Ajankohtaista koronaviruksesta covid-19

Kokoamme tälle sivulle kuntalaisille tietoa ja ohjeita koronaviruksesta sekä tietoa kaupungin palveluista. Sivua päivitetään tilanteen muuttuessa. (Päivitetty 14.1.2021.)

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

 • Varaa aika drive-in koronanäytteenottoon sähköisesti osoitteesta koronabotti.hus.fi Voit tehdä ajanvarauksen itsellesi ja alle 16-vuotiaalle lapsellesi.
 • Voit myös tehdä sähköisen oirearvioinnin Klinik asiointipalvelun kautta.
 • Mikäli et pysty asioimaan sähköisesti, voit soittaa Loviisan terveyskeskukseen puh. 019 505 1300 arkisin kello 8–16, vastaanotto toimii ainoastaan ajanvarauksella, ajanvaraus päättyy tunti ennen sulkemisaikaa. Muina aikoina Päivystysapu 116 117.

Loviisan kuntakohtaiset koronasuositukset ja -rajoitukset

Etätyö

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee työnantajia ja työntekijöitä noudattamaan etätyösuositusta 31.1.2021 saakka kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Työnantaja arvioi, onko kyseessä sellainen työ, jota voi tehdä etänä.
Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa työntekijöitä käyttämään kasvosuojaimia kaikissa työtiloissa, missä työskentelee muitakin, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

Kasvomaskin käyttö

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12 vuotiaille julkisessa liikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

Kasvomaskisuositus koulujen ja varhaiskasvatuksen henkilökunnalle
K
asvomaskisuositus on voimassa koko perusopetuksen, esikoulun ja lukion henkilökunnan osalta, sekä varhaiskasvatuksen henkilöstön osalta. Kasvomaskia tulee käyttää sisätilojen lisäksi myös ulkotiloissa, esimerkiksi välitunneilla.

Kasvomaskisuositus koulujen oppilaille
Kasvomaskisuositus on voimassa perusopetuksen kuudesluokkalaisten ja yläkoulun oppilaiden osalta. Kasvomaskia tulee käyttää sisätilojen lisäksi myös koulukuljetuksien aikana ja ulkoitiloissa, esimerkiksi välitunneilla.

Suositus toteutetaan luokka-asteittain riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä. Mikäli kyseessä on yhdysluokka, jossa opiskelee sekä viides- että kuudesluokkalaisia, suositellaan että koko luokka käyttää kasvomaskia.

Työpaikalla suositellaan kasvomaskin käyttöä kaikissa työtiloissa, missä työskentelee muitakin, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Kahvi- ja ruokatauot on hyvä porrastaa. Kasvomaskin käyttöä suositellaan myös taksinkuljettajille ja aikuisille matkustajille.

Maskien hankinta ja käyttö

 • Opiskelijoiden ja nuorisotyön asiakkaiden kasvomaskien hankinnasta vastaavat opiskelijat ja perheet.
 • Perusopetuksen kuudesluokkalaisten sekä yläkoulun oppilaiden kasvomaskien hankinnasta huolehtii koulu.
 • Loviisan kaupungin perusturvakeskus jakaa kasvomaskeja vähävaraisille.
 • Henkilökunnan maskien hankinnasta vastaa työnantaja.

Pandemiatilanteesta johtuen suosittelemme, että käytät kasvomaskia aina asioidessasi perusturvakeskuksen tiloissa. Muistathan ottaa oman kasvomaskin mukaan!

Lisätietoja kasvomaskisuosituksesta ja kasvomaskin käytöstä THL:n sivuilla

Harrastustoiminta

Kaupungin hallinnoimat sisäliikuntatilat ovat suljettu 7.12.2020–31.1.2021. Koululiikunta järjestetään ulkona ja koululiikuntaan tarkoitetuissa tiloissa.

Yli 18-vuotiaiden organisoitu ryhmäharrastustoiminta sekä ulko- että sisätiloissa keskeytetään. Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua ulkona huomioiden sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa. 

Kilpailu-, ottelu- tai sarjatoimintaa ei järjestetä.

Ulkokentät ovat lasten ja nuorten harrastustoiminnan ulkopuolella kuntalaisten käytössä. Pukukopit ja huoltorakennukset pidetään suljettuina.

Loviisan kaupunki suosittelee myös muille ryhmäharrastustoimintaa järjestäville tahoille, että ryhmäharrastustoimintaa ei järjestetä. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa voidaan toteuttaa etämuotoisena.

Julkiset tilat

Tässä vaiheessa Loviisan kaupunki ei sulje julkisia tiloja. Museossa, kirjastoissa ja nuorisotiloissa suositellaan kuitenkin tiloihin enintään 10 henkilöä kerrallaan turvallisuusohjeistuksia noudattaen. Suosittelemme kasvomaskien käyttöä.

Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset

Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet 30.11.2020–31.1.2021. Aivan välttämättömiä, enintään 10 henkilön tilaisuuksia voidaan kuitenkin järjestää edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n syksyllä antamaa ohjetta. Välttämättömillä tilaisuuksilla tarkoitetaan esimerkiksi yrityksien ja yhdistyksien lakisääteiset ja sääntömääräiset kokoukset.

Yksityistilaisuudet

Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi 28.11.2020–31.1.2021. Yksityisellä kokoontumisella esimerkiksi valmistujaisjuhlia, perhe- ja sukutapahtumia ja joulun ajan juhlia.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaaminen

Vierailut asumispalveluyksiköissä

 • Sovi aina tapaamisesta etukäteen puhelimitse hoitohenkilökunnan kanssa.
 • Suosittelemme, että vierailulle tulee vain yksi läheinen kerrallaan, ja että vierailuun käytetään korkeintaan 60 minuuttia.
 • Jos sinulla on mitä tahansa infektio-oireita, et voi tulla vierailulle!
 • Vierailijalle annetaan suusuojain ja kädet desinfioidaan. Suusuojainta on ehdottomasti pidettävä päällä koko vierailun ajan!
 • Kahden metrin turvaväliä tulee pyrkiä noudattamaan sekä omaiseen, muihin asukkaisiin sekä henkilökuntaan.
 • Vierailut sisätiloissa tapahtuvat asukkaan omassa huoneessa.
 • Mene suoraan asukkaan omaan huoneeseen, älä turhaan liiku yleisissä tiloissa.
 • Pyydä tarvittaessa apua puhelimitse tai käyttämällä asukkaan hälytysranneketta.
 • Voit myös viedä omaisesi ulos, esimerkiksi kävelylle. Tästä on aina sovittava etukäteen hoitohenkilökunnan kanssa, lisäksi sinun on käytettävä suusuojainta ja desinfioitava kätesi!

Vierailut sairaalan osastolla

Vierailut sairaalan osastolla altistavat sekä henkilökuntaa että potilaita mahdolliselle koronavirustartunnalle. Varmistaaksemme potilaiden ja työntekijöidemme turvallisuuden olemme asettaneet vierailukiellon sairaalan osastolle ajalle 5.12.2020–31.1.2021. Vierailukielto ei koske saattohoidossa olevien potilaiden omaisia, näistä käynneistä sovitaan erikseen hoitohenkilökunnan kanssa.

Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtyminen perusopetuksessa

Lukiot siirtyvät etäopetukseen ajalla 7.12.2020–31.1.2021. Tiettyjen opiskelijaryhmien osalta tähän saattaa tulla lievennyksiä, joista sovitaan erikseen koulun kanssa.
Perusopetus järjestetään edelleen lähiopetuksena. K
aupunki tiedottaa altistustilanteissa tapauskohtaisesti poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä. Oppilaiden huoltajiin otetaan altistustilanteessa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Muita suosituksia ja rajoituksia

 • Kaupunki suosittelee Koronavilkku-sovelluksen lataamista älypuhelimeen. Latausohjeet löytyvät Koronavilkun kotisivuilta.

Uudenmaan alueellinen koronavirusepidemiatilanne ja suositukset

Lisätietoja alueellisesta koronavirusepidemiatilanteesta löytyy HUSin verkkosivuilta. THL on julkaissut suositukset, miten vietetään pikkujouluja turvallisesti. Suositukset löytyvät THLn verkkosivuilta.

Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Tartuntoja voi ehkäistä huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta, välttämällä lähikontakteja muihin ihmisiin ja käyttämällä kasvomaskia, jos lähikontaktia ei voi välttää. Pysyttele kotona ja hakeudu koronavirustestiin, jos tunnet olosi flunssaiseksi.

Kasvomaskien jakelu vähävaraisille

Kasvomaskeja jaetaan Loviisan kaupungin ja Lapinjärven kunnan vähävaraisille asukkaille. Jakelutilanteessa ei kysytä henkilötietoja tai varallisuutta, käyntiä ei myöskään rekisteröidä asiakastietojärjestelmiin.

Kasvomaskeja jaetaan seuraavasti:

 • Loviisan perusturvakeskuksessa (Öhmaninkatu 4, Loviisa) – maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 9–10. Jakelu tapahtuu aikuissosiaalityön tiloissa, sisäänkäynti pihan puolelta, ovi C2. Lisäksi kasvomaskeja jaetaan Loviisassa aikuissosiaalityön asiakkaille tavanomaisen käynnin yhteydessä.
 • Lapinjärven terveystalolla (Lapinjärventie 27, Lapinjärvi) – keskiviikkoisin kello 9–10.

Huom! Mikäli sinulla on flunssaoireita, et voi tulla jakelupisteeseen noutamaan kasvomaskiasi. Näissä tapauksissa pyydämme soittamaan aikuissosiaalityön palveluohjaukseen, puh. 040 667 1798. Iäkkäitä henkilöitä, jotka eivät pääse jakelupisteeseen, pyydetään soittamaan senioripalveluiden palveluohjaukseen, puh. 040 575 3147.