä kävi katselemassa näyttelyä.

Yleisön kommentteja:

”Hieno näyttely, upea tunnelma. Kiitos!”

”Hej och ett stort tack för den fantastiska utställningen på Almska Gården. Den bästa och intressantaste som där varit. Tack!”

”Arvokasta että tällaista järjestetään.”

”Uskomaton näyttely verrattuna siihen mitä lehdissä on kerrottu!”

”WOW!”

“Kerrassaan upea!”

”Absolutely wonderful, artistic, emotional, balanced. Love, love, love! Thank you!”

“Lämpimät kiitokset itämaisesta taide-elämyksestä. Kiitos Loviisa!”

”Vi kommer igen!”

”Upeaa, yllättävän ihana näyttely!”

”Vau vilken värld! Tack!”

”Mitt andra besök här, men kanske inte det sista! Imponerande!”

”Kiitos että saimme kurkistaa ihmeelliseen maailmaasi!”

”Ihailu ja kunnioitus suurelle taiteilijalle ja elämäntyölle.”

”Hälsningar till Ralf från Operan i Stockholm”

”En djungel och fristad samtidigt. Tack för den.”

”FANTASTISKT!”

”Tack för en fin utställning och tack för gamla tider.”

”Det är ett jätte jobb du gjort. Tack för det intressanta innehållet. Ett innehållsrikt liv. God fortsättning.”

”Lähdettiin uudelleen ihastelemaan, nauttimaan, muistelemaan muita maita, kaukaisia. Kiitos tästäkin matkasta!”

”Maaginen maailma…”

”Mykistävä kokemus”

”Käsityökoulu V vieraili tänään näyttelyssä. Huikean hieno ja inspiroiva! Kiitos tuhannesti!”

”En fantastisk resa!”

”Kiitos, aivan mahtava näyttely ♥”

”Imponerande!”

”Den finaste utställningen”

”Sanaton – helt otrolig känsla!”

Berndt Arellin kirjoittama mahtava arvostelu Villa Forsström-näyttelystä julkaistiin HBL:ssä 13.8.2018.

Loviisa, pieni kaupunki – kulttuurin suurkaupunki?

”Miten tulla legendaksi jo eläessään?” Tämä oli Helsingin Sanomien otsikko Ralf Forsströmin teatterikokoelmien vihkiessä Amos Andersonin uudistetun taidemuseon vuonna 1999.

Vastaava näyttely aloitti näyttelysarjan Loviisa, pieni kaupunki – kulttuurin suurkaupunki? Näyttely Villa Forsström oli auki Almintalossa Loviisassa 16.6.-27.10.

Yläkerrassa oli esillä pienoismalleja, pukuja, pukusuunnitelmia ja huonekaluja Ralf Forsströmin 55 vuotisesta pohjoismaisesta teatteriurasta. Alakerrassa maailmanmatkaaja Forsströmin laaja kokoelma kuvataidetta Kaakkois-Aasiasta, Afrikasta ja Mexicosta sekä nykytaidetta Pohjoismaista.

Näyttelyn avasivat Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom ja professori Asko Sarkola.

Näyttelysarjan Loviisa, pieni kaupunki- kulttuurin suurkaupunki? tuotti Loviisan kaupunki. Hanketta ovat tukeneet Svenska kulturfonden, Teaterstiftelsen Vivicas Vänner sekä Aktiasäätiö Porvoo. Sarjan taiteellinen johtaja on Ralf Forsström.

Sarjan seuraavat näyttelyt esittelivät Segersbyn 10.11.2018-26.1.2019, sekä Villa Nordströmin ja Villa Biaudet´n 8.2.-27.4.2019.

Feministinen kevät 16.2.-29.4.2018

Birgitta Ara, Cris af Enehielm, J. A. Juvani, Reija Meriläinen, Lena Séraphin

Linnea Saarits: Asioita tapahtuu 17.3.-29.3.2018

Linnea Saaritsin käsityötaidenäyttely. Kuvan kirjottu lause on Ylen uutisten väliotsikko.
Nimikkoteoksen lisäksi muissakin töissä nähdään poimintoja sanoituksista ja lausahduksista, jotka ovat tehneet taiteilijaan vaikutuksen. Saarits on helsinkiläisen Radikaalit ristipistot -craftivistiryhmän jäsen.

Taitoliitto valitsee vuosittain Vuoden käsityötekniikan ja Vuoden 2018 käsityötekniikka on kirjonta, tämä näyttely on siksi myös ajankohtainen.

Kuka minä olen 19.1.-3.3.2018

Loviisa kuvin ja sanoin 1917-2017, 8.11.2017-3.2.2018

Suomi 100 -juhlavuoden näyttely kutsuu katsomaan Loviisaa siellä asuneiden ja työskennelleiden taiteilijoiden ja kirjailijoiden silmin. Kuvataiteen rinnalla näyttely kertoo loviisalaisista kirjailijoista ja esittelee heidän tuotantoaan kuluneen sadan vuoden ajalta.

Suomen itsenäisyyden ajalla Loviisanseutu on ollut monen taiteilijan ja kirjailijan koti. Lisäksi monet loviisalaiset taiteenharrastajat ovat kuvanneet kotiseutunsa maisemia, joista löytyy edelleen meille tuttuja näkymiä.

Suomi 100 -juhlavuoden näyttelyn teokset ovat kaikki lähtöisin Loviisan kirjaston ja museon kokoelmista sekä kaupungin taidekokoelmasta, joka on kaikkien loviisalaisten yhteinen taideaarre. Vuosien saatossa taidekokoelma on karttunut niin paikallisten kuin vierasateljeessa työskennelleiden taiteilijoiden töillä, joista monet kuvaavat pikkukaupungin maisemia ja elämää.

Kirjallisuuden puolella Loviisaa on kuvattu paitsi kaunokirjallisuudessa myös historiankirjoituksessa. Seudun historiaa laajasti tutkineella Olle Sirénillä onkin ansaitusti oma sijansa juhlavuoden näyttelyssä.

Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Loviisan kaupunginmuseo, pääkirjasto ja kulttuuripalvelut. Loviisa kuvin ja sanoin -näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

RAW Art ITE-Taide Modern folkkonst 3.11.2017-13.1.2018

Ainutlaatuinen Itse Tehtyä Elämää Loviisan Almintalossa – ITE-taiteen helmiä ITE-museon kokoelmasta Kokkolasta.

ITE-taide on tehnyt valloitusretkiään useaan eri kolkkaan Suomessa. Nyt se on saavuttanut Loviisan. Almintalon yläkerta täyttyy ITE-taiteen klassikoista ja uusimmista löydöistä. Kansanvälisesti ITE-taide on tehnyt läpimurtonsa myös Ranskassa ja Englannissa.

Suurin osa näyttelyn teoksista on ITE-museosta Kokkolasta, jossa Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kokoelma on deponoituna. Näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut Suomen tunnetuimpiin lavastajiin kuuluva Ralf Forsström. Näyttelyn on koonnut ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.

Forsström on ansioitunut myös ITE-näyttelyiden arkkitehtina. Hän suunnitteli läpimurron tehneen näyttelyn Kiasmaan vuonna 2005. Sen jälkeen hän on toteuttanut ITE-näyttelyitä myös Moskovaan sekä kotimaassa mm. Helsingin Taidehalliin, noin 15 yhteensä.

Paikallinen järjestäjä: Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistys ry – Stödföreningen för Lovisa Konstcentrum rf

Elämää 100-vuotiaassa Suomessa 4.-28.10.2017

Viipurin Taiteilijaseuran 87. vuosinäyttely täyttää Almintalon lokakuussa, kun karjalaistaustaiset taiteilijat tuovat nykytaidetta näyttelyyn Loviisaan. Näyttelyn on kuratoinut Maija Kasvinen, mukana juryssa olivat VTS:n edustajina Jertta Ratia ja Tiina Torkkeli.

Tätä tekstiä kirjoittaessani istun Pariisin Montparnassen alueen kahvilassa. Samalla alueella lähes sata vuotta sitten istui moni taiteilija. Pariisi oli tuolloin taide-elämän keskus ja taiteilijat ympäri maailman, niin Suomesta kuin muualtakin, hakeutuivat toistensa pariin Euroopan sydämessä. Palatessaan kotimaahansa nämä taiteiljat toivat mukanaan uudenlaisia vaikutteita ja toisaalta synnyttivät linkkejä eri kulttuurien välille. Heidän tarinansa vaikuttavat meihin yhä. Ne elävät
kirjallisuudessa, maalauksissa ja katujen nimissä. Moni asia on sadan vuoden aikana muuttunut, mutta tarinat pysyvät.

Sata vuotta sitten syntyi myös tarina Suomesta, valtiosta idän ja lännen rajalla. Viipurin taide-elämä vuosisadan alkupuolelta elää yhä Viipurin taiteilijaseuran muodossa. Taiteilijaseuran jäsenet ovat eläviä linkkejä menneeseen maailmaan, tulkkeja kulttuurihistorian poluilla. Idän ja lännen vaikutteita lienee turha käydä erittelemään, mutta taiteilijaseuran olemassaolo kertoo siitä, ettei historia ole unohtunut. Viipurin taiteilijaseura ja tämä näyttely osoittaa meille jo puhtaasti olemassaolollaan, kuinka historia ja nykyhetki kulkevat käsi kädessä.

Maija Kasvinen, näyttelyn kuraattori

Kuva: Leena Halonen: ”Kiitää pysähtymättä” 120 x 170 cm.

Mitt, ditt, vårt – Yle Östnyland 50 vuotta 13.-27.9.2017

Vuosikymmenen aikana Yle Östnyland on kuvannut arkea ja juhlaa, iloja ja suruja, leikkiä ja totta. Kuvia on kertynyt tuhansia.

Näyttely – Mitt, ditt, vårt (Minun, sinun, meidän) – koostuu artikkeli- ja uutiskuvista, ihmisistä valossa ja varjossa. Yle Ösnyland juhlii 50 vuottaan myös kuvin.

Kartanoiden puutarhat ja puistot 22.6.–30.9.2017

Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistys ry:n kartanohankkeeseen kuuluva kesänäyttelyn pääosassa ovat herraskartanoiden puistot ja puutarhat. Puutarhat ja puistot ovat herraskartanoiden vertauskuvia. Kukkaistutukset, huvimajat, lehtimajat, haravoidut hiekkakäytävät, hedelmäpuut ja leikatut aidat ovat kaikki yksityiskohtia, jotka luovat kokonaisuuden ja jotka antavat päärakennusta ympäröivälle miljöölle sen erityisluonteen.

Edellytykset puutarhojen rakentamiselle ja puutarhaviljelylle ovat vaihdelleet vuosisatojen kuluessa. Taloudellisesti edullisina aikoina herraskartanoiden kiinnostus puutarhoja kohtaan on kukoistanut, kun taas sotien ja nälänhätien pitkät vuodet ovat aiheuttaneet sen, että puutarhat ovat saaneet rappeutua ja kasvaa umpeen. Puutarhaviljelyyn on vaikuttanut myös se, onko omistajaperhe asunut pysyvästi kartanossa tai ei. Yleisesti ottaen herraskartanoiden puutarhahistoria on kuitenkin Suomessa rikasta, erityisesti 1700-luvun puolivälistä alkaen.

Erilaiset puutarhatyylit ovat ennen muuta antaneet leimansa koriste- tai huvipuutarhaan, siihen osaan puutarhaa, joka on suorassa yhteydessä herraskartanon päärakennukseen. Itäuusmaalaisten herraskartanoiden puutarhat ja puistot sellaisina, kuin näemme ne tällä hetkellä, on perustettu 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Useissa on monenlaisia tyylisuuntia, mutta englantilainen tyyli hallitsee.

Almintalon näyttelyssä esillä oleva materiaali koostuu useasta Itä-Uudenmaan alueen kartanosta lainatuista esineistä, maalauksista, kuvista ja teksteistä. Lisätietoja Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistyksen kartanohankkeesta löytyy hankkeen facebook-sivuilta.

The Garden of Life – Elämän puutarha

Arkkitehti ja kuvataiteilija Stuart Wreden tavoitteena on ollut summata yhteen hänen 35-vuotinen uransa yhdessä suuressa teoksessa. The Garden of Life on filosofinen kiven, veden, jään ja vehreyden liitto, joka antaa katsojalle mahdollisuuden kurkistaa ihmisaivojen sisään ja kohdata ne voimat ja määreet, jotka muovaavat meistä meidät.

Stuart Wrede (s. 1944 Helsingissä) muutti vuonna 1957 Yhdysvaltoihin, jossa hän vietti nuoruusvuotensa ja opiskeli arkkitehdiksi Yalen yliopistossa. Wreden aloitteesta yliopiston kampukselle pystytettiin vuonna 1969 Claes Oldenburgin ensimmäinen suurikokoinen veistos Lipstick. Wrede kuratoi vuonna 1978 ruotsalaisen arkkitehdin Gunnar Asplundin näyttelyn New Yorkissa sijaitsevaan Museum of Modern Art’iin (MoMA) ja toimi vuosina 1985–1992 MoMA:n arkkitehtuuri- ja designosaston kuraattorina ja johtajana. Vuodesta 2003 lähtien Suart Wrede on asunut Loviisassa ja Tukholmassa.

The Garden of Life on aiemmin ollut esillä Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä sekä Prins Eugens Waldemarsuddessa Tukholmassa.

Lue lisää Stuart Wreden The Garden of Life teoksesta.

Viva Vivica! Vivica Bandler 100 vuotta 15.8. – 30.9.2017

Suomen ikäinen – Nykyihminen – Teatterin voimanainen

Vivica Bandlerin elämäntyötä ja hänen monipuolista taivaltaan luotaava näyttely koostuu historiallisista ja harvoin nähdyistä valokuvista ja kaksikielisistä kuvateksteistä. Joukossa on monia Vivican aforistisia ajatelmia niin elämästä kuin teatteristakin.

Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistys ry:n järjestämä näyttely on tuotettu yhteistyössä Teaterstiftelsen Vivicas Vänner -säätiön ja Teatterimuseon kanssa vuonna 2012, ja sen ovat koonneet Ralf Forsström ja Katarina Lindholm.

Hiljaista havinaa 17.5.-11.6.2017

Havina-ryhmää yhdistää vaihtuvan ympäristön kokeminen ja tulkitseminen. Näyttelyssä on esillä akryyli- ja öljymaalauksia. Yhdessä ne muodostavat kokonaisuuden, jonka keskiössä on ympäristö ja yksilön läsnäolo siinä.

Johanna Mäkitalo (s. 1966)

”Maisema, kasvit ja hyönteiset, luonto ovat kiinnostukseni kohteita. Liityn maisemamaalauksen perinteeseen, ketjun osaksi. Asun kuvieni ääressä. Maalausteni lähtökohtana on olemassa oleva tila, paikka, kohtaaminen. Luonto on alati muuttuva, virtaava, järjestyksessä ja sattumalta. Myös maalaukseni saavat virrata. Irtaudun luonnon todellisuudesta luodakseni uuden, kuvan todellisuuden. Tarinan kertoo katsoja. Maalausteni maailma on kaunis, mutta jotain uhkaavaa on leviämässä: pimenee, pilvet kasaantuvat, varjot liikkuvat. Katsoja/ihminen etsii suojaa, polkua, väylää, katoavassa paratiisissaan.” Johanna Mäkitalo on Taidemaalariliiton ja Jyväskylän Taiteilijaseuran jäsen.

Maarit Siltamäki (s. 1982)

”Taivas aamukahvissa. Vaihtuva valo keittiön ikkunasta. Rauha. Kävely tuulisena päivänä. Aamun suudelma. Kasvu. Harmaa taivas liki. Pilvet iholle. Maalaukseni syntyvät arjen sekä luonnon kokemuksista. Pienistä hetkistä. Toisinaan hetket ovat liian lyhyitä. Surumielisten värien liike taivaalla saa minut pysähtymään hetkeen. Hetki jatkaa eteenpäin kuin muuttolinnut jättäen minut odottamaan. Huomaamattani, selkäni takana, hetket lipuvat ohi. Tunteet ja värit siirtyvät maalauksiini siveltimin ja veitsin. Paksut maalikerrokset yhdistyvät ohueen kuulaaseen maaliin. Siveltimenvetojen välissä syntyy usein tekstejä, runoja, jotka jäävät teosten nimiin.” Maarit Siltamäki on Taidemaalariliiton kokelasjäsen ja Jyväskylän Taiteilijaseuran jäsen.

Kristiina Lempiäinen-Trzaska (s. 1958)

”Tarkastelen asioita, jotka ovat jättäneet jäljen. Pysähdyn hetkeen. Kiinnitän kuviin käsitykseni siitä, miltä maailma näyttää, kun se tuntuu. Kuvan maailmassa limittäin asettuvat näkyvä ja näkymätön, mutta myös tosi ja epätosi. Jäljen esille tuomisessa tärkeäksi on kehittynyt paikka ja kokemuksen maisemallisuus – kaupunki-, luonnon- ja mielenmaisema. Paikka itsessään on sidottu myös aikaan; mikä eilen oli tärkeä ja tosi, voi nyt olla olematta – yhteys paikkaan on kadonnut, siitä on tullut tavoittamaton. Käyn vuoropuhelua ajan ja paikan kanssa niin, että jotain niiden merkityksellisestä ja muuttuvasta suhteesta välittyy teoksiini.” Kristiina Lempiäinen-Trzaska on MUU ry:n, Jyväskylän Taiteilijaseuran ja Kotkan Taiteilijaseuran sekä Järvilinnan taiteilijat ry:n jäsen.