Koronarokotus

Loviisan ja Lapinjärven asukkaiden koronarokotukset toteutetaan THL:n valtakunnallisesti ohjeistamassa järjestyksessä. Rokotukset ovat maksuttomia. Loviisan perusturvakeskus vastaa myös rokotuksien järjestämisestä alueen yksityisten palveluasumisyksiköiden henkilökunnalle ja asiakkaille.
Sivua päivitetty 20.6.2022.

Rokotuspisteet ja ajanvaraus

Rokotuspisteitä on kaksi, molemmat rokotuspisteet ovat sekä loviisalaisten että lapinjärveläisten käytössä:

 • linja-autoaseman tilat Loviisassa, Mannerheiminkatu 14, 07900 Loviisa
 • Lapinjärven seurakuntakoti, Lapinjärventie 24, 07800 Lapinjärvi.

Rokotuksia annetaan pääosin ajanvarauksella, mutta myös ilman ajanvarausta rokotustilaisuuksissa, katso ajankohdat ja paikat alta.

Ajan rokotuksiin voit varata ensisijaisesti Uudenmaan kuntien ajanvarauspalvelusta, www.koronarokotusaika.fi tai toissijaisesti soittamalla numeroon 0444 555 360 arkisin kello 8–16. Soita vain kerran ja odota takaisinsoittoa!

Kun soitat puhelinajanvaraukseen:

 • Valitse linja:
  1 – ajanvaraus 1. rokotusannokseen
  2 – ajanvaraus 2. tai 3. rokotusannokseen
  3 – ajanvaraus 4. rokotusannokseen
  4 – mikäli haluat perua varaamasi ajan.

Tehosteajat muutetaan tai perutaan vain pakottavista syistä.

 • Yhteystietosi tallennetaan järjestelmään, kuuntele nauhoitettu viesti loppuun asti!
 • Jonoon mahtuu noin 200 puhelua päivässä – mikäli nauhoitettu viesti kertoo että palvelussa on ruuhkaa, pyydämme ystävällisesti soittamaan uudestaan seuraavana päivänä.

Rokotusvuorossa tällä hetkellä

 • 18 vuotta täyttäneet
  • Kaikki 18 vuotta täyttäneet voivat saada ensimmäisen, toisen tai kolmannen rokotteen. Kolmannen rokotteen voi saada, kun toisesta rokotteesta on kulunut vähintään neljä kuukautta. 60 vuotta täyttäneillä ja riskiryhmiin  kuuluvilla toisesta rokotteesta tulee olla kulunut vähintään kolme kuukautta, voimakkaasti immuunipuutteisilla vähintään kaksi kuukautta.
  • Voimakkaasti immuunipuutteiset 18 vuotta täyttäneet voivat saada neljännen rokotteen, jos kolmannesta rokotteesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille suositetallaan viidettä rokoteannosta, kun neljännestä rokoteannoksesta on kulunut vähintään neljä kuukautta.
  • 65 vuotta täyttäneet, jotka ovat koti- tai omaishoidon piirissä voivat saada neljännen koronavirusrokotteen. Rokotetta suositellaan myös muille yli 65-vuotiaille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet eivätkä pärjää yksin kotona. Henkilön tulee tarvita viikoittaista apua arjessa selviytymiseen terveyden ja/tai toimintakyvyn johdosta. Neljännen rokotteen voi saada, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut kolme kuukautta.
  • 70-79 vuotiaat, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 voivat saada neljännen koronavirusrokotteen. Neljännen annoksen voi saada, mikäli kolmannesta annoksesta on kulunut kolme kk.
  • Kaikki 80 vuotta täyttäneet voivat saada neljännen koronavirusrokotteen. Neljännen rokotteen voi saada, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
 • 12–17-vuotiaat
  • Kaikki 12–17-vuotiaat voivat saada ensimmäisen ja toisen rokotteen.
  • Riskiryhmään kuuluvat 12–17-vuotiaille suositellaan kolmatta rokoteannosta, kun toisesta rokotteesta on kulunut kuusi kuukautta.
  • Voimakkaasti immuunipuutteiset 12–17-vuotiaat voivat saada kolmannen rokotteen kun toisesta rokotteesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta. Neljännen rokotteen voi saada, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut kolme-neljä kuukautta. 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille suositetallaan viidettä rokoteannosta, kun neljännestä rokoteannoksesta on kulunut vähintään neljä kuukautta.
  • Kolmas annos voidaan antaa myös muille kuin riskiryhmiin kuuluville12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi matkustamisen vuoksi. Kolmannen rokoteannoksen voi antaa, kun toisesta rokotteesta on kulunut kuusi kuukautta.
 • 5–11-vuotiaat
  • Kaikki 5–11-vuotiaat voivat saada ajanvarauksella ensimmäisen tai toisen rokotteen (ensimmäisen ja toisen rokotuksen aikaväli 6–12 viikkoa)

Rokotuksia jatketaan pääosin sillä sarjalla millä rokotukset on aloitettu. Alle 30 vuotiaat miehet rokotetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotteella.

Lisätietoja THL:n verkkopalvelusta, Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät, sekä Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin? sekä Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset

Novavax koronavirusrokote

Novavax (Nuvaxovid) -rokotetta annetaan Itä-Uudemaan väestölle keskitetysti Porvoon kaupungin toimesta. Rokotevalmiste on varattava etukäteen soittamalla koronavirusrokotusten ajanvarausnumeroon 040 145 5000. Novavaxin rokotetta ei ole mahdollista varata sähköisen ajanvarauksen kautta, eikä sitä anneta walk in -rokotuksissa.

Novavaxin koronavirusrokotetta suositellaan 18-vuotta täyttäneille henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. Rokotteita voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat tätä rokotevalmistetta muiden valmisteiden sijaan. Rokotevalmiste on proteiinipohjainen eikä sisällä eläviä koronavirustaudin aiheuttajaviruksia. Nuvaxovid -rokotetta annetaan kaksi annosta ja annosväli on 6–12 viikkoa. Kolmansien ja neljänsien annosten rokotevalmisteesta; katso ystävälliseseti THL:n verkkopalvelu.

On huomattava, että rokotetta ei välttämättä riitä heti kaikille halukkaille. Jos rokotteen käyttöä joudutaan priorisoimaan, suurin lääketieteellinen tarve rokotteelle on 60 vuotta täyttäneillä ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvilla.

Kela korvaa taksimatkan rokotukseen, mikäli taksikuljetus on tilattu Kela-taksin keskitetystä tilausnumerosta.

Lisätietoja THL:n verkkopalvelusta, ,Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin?

Huoltajan suostumus 5–11-vuotiaan koronarokotukseen

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Jos lapsi ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajilta. Jos lapsella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta.

– Huoltajan suostumuslomake nuoren koronarokotuksiin

5–11-vuotiaille annetaan BioNTech-Pfizerin lapsille suunnattua valmistetta. Rokotteella on ehdollinen myyntilupa 5–11-vuotiaiden lasten rokottamiseen. Euroopan komissio myönsi myyntiluvan 25.11.2021. Comirnaty-rokotteella on jo ennestään myyntilupa aikuisten ja yli 12-vuotiaiden lasten rokottamiseen, mutta heille annetaan suurempi rokoteannos. Rokotteen perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta. Toinen annos annetaan pääsääntöisesti 6–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen.

Minkä ikäisille lapsille tarjotaan koronarokotetta? Onko rokote lapsille turvallinen? Ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) vastaa kysymyksiin 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotuksista THL:n videolla YouTube-palvelussa:

Huoltajan suostumus nuoren koronarokotukseen

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos nuori ei halua tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

Rokotukset ovat vapaaehtoisia. 12–17-vuotiaille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty- tai Modernan Spikevax-rokotetta. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdolliset myyntiluvat 12 vuotta täyttäneille. Ne ovat mRNA-rokotteita.

Lisätietoja nuorten koronarokotuksista sekä huoltajan suostumuksen löydät tästä linkistä, koronarokotusaika.fi-palvelusta

THL: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista

THL: Ohjeet nuorelle koronavirusrokotuksen saaneelle

EU-koronarokotustodistus Omakanta -palvelusta

EU:n todistukset koronarokotuksesta, koronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista saat nyt  Omakanta-palvelusta. 

Lähtökohtaisesti jokainen näyttää tai tulostaa koronatodistuksen itse. Henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakanta-palvelua tai valtuuttaa toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, saavat todistuksen terveydenhuollosta.

EU:n koronarokotustodistusta voi tarvittaessa myös pyytää Loviisan terveyskeskuksesta. Helpoiten asia hoituu Klinik palvelun kautta, johon ei tarvitse pankkitunnuksia.

Vaihtoehtoisesti todistuksen voi pyytää Loviisan terveyskeskuksen vastaanotolta, puh. 019 505 1305, ja myös Lapinjärven terveystalolta, puh. 019 505 1560. Henkilökunnan tulee tarkistaa koronatodistuksen tiedot etukäteen, joten todistuksen teko vie aikaa ja siksi se on tilattava etukäteen.

EU:n koronatodistukset ovat maksuttomia. Lisätietoja sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteesta 22.6.2021.

Rokotusaikojen siirtäminen

Rokotusaikojen siirtäminen tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti koronarokotusaika.fi -palvelun kautta. Valitettavasti ajanvarausjärjestelmän teknisistä rajoitteista johtuen aikaa ei pysty siirtämään toiseen rokotuspisteeseen. Voit myös soittaa koronarokotuksen ajanvarauspuhelimeen numeroon 0444 555 360 arkisin kello 8–16. Huomioi kuitenkin, että puhelinpalvelussa on ajoittain ruuhkaa.

Ohjeet rokotuksiin saapuville

 • Älä tule rokotukseen, jos sinulla on koronavirustautiin sopivia oireita!
 • Voit saapua rokotuspaikalle aikaisintaan 10 minuuttia ennen rokotusaikaa, rokotuksen jälkeen jäät seurantaan 15 minuutiksi.
 • Voit ottaa mukaan yhden saattajan.
 • Huomioi pukeutumisessa, että rokotus annetaan olkavarteen.
 • Ota mukaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus.