Epäiletkö koronavirusta? Testiin hakeutuminen

Milloin ja miten hakeudun koronatestiin? Miten toimin tulosta odotellessani ja tuloksen saatuani?
Sivua päivitetty 14.9.2022.

Milloin tulee hakeutua laboratoriovarmistettuun testiin?

Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä. Suosittelemme kuitenkin vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin, vähintään viiden vuorokauden ajan.

Jos kuitenkin saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi heikkenee, ota viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon.

Seuraavissa tapauksissa hakeudu viralliseen koronavirustestiin:

12-vuotiaat ja vanhemmat

Jos sinulla on lieviäkin koronavirusinfektioon sopivia oireita, niin hakeudu rokotustilanteestasi huolimatta viralliseen laboratoriotestiin seuraavissa tilanteissa:

 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään iän, sairauden tai lääkityksen takia
 • olet raskaana
 • sinulla on verisuonitukoksen merkittäviä riskitekijöitä (Katso riskitekijät Helsingin ja Uuudenmaan sairaanhoitopiirin verkkosivustolta.)
 • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä
 • olet asukas tai työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa
 • terveydenhuollon ammattilainen on ohjannut sinut testiin.

Alle 12-vuotiaat

Jos lapsellasi on koronavirusinfektioon sopivia oireita, hänen tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet ja lapsi jaksaa normaalit askareet.

Alle 12-vuotiaalta lapselta otetaan koronavirustesti, jos hänellä on koronavirusinfektioon viittaavia lieviäkin oireita, ja

 • lapsi kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään sairauden tai lääkityksen takia
 • lapsen kanssa samassa taloudessa asuu tai hän tapaa säännöllisesti perhe- tai lähipiiriin kuuluvia 16 vuotta täyttäneitä, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa* tai immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen tai
 • jos lapsen oireet edellyttävät lääkärin arvion mukaan testiä.

(*saanut kaksi koronavirusrokoteannosta tai sairastanut koronavirusinfektion ja saanut yhden rokoteannoksen)

Katso Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivustolta, miten toimia, kun lapsi on sairastunut hengitystieinfektioon.

Miten hakeudun testiin?

Katso lisätietoja koronavirustestiin ja hoitoon hakeutumisesta sosiaali- ja terveyspalveluidemme sivuilta.

Koronainfektio ja verisuonitukoksille altistava tila

Koronavirusinfektioon liittyy jonkin verran kohonnut riski saada verisuonitukoksia. Osa sairastuneista hyötyy pistettävästä tukoksenestolääkityksestä, jonka saa terveysasemalta. Jos olet lieväoireinen ja kuumeeton, ei tarvetta tukoksenestolääkitykseen yleensä ole. Jos sinulla on kuumetta (yli 37,5°C), yskää tai hengenahdistusta, olet raskaana, synnyttänyt kuuden viikon sisällä tai joudut olemaan sairauden takia jatkuvasti vuodelevossa, tutustu riskitekijöiden listaan. 

Mikäli olet saanut positiivisen testituloksen joko kotitestistä tai virallisesta laboratoriovarmistetusta koronavirustestistä ja sinulla on listassa mainittuja riskitekijöitä, soita koronahoitajan numeroon puh. 019 505 1300  (ma–pe kello 8–15).

Milloin riittää kotitestin tekeminen?

Jos oireesi ovat lievät (kuten nuha tai kurkkukipu) etkä kuulu edellisessä kappaleessa kerrottuihin ryhmiin, joiden tarvitsee hakeutua laboratoriovarmistettuun koronavirustestiin, voit tehdä antigeenikotitestin.
Voit katsoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) videon kotitestin tekemisestä.

On tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen. Kotitestin negatiivinen tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2 – 3 päivän välein. Jos oireisen kotitesti on toistetusti negatiivinen, tulisi siitä huolimatta välttää kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan tai niin pitkään, kunnes oireet ovat väistyneet.

Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme, että vältät kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta. Kotitestin negatiivinen tulos ei tarkoita, etteikö koronaviruksen itämisaika voi olla meneillään ja tauti olla todettavissa myöhemmin.

Miten toimia, jos kotitesti on positiivinen?

Positiivisen tuloksen jälkeen kotitestiä ei tarvitse toistaa. Tulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, ellet kuulu yllämainittuun ryhmiin, joilta suositellaan virallista testiä. Kontakteja muihin tulisi välttää vähintään viiden vuorokauden ajan ja niin kauan, kunnes on ollut kaksi vuorokautta oireeton.

Työstä poissaolon ja siitä ilmoittamisen osalta toimi oman työnantajasi ohjeiden mukaan. Jos tarvitset lääkärintodistuksen oletetusta sairastetusta koronavirustaudista esimerkiksi sairaus- tai tartuntatautipäivärahaa varten, ota yhteyttä terveydenhuoltoon työnantajasi menettelyohjeiden mukaisesti.

Miten toimin odottaessani virallisen koronavirustestin tulosta?

Kun odotat virallisen koronavirustestin tulosta, suosittelemme, että pysyt kotona ja vältät kontakteja muihin ihmisiin. Jos testi on positiivinen, kontakteja muihin tulisi välttää vähintään viiden vuorokauden ajan ja niin kauan, kunnes on ollut kaksi vuorokautta oireeton. Mikäli kuulut verisuonitukosten riskiryhmään, katso ”Koronainfektio ja verisuonitukoksille altistava tila”. Jos saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi heikkenee, ota viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon.

Eristyspäätöksiä ei pääsääntöisesti enää kirjoiteta, vaan koronavirustautiin sairastuneen tulee toimia normaalin sairauspoissaolokäytäntöjen mukaisesti.

Miten toimin, jos asun samassa asunnossa tai olen ollut muuten läheisesti tekemisissä positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon testistä saaneen henkilön kanssa?

 • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
 • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
 • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin, kunhan käytät kasvomaskia ja vältät kontakteja.
 • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.