Koronarokotus

Koronarokotukset ovat käynnistyneet Uudenmaan kunnissa, rokotukset jatkuvat ainakin koko kevään. Sivu päivitetty 5.5.2021.

Rokotukset ovat alkaneet myös Loviisan ja Lapinjärven osalta, rokotukset toteutetaan THL:n valtakunnallisesti ohjeistamassa järjestyksessä. Rokotukset annetaan ainoastaan ajanvarauksella. Loviisan perusturvakeskus vastaa myös rokotuksien järjestämisestä alueen yksityisten palveluasumisyksiköiden henkilökunnalle ja asiakkaille.

Joukkorokotukset Loviisan ja Lapinjärven asukkaille

Rokotukset ovat maksuttomia, rokotusaika on varattava etukäteen. Tiedotamme tällä sivulla eri kansalaisryhmien rokotusajankohdista ja ajanvarauksesta sitä mukaa kuin rokotetoimitukset varmistuvat, rokotteita toimitetaan meille viikottain.

Rokotuspisteet ja ajanvaraus

Rokotuspisteitä on kaksi, molemmat rokotuspisteet ovat sekä loviisalaisten että lapinjärveläisten käytössä:

 • linja-autoaseman tilat Loviisassa, Mannerheiminkatu 14, 07900 Loviisa
 • Lapinjärven seurakuntakoti, Lapinjärventie 24, 07800 Lapinjärvi.

Huomioi, että rokotuksia annetaan ainoastaan ajanvarauksella! Varaa ensisijaisesti aika Uudenmaan kuntien ajanvarauspalvelusta, www.koronarokotusaika.fi. tai soittamalla numeroon 0444 555 360 arkisin kello 8–16. Kun soitat puhelinajanvaraukseen:

 • Valitse linja 1 (70 vuotta täyttäneet henkilöt), linja 2 (50–69-vuotiaat henkilöt, sekä perusterveet että riskiryhmään kuuluvat), tai linja 3 (riskiryhmään kuuluvat henkilöt 18–49 vuotiaat henkilöt), linja 4 mikäli haluat perua varaamasi ajan.
 • Yhteystietosi tallennetaan järjestelmään, kuuntele nauhoitettu viesti loppuun asti!
 • Jonoon mahtuu noin 200 puhelua päivässä – mikäli nauhoitettu viesti kertoo että palvelussa on ruuhkaa, pyydämme ystävällisesti soittamaan uudestaan seuraavana päivänä.

HUOM! Soita vain kerran ja odota takaisinsoittoa! Varattavissa olevat rokotusajat riippuvat vain ja ainoastaan meille toimitetuista rokotemääristä. Soitamme sinulle takaisin, kun rokotusaikoja on varattavissa.

Rokotusvuorossa tällä hetkellä

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja kaikki sitä vanhemmat (vuonna 1951 syntyneet ja sitä vanhemmat) sekä perusterveet että riskiryhmiin kuuluvat. Rokotus tapahtuu Modernan rokotteella. Rokotusaikoja on varattavissa sekä Loviisan että Lapinjärven rokotuspisteeseen (tilanne 5.5.2021).
   
Kaikki 65–69-vuotiaat (vuosina 1952–1956 syntyneet) sekä perusterveet että riskiryhmiin kuuluvat. Toukokuusta lähtien on mahdollista saada ensimmäinen rokoteannos Modernan rokotteella AstraZenecan rokotteen sijaan. Jos haluat vaihtaa rokotevalmistetta, voit nyt varata uuden rokotusajan. Varauksen voi tehdä joko sähköisen ajanvarauspalvelun kautta tai soittamalla puhelinajanvaraukseen. Mikäli haluat, että rokotus tapahtuu AstraZenecan rokotteella, ajanvaraus tapahtuu ainoastaan puhelimitse. Ne 65 vuotta täyttäneet, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena AstraZenecan rokotetta, saavat ensisijaisesti myös toisella rokotuskerralla AstraZenecan rokotetta. Rokotusaikoja on varattavissa sekä Loviisan että Lapinjärven rokotuspisteeseen (tilanne 5.5.2021).
   
Kaikki 50–64-vuotiaat (vuosina 1971–1957 syntyneet) sekä perusterveet että riskiryhmiin kuuluvat. Rokotus tapahtuu Modernan rokotteella. Rokotusaikoja on varattavissa sekä Loviisan että Lapinjärven rokotuspisteeseen (tilanne 5.5.2021).
Ne alle 65-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat, jotka ehtivät saada Astra Zenecan rokotteen, saavat tehosterokotteena Modernan rokotteen.
   

18–49-vuotiaat (vuosina 2003–1972 syntyneet, 18 vuotta täyttäneet), jotka sairautensa puolesta kuuluvat riskiryhmiin. Rokotus tapahtuu Modernan rokotteella. Rokotusaikoja on varattavissa sekä Loviisan että Lapinjärven rokotuspisteeseen (tilanne 5.5.2021).
Ne alle 65-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat, jotka ehtivät saada Astra Zenecan rokotteen, saavat tehosterokotteena Modernan rokotteen.
   
  16–17-vuotiaat (vuosina 2004-2005 syntyneet) jotka sairautensa puolesta kuuluvat riskiryhmään. Rokotus tapahtuu Pfizerin Biontechin rokotteella. Tämän ikäryhmän osalta ajanvarauskäytäntö on eri, ilmoittaudu rokotukseen soittamalla numeroon 019 505 1305. Rokotusajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Mitkä ovat ne riskiryhmät, joille koronarokotetta suositellaan?

Ikä on merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä. Riskiin vaikuttavat lisäksi tietyt taustasairaudet, joita sairastavilla on muuta väestöä suurempi riski saada vakava koronavirustauti, joutua sairaala- ja tehohoitoon tai menehtyä tautiin.

Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia (riskiryhmä 1) taustasairauksia ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä.

Vakavalle koronavirustaudille altistavia (riskiryhmä 2) taustasairauksia ovat lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus ja sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40).

Voit lukea lisää taustasairauksista THL:n verkkosivuilta tästä linkistä. 

mRNA-koronarokotteita voidaan antaa toukokuusta lähtien kaikille rokotettaville ikäryhmille – AstraZenecan rokotteen ikäraja pysyy ennallaan

THL:n on 21.4.2021 linjannut, että toukokuusta lähtien myös 65–69-vuotiaille voidaan antaa mRNA-rokotteita (Pfizer Biontechin sekä Modernan rokotetta), jos rokotettava niin toivoo. Tämän ikäryhmän asukkaille Loviisassa ja Lapinjärvellä käytetään Modernan rokotetta, mikäli rokotettava haluaa käyttää mRNA-rokotetta.

”Erityisesti mRNA-rokotteiden saatavuus on parantunut ja paranee edelleen tulevien viikkojen aikana. 65–69-vuotiaat ihmiset voivat halutessaan saada mRNA-rokotteen noin viikosta 18 eli toukokuun alusta lähtien. Siinä vaiheessa valtaosa ikääntyneistä ja sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvista henkilöistä on saanut rokotuksen. Pienemmillä paikkakunnilla tämä voi toteutua mRNA-rokotteiden saatavuuden vuoksi hieman myöhemmin”, toteaa THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Ne 65 vuotta täyttäneet, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena Astra Zenecan rokotetta, saavat ensisijaisesti myös toisella rokotuskerralla AstraZenecan rokotetta. Ne alle 65-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat, jotka ehtivät saada Astra Zenecan rokotteen, saavat tehosterokotteena Modernan rokotteen.

HUS Apteekki, joka hallinnoi ja koordinoi rokotetoimituksia Uudellamaalla on 22.4.2021 ilmoittanut, että myös Loviisaan tulee jatkossa Pfizer Biontechin rokotetta. Meille toimitetut määrät ovat aluksi pienet, ja ovat toistaiseksi ensisijaisesti tarkoitettu 18–64-vuotiaiden riskiryhmien tehosterokotuksiin.

THL tiedottaa 21.4.2021 – mRNA-koronarokotteita voidaan antaa toukokuusta lähtien kaikille rokotettaville ikäryhmille – AstraZenecan rokotteen ikäraja pysyy ennallaan

AstraZenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan 65 vuotta täyttäneillä – haittavaikutusten mahdollisuutta nuoremmilla selvitetään edelleen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt, että koronarokotuksia AstraZenecan rokotteella voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä maanantaista 29.3. alkaen.

”65 vuotta täyttäneillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada rokotuksen jälkeen hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, joiden mahdollista yhteyttä AstraZenecan koronarokotteeseen parhaillaan selvitetään. Tämän ikäryhmän rokotuksia voidaan siis jatkaa normaalisti, toteaa THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

”Vakavan koronavirustaudin riski kasvaa iän myötä merkittävästi, ja koronarokotukset tarjoavat tehokasta suojaa sitä vastaan.”

AstraZenecan rokotetta ei anneta alle 65-vuotiaille tai niille yli 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT).”

AstraZenecan rokotteen saaneilla ei ole havaittu muiden hyytymishäiriöiden tai verisuonitukosten lisääntymistä. Näin ollen aikaisemmin sairastettu aivovaltimotukos tai aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle.

Lisätietoja THL:n 24.3.2021 julkaistussa tiedotteessa: AstraZenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan 65 vuotta täyttäneillä – haittavaikutusten mahdollisuutta nuoremmilla selvitetään edelleen

Ohjeita AstraZenecan rokotteen saaneille

Havaitut poikkeukselliset oireet ovat erittäin harvinaisia, ja todennäköisyys saada kyseisiä oireita rokotuksen jälkeen on edelleen hyvin pieni. AstraZenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa kahden viikon sisällä rokottamisesta.

Hakeudu välittömästi hoitoon, jos sinulle tulee mikä tahansa seuraavista oireista:

 • Poikkeavaa, pitkäkestoista ja pahenevaa päänsärkyä tai huonovointisuutta
 • Näkökyvyn hämärtymistä
 • Toispuoleista raajojen tai kasvojen lihasheikkoutta
 • Erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla
 • Pieniä ihonsisäisiä verenpurkaumia.

Hakeudu terveydenhuoltoon myös, jos sinulle tulee mikä tahansa seuraavista oireista:

 • Hengenahdistusta
 • Rintakipua tai pitkittynyttä vatsakipua
 • Poikkeuksellista alaraajojen turvotusta.

Muutaman vuorokauden sisällä rokottamisesta ilmenevä lievä päänsärky on yleensä vaaraton ja ohimenevä rokotuksen jälkeen ilmenevä oire. Sinun ei tarvitse hakeutua lääkäriin sen vuoksi.

Lisätietoja AstraZenecan rokotteesta: THL – Koronarokotteiden turvallisuus ja mahdolliset haitat

Ohjeet rokotuksiin saapuville

 • Älä tule rokotukseen, jos sinulla on koronavirustautiin sopivia oireita!
 • Voit saapua rokotuspaikalle aikaisintaan 10 minuuttia ennen rokotusaikaa, rokotuksen jälkeen jäät seurantaan 15 minuutiksi.
 • Voit ottaa mukaan yhden saattajan.
 • Huomioi pukeutumisessa, että rokotus annetaan olkavarteen.
 • Ota mukaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus.
 • Rokotteita riittää vain niille henkilöille, joille aika on varattu.
 • Muista kasvomaski ja suojaetäisyys!

Rokotuksien eteneminen

 • Koronapotilaita hoitavien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset – rokottaminen valmis
 • Iäkkäiden henkilöiden tehostetun palveluasumisyksiköiden asukkaat ja henkilökunta – rokottaminen valmis
 • 80 vuotta täyttäneiden kunnallisen kotihoidon asiakkaat – rokottaminen valmis
 • 80 vuotta täyttäneiden yksityisen kotihoidon asiakkaat – rokottaminen valmis
 • Kotihoidon henkilökunta – rokottaminen käynnissä
 • 80 vuotta täyttäneiden muiden tehostetun palveluasumisyksiköiden asiakkaat – rokottaminen valmis
 • 80 vuotta täyttäneiden terveyskeskuksen vuodeosaston potilaat – rokottaminen valmis
 • Tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja kaikki sitä vanhemmat (vuonna 1951 syntyneet ja sitä vanhemmat) sekä perusterveet että riskiryhmiin kuuluvat – rokottaminen käynnissä
 • Kaikki 65–69-vuotiaat (vuosina 1952–1956 syntyneet) sekä perusterveet että riskiryhmiin kuuluvat – rokottaminen käynnissä
 • Kaikki 60–64-vuotiaat (vuosina 1957–1961) sekä perusterveet että riskiryhmiin kuuluvat – rokottaminen käynnissä
 • Perusterveet 55–59-vuotiaat (vuosina 1962–1966 syntyneet) – rokottaminen käynnissä
 • Perusterveet 50–54-vuotiaat (vuosina 1967–1971 syntyneet) – rokottaminen käynniässä
 • Perusterveet 45–49-vuotiaat (vuosina 1972–1976 syntyneet) – rokottaminen suunnitellaan aloitettavan touko/kesäkuussa
 • 18–49-vuotiaat (vuosina 2003–1972 syntyneet, 18 vuotta täyttäneet), jotka sairautensa puolesta kuuluvat riskiryhmiin – rokottaminen käynnissä
 • 16–17-vuotiaat (vuosina 2004-2005 syntyneet), jotka sairautensa puolesta kuuluvat riskiryhmiin – rokottaminen käynnissä