Ajankohtaista koronaviruksesta covid-19

Loviisan kaupunki seuraa suositusten ja rajoitusten antamisessa valtioneuvoston suosituksia ja Uudenmaan alueellisen koordinaatioryhmän linjauksia. Suositusten ja rajoitusten muuttuessa tämän sivun tietoja pyritään päivittämään mahdollisimman nopeasti. Sivua päivitetty viimeksi 13.5.2022.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella ei ole enää voimassa viraston asettamia koronarajoituksia. Lue lisää aluehallintoviraston tiedotteesta.

Terveysturvallisuus

Koko Suomessa ovat kuitenkin voimassa 30.6.2022 asti tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset, joiden tarkoituksena on parantaa terveysturvallisuutta. Vaatimukset koskevat muun muassa asiakkaiden oleskelun mahdollisimman väljää sijoittelua ja asiakkaiden ohjeistamista hyvistä hygieniakäytännöistä.
Lisää tietoa yleisistä hygieniavaatimuksista aluehallintoviraston verkkosivustolta.

Kasvomaskin käyttö

THL on päivittänyt maskisuositustaan ja korostaa henkilön omaa harkintaa kasvomaskin käytössä. Vaikka Loviisan ja Lapinjärven alueellakin koronavirustapausten ilmaantuvuus on alkanut laskea, ovat ilmaantuvuusluvut edelleen hyvin korkeita ja sen takia alueella on vielä toistaiseksi voimassa laaja kasvomaskisuositus. Kasvomaskin käytön jatkamista suositellaan rokotussuojan tasosta riippumatta kaikille 12 vuotta täyttäneille, kun oleskellaan sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja myös ruuhkaisissa liikennevälineissä.

Maskin käyttöä suositellaan lisäksi erityisesti:

 • niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
 • niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
 • niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esimerkiksi perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaille ja potilaille sekä yksiköissä vieraileville suositellaan myös edelleen maskin käyttöä potilasturvallisuuden vuoksi. Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Käyttämällä kasvomaskia, henkilö suojaa itseään mutta etenkin muita tartunnalta. Perusturvakeskuksen työntekijöiden maskisuositus jatkuu myös ennallaan.

Loviisan koulut ja varhaiskasvatus

Ala- ja yläkoulujen, lukioiden ja varhaiskasvatuksen maskisuosituksesta luovutaan kokonaan 1.5. alkaen. Maskia saa halutessaan edelleen käyttää ja maskit saa edelleen tarvittaessa koulusta.

Maskien hankinta ja käyttö

 • Opiskelijoiden ja nuorisotyön asiakkaiden kasvomaskien hankinnasta vastaavat opiskelijat ja perheet.
 • Perusopetuksen oppilaiden kasvomaskien hankinnasta huolehtii koulu.
 • Loviisan kaupungin perusturvakeskus jakaa kasvomaskeja vähävaraisille.
 • Henkilökunnan maskien hankinnasta vastaa työnantaja.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaaminen

Vierailut asumispalveluyksiköissä

 • Sovi aina tapaamisesta etukäteen puhelimitse hoitohenkilökunnan kanssa.
 • Jos sinulla on mitä tahansa infektio-oireita, et voi tulla vierailulle!
 • Vierailijalle annetaan suusuojain ja kädet desinfioidaan. Suosittelemme että suusuojainta käytetään koko vierailun ajan!
 • Vierailut sisätiloissa tapahtuvat asukkaan omassa huoneessa. Mene suoraan asukkaan huoneeseen, älä turhaan liiku yleisissä tiloissa. Jos sää suosii, ja asukkaan kunto sallii, suosittelemme ulkovierailua!
 • Pyydä tarvittaessa apua puhelimitse tai käyttämällä asukkaan hälytysranneketta.

Vierailut sairaalan osastolla

 • Vierailijoita saa olla enintään kaksi kerrallaan. Vierailijoiden edellytetään käytävän kasvomaskia koko vierailun ajan ja lisäksi huolehtivan hyvästä käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä.

Etätyö

Laaja etätyösuositus on päättynyt Loviisassa helmikuu 2022 loppussa.

Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Tartuntoja voi ehkäistä huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta, välttämällä lähikontakteja muihin ihmisiin ja käyttämällä kasvomaskia, jos lähikontaktia ei voi välttää.

Kasvomaskien jakelu vähävaraisille

Kasvomaskeja jaetaan Loviisan kaupungin ja Lapinjärven kunnan vähävaraisille asukkaille. Jakelutilanteessa ei kysytä henkilötietoja tai varallisuutta, käyntiä ei myöskään rekisteröidä asiakastietojärjestelmiin.

Kasvomaskeja jaetaan seuraavasti:

 • Loviisan perusturvakeskuksessa (Öhmaninkatu 4, Loviisa) – maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 9–10. Jakelu tapahtuu aikuissosiaalityön tiloissa, sisäänkäynti pihan puolelta, ovi C2. Lisäksi kasvomaskeja jaetaan Loviisassa aikuissosiaalityön asiakkaille tavanomaisen käynnin yhteydessä.
 • Lapinjärven terveystalolla (Lapinjärventie 27, Lapinjärvi) – keskiviikkoisin kello 9–10.

Lisätietoja alueellisesta koronavirusepidemiatilanteesta löytyy Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) verkkosivuilta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositukset löytyvät THL:n verkkosivustolta.