Karanteeni- ja eristysohjeet

Kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä eristykseen henkilön, joka on sairastunut koronavirukseen tai jonka perustellusti epäillään sairastuneen siihen. Eristyksessä koronavirukseen sairastunut henkilö eristetään terveistä, koska halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.

Karanteeni tarkoittaa, että koronavirukselle altistuneen henkilön liikkumisvapautta rajoitetaan. Koronavirus voi tarttua jo ennen kuin varsinaiset oireet puhkeavat, joten karanteenilla estetään se, ettei oireeton kantaja tartuttaisi muita henkilöitä.

Tartuntatautilääkärin määräämä eristys tai karanteeni ei ole suositus, vaan viranomaispäätös. Se perustuu näyttöön tai perusteltuun epäilyyn siitä, että henkilö on altistunut taudille. Loviisan ja Lapinjärven alueella eristykseen ja karanteeniin asetetut pyritään saamaan puhelimitse kiinni niin nopeasti kuin mahdollista, yleensä viimeistään yhden vuorokauden kuluessa tiedon tulosta kunnan tartuntataudeista vastaavien terveysviranomaisten tietoon. Karanteeni on pääsääntöisesti 10 vuorokauden pituinen. Altistuneen karanteeniin joutumiseen vaikuttaa kuitenkin muun muassa se, onko henkilö ehtinyt saada koronavirusrokotuksia sekä se, onko hän itse jo sairastanut koronavirustaudin.  Arviossa painavat myös muut lääketieteelliset seikat, kuten muun muassa altistuneen ikä ja perussairaudet.

Lääkärin määräämää karanteenia voi nyt Loviisalaisten sekä Lapinjärveläisten osalta lyhentää, mikäli oireettoman aikaisintaan kuusi vuorokautta altistumisesta otettu testi on negatiivinen. Tällöin tulee ottaa yhteyttä koronahoitajaan. Näissä tapauksissa tartuntatautilääkäri voi tapauskohtaisesti lyhentää karanteeniaikaa tekemällä uuden karanteenipäätöksen, joka päättää aiemmin määrätyn 10 vuorokauden karanteenin. Karanteenin pituudesta riippumatta sinun pitää seurata oireiden ilmaantumista 14 vuorokautta altistuksen alkamisesta. Jos saat oireita, mene heti testiin!

Karanteeniin joutuneen henkilön perheenjäsenet ei aseteta karanteeniin

Niin kauan kuin karanteeniin määrätty henkilö on oireeton eikä hänellä ole todettu koronavirustartuntaa, muut perheenjäsenet voivat jatkaa elämäänsä normaalisti. He voivat käydä esimerkiksi töissä ja harrastuksissa. Kaikki altistuneet eivät saa tartuntaa eivätkä näin ollen myöskään tartuta virusta eteenpäin.

Jos karanteenissa oleva henkilö alkaa oireilla, hänet testataan. Tällöin perheenjäsenten on suositeltavaa jäädä omaehtoiseen karanteeniin, kunnes testin tulos on valmistunut. Jos testin tulos on positiivinen, virallinen karanteeni laajennetaan tarpeen mukaan lähiomaisiin.

Kotieristyksessä olevan henkilön perheenjäsenet asetetaan karanteeniin

Mikäli karanteenissa olevalla henkilöllä todetaan koronavirustartunta, hänet asetetaan kotieristykseen. Eristyksessä olevan henkilön perheenjäsenet ovat virallisessa karanteenissa. Tämä tarkoittaa, että myös heidän pitäisi välttää kontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Perheenjäsenten tulisi välttää lähikontaktia myös eristyksessä olevaan henkilöön.