Karanteeni- ja eristysohjeet

Loviisan kaupungin tartuntatautiviranomaiset rajaavat eristyspäätösten antamista vallitsevan kuormittavan koronavirustilanteen takia. Jos koronavirustestistä saa positiivisen tuloksen, tulee toimia normaalien sairauslomakäytäntöjen mukaisesti. Kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä eristykseen henkilön, joka on sairastunut koronavirukseen tai jonka perustellusti epäillään sairastuneen siihen.
Sivua päivitetty 15.6.2022.

Karanteeni tarkoittaa, että koronavirukselle altistuneen henkilön liikkumisvapautta rajoitetaan. Koronavirus voi tarttua jo ennen kuin varsinaiset oireet puhkeavat. Karanteeni- ja eristyspäätöksiä ei pääsääntöisesti enää kirjoiteta, vaan koronaan sairastuneen tuliee toimia normaalin sairauspoissaolokäytäntöjen mukaisesti. Lue lisää koronavirustestiin hakeutumisesta.

Tartuntatautilääkärin määräämä eristys tai karanteeni ei ole suositus, vaan viranomaispäätös. Se perustuu näyttöön tai perusteltuun epäilyyn siitä, että henkilö on altistunut taudille.

Huoltaja valvoo lapsen karanteenia

Huoltaja valvoo alaikäisen lapsen karanteenia tai eristystä. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin eikä huoltaja siksi voi tehdä työtä.

Koronainfektio ja verisuonitukoksille altistava tila

Koronavirusinfektioon liittyy jonkin verran kohonnut riski saada verisuonitukoksia. Osa sairastuneista hyötyy pistettävästä tukoksenestolääkityksestä, jonka saa terveysasemalta. Jos olet lieväoireinen ja kuumeeton, ei tarvetta tukoksenestolääkitykseen yleensä ole. Jos sinulla on kuumetta (yli 37,5°C), yskää tai hengenahdistusta, olet raskaana, synnyttänyt kuuden viikon sisällä tai joudut olemaan sairauden takia jatkuvasti vuodelevossa, tutustu riskitekijöiden listaan.

Mikäli olet saanut positiivisen testituloksen joko kotitestistä tai virallisesta laboratoriovarmistetusta koronavirustestistä ja sinulla on listassa mainittuja riskitekijöitä, soita koronahoitajan numeroon puh. 019 505 1300  (ma–pe kello 8–15).

Miten toimia, jos kotitesti on positiivinen?

Positiivisen tuloksen jälkeen kotitestiä ei tarvitse toistaa. Tulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, ellet kuulu yllämainittuihin ryhmiin, joilta suositellaan virallista testiä. Kontakteja muihin tulisi välttää vähintään viiden vuorokauden ajan ja niin kauan, kunnes on ollut kaksi vuorokautta oireeton.

Työstä poissaolon ja siitä ilmoittamisen osalta toimi oman työnantajasi ohjeiden mukaan. Jos tarvitset lääkärintodistuksen oletetusta sairastetusta koronavirustaudista esimerkiksi sairauspäivärahaa varten, ota yhteyttä terveydenhuoltoon työnantajasi menettelyohjeiden mukaisesti.

Miten toimin odottaessani virallisen koronavirustestin tulosta?

Kun odotat virallisen koronavirustestin tulosta, suosittelemme, että pysyt kotona ja vältät kontakteja muihin ihmisiin. Mikäli testitulos on positiivinen, neuvomme toimimaan normaalin sairauspoissaolokäytäntöjen mukaan ja välttämättään kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan ja niin kauan, kunnes olet ollut oireeton kaksi vuorokautta.