Ajankohtaista koronaviruksesta covid-19

Loviisan kaupunki seuraa suositusten ja rajoitusten antamisessa valtioneuvoston suosituksia ja Uudenmaan alueellisen koordinaatioryhmän linjauksia. Suositusten ja rajoitusten muuttuessa tämän sivun tietoja pyritään päivittämään mahdollisimman nopeasti. Sivu päivitetty viimeksi 11.6.2021.

Harrastustoiminta

Kaupungin tiloissa järjestetty ohjattu ryhmäharrastustoiminta aikuisille (yli 20-vuotiaat)

 • ryhmäharrastustoiminta ulkotiloissa sallitaan 17.5.2021 alkaen
 • ryhmäharrastustoiminta sisätiloissa sallitaan 7.6.2021 alkaen

Kaupungin tiloissa järjestetty ohjattu ryhmäharrastustoiminta lapsille ja nuorille (20-vuotiaat ja sitä nuoremmat)

 • ryhmäharrastustoiminta sisätiloissa avataan 29.4.2021
 • ryhmäharrastustoiminta ulkotiloissa on avattu jo aiemmin, 21.4.2021 alkaen

Ohjatussa harrastustoiminnassa on noudatettava seuraavia terveysturvallisuusohjeita:

 • Toiminnassa noudatetaan viranomaisten, ja liikunnan osalta lisäksi Olympiakomitean antamia terveysturvallisuusohjeita turvaetäisyyksistä, käsihygieniasta ja kasvomaskien käyttämisestä.
 • Ohjaajat ja 12 vuotta täyttäneet osallistujat käyttävät kasvomaskia, mikäli lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja mikäli henkilöllä ei ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttämiselle. Näissä tilanteissa suositellaan kasvomaskin käyttöä muulloin paitsi urheilusuoritusten aikana.
 • Ulkokenttien pukukopit ja huoltorakennukset avataan 1.6.2021 alkaen. Tiloissa on noudatettava yleisiä hygieniavelvoitteita.

Loviisan kaupunki suosittelee myös yksityisiä toimijoita noudattamaan samoja turvallisuusohjeita järjestämässään harrastustoiminnassa.

Julkiset tilat

Loviisan kaupungin julkiset tilat (asiakaspalvelutoimiston, nuorisotilat, kirjastot ja museo) avataan 3.5.2021.

Kuntosalit

Kaupungin ylläpitämät kuntosalit avataan 1.6.2021 paitsi liikuntahallin ja Agricolahallin kuntosalit, jotka ovat kesän suljettuna ja avataan 16.8.2021.

Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset

Itä-Uudenmaan kuntien alueella voidaan järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta. Sisätiloissa järjestettävissä yli 10 hengen kokoontumisissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla kuitenkin mahdollisuus säilyttää turvavälit eli välttää lähikontakti toisiinsa. Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan.

Yli 50 henkilön ulkotilaisuuksissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy myös olla mahdollisuus välttää fyysinen kontakti toisiinsa, mutta tietyn mittaisia turvavälejä ei enää vaadita.

Jos sisätiloissa järjestetyssä tilaisuudessa on yli 10 henkilöä ja ulkotiloissa yli 50 henkilöä, tilaisuuden järjestelyissä on lisäksi noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Lisäksi on noudatettava lain hygieniavaatimuksia esimerkiksi asiakkaille tarjottavasta mahdollisuudesta käsien puhdistamiseen ja oleskelun väljästä järjestämisestä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedote 1.6.2021: Kokoontumisrajoituksia lievennetään Etelä-Suomessa 2.6.

HUOM: Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tekemässä 15.6.2021 voimaan tulevan päätöksen, joka poistaa Itä-Uudenmaan kuntien kokoontumisrajoitukset.

Kasvomaskin käyttö

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan perustasolla maskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

 • joukkoliikenteessä
 • koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia on hyvä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa!

Suositus maskinkäytöstä koskee yleisesti yli 12-vuotiaita ja niitä, joilla ei ole erityistä terveydellistä syytä olla käyttämättä kasvomaskia.

Varhaiskasvatuksessa aikuisille ja henkilöstölle suositellaan kasvomaskin käyttöä sisätiloissa, mikäli lähikontakteja ei voi välttää.

Työpaikalla suositellaan kasvomaskin käyttöä kaikissa työtiloissa, missä työskentelee muitakin, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Kahvi- ja ruokatauot on hyvä porrastaa.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan myös taksinkuljettajille ja aikuisille matkustajille.

Lisätietoja kasvomaskisuosituksesta ja kasvomaskin käytöstä THL:n sivuilla

Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaaminen

Vierailut asumispalveluyksiköissä

 • Sovi aina tapaamisesta etukäteen puhelimitse hoitohenkilökunnan kanssa.
 • Suosittelemme, että vierailulle sisätiloihin tulee enintään kaksi lähiomaista kerrallaan ja että vierailuun käytetään korkeintaan yksi tunti.
 • Jos sinulla on mitä tahansa infektio-oireita, et voi tulla vierailulle!
 • Vierailijalle annetaan suusuojain ja kädet desinfioidaan. Suusuojainta on ehdottomasti pidettävä päällä koko vierailun ajan!
 • Kahden metrin turvaväliä tulee pyrkiä noudattamaan sekä omaiseen, muihin asukkaisiin sekä henkilökuntaan.
 • Vierailut sisätiloissa tapahtuvat asukkaan omassa huoneessa. Mene suoraan asukkaan omaan huoneeseen, älä turhaan liiku yleisissä tiloissa.
 • Pyydä tarvittaessa apua puhelimitse tai käyttämällä asukkaan hälytysranneketta.
 • Voit myös viedä omaisesi ulos, esimerkiksi kävelylle. Tästä on aina sovittava etukäteen hoitohenkilökunnan kanssa, lisäksi sinun on käytettävä suusuojainta ja desinfioitava kätesi!

Vierailut sairaalan osastolla 1.5.2021 alkaen

 • Sovi aina tapaamisesta etukäteen puhelimitse hoitohenkilökunnan kanssa.
 • Suosittelemme, että vierailulle sisätiloihin tulee enintään kaksi lähiomaista kerrallaan ja että vierailuun käytetään korkeintaan 30 minuuttia.
 • Jos sinulla on mitä tahansa infektio-oireita, et voi tulla vierailulle!
 • Vierailijalle annetaan suusuojain ja kädet desinfioidaan. Suusuojainta on ehdottomasti pidettävä päällä koko vierailun ajan!
 • Kahden metrin turvaväliä tulee pyrkiä noudattamaan sekä omaiseen, muihin potilaisiin sekä henkilökuntaan.
 • Vierailut sisätiloissa tapahtuvat potilaan omassa huoneessa. Mene suoraan potilaan omaan huoneeseen, älä turhaan liiku yleisissä tiloissa.
 • Pyydä tarvittaessa apua puhelimitse tai käyttämällä asukkaan hälytysranneketta.

Etätyö

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee työnantajia ja työntekijöitä noudattamaan etätyösuositusta kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Työnantaja arvioi, onko kyseessä sellainen työ, jota voi tehdä etänä.
Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa työntekijöitä käyttämään kasvosuojaimia kaikissa työtiloissa, missä työskentelee muitakin, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

Turvavälit

Pyri pitämään yli 2 metrin turvaetäisyys muihin ihmisiin kaikissa tilanteissa.

Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Tartuntoja voi ehkäistä huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta, välttämällä lähikontakteja muihin ihmisiin ja käyttämällä kasvomaskia, jos lähikontaktia ei voi välttää. Pysyttele kotona ja hakeudu koronavirustestiin, jos tunnet olosi flunssaiseksi.

Kasvomaskien jakelu vähävaraisille

Kasvomaskeja jaetaan Loviisan kaupungin ja Lapinjärven kunnan vähävaraisille asukkaille. Jakelutilanteessa ei kysytä henkilötietoja tai varallisuutta, käyntiä ei myöskään rekisteröidä asiakastietojärjestelmiin.

Kasvomaskeja jaetaan seuraavasti:

 • Loviisan perusturvakeskuksessa (Öhmaninkatu 4, Loviisa) – maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 9–10. Jakelu tapahtuu aikuissosiaalityön tiloissa, sisäänkäynti pihan puolelta, ovi C2. Lisäksi kasvomaskeja jaetaan Loviisassa aikuissosiaalityön asiakkaille tavanomaisen käynnin yhteydessä.
 • Lapinjärven terveystalolla (Lapinjärventie 27, Lapinjärvi) – keskiviikkoisin kello 9–10.

Lisätietoja alueellisesta koronavirusepidemiatilanteesta löytyy HUSin verkkosivuilta. THL:n suositukset löytyvät THLn verkkosivuilta.

Koronavirusoireisten testaaminen siitepölykaudella

Siitepöly ja katupöly aiheuttavat monille covid-19-infektioon sopivia oireita, kuten silmien kutinaa, vesinuhaa, yskää tai hengenahdistusta. Oireet ilmaantuvat erityisesti ulkona ja rauhoittuvat sisätiloissa.

 • Aloita allergialääkitys heti, jos tiedät kärsiväsi siitepölyoireista.
 • Mene kertaalleen covid-19-testiin heti tutunkin allergiaoireen alkaessa. Jos covid-19-testi on negatiivinen ja oireet lievenevät selvästi allergialääkityksellä, uutta testiä ei tarvita.
 • Mene uudestaan covid-19-testiin, jos allergiaoireet eivät helpota allergialääkityksen tehostamisesta huolimatta tai ne pahenevat tai saat muita covid-19-infektioon sopivia oireita, kuten kurkkukipu, haju- tai makuaistin muutos, pahoinvointi, ripuli, päänsärky tai lihaskivut.

Mikäli oireet eivät helpota ja tarvitset hoitoa allergiaoireisiin, ota yhteyttä Loviisan terveysasemaan joko Klinik-asiointipalvelun kautta tai puhelimitse 019 505 1300 arkisin kello 8–16.