Loviisan ja Lapinjärven asukkaiden koronarokotukset toteutetaan THL:n valtakunnallisesti ohjeistamassa järjestyksessä. Rokotukset ovat maksuttomia. Loviisan perusturvakeskus vastaa myös rokotuksien järjestämisestä alueen yksityisten palveluasumisyksiköiden henkilökunnalle ja asiakkaille. Sivua päivitetty 20.6.2022.
Rokotuspisteitä on kaksi, molemmat rokotuspisteet ovat sekä loviisalaisten että lapinjärveläisten käytössä:
Rokotuksia annetaan pääosin ajanvarauksella, mutta myös ilman ajanvarausta rokotustilaisuuksissa, katso ajankohdat ja paikat alta.
Ajan rokotuksiin voit varata ensisijaisesti Uudenmaan kuntien ajanvarauspalvelusta, www.koronarokotusaika.fi tai toissijaisesti soittamalla numeroon 0444 555 360 arkisin kello 8–16. Soita vain kerran ja odota takaisinsoittoa!
Tehosteajat muutetaan tai perutaan vain pakottavista syistä.
Rokotuksia jatketaan pääosin sillä sarjalla millä rokotukset on aloitettu. Alle 30 vuotiaat miehet rokotetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotteella.
Lisätietoja THL:n verkkopalvelusta, Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät, sekä Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin? sekä Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset
Novavax (Nuvaxovid) -rokotetta annetaan Itä-Uudemaan väestölle keskitetysti Porvoon kaupungin toimesta. Rokotevalmiste on varattava etukäteen soittamalla koronavirusrokotusten ajanvarausnumeroon 040 145 5000. Novavaxin rokotetta ei ole mahdollista varata sähköisen ajanvarauksen kautta, eikä sitä anneta walk in -rokotuksissa.
Novavaxin koronavirusrokotetta suositellaan 18-vuotta täyttäneille henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. Rokotteita voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat tätä rokotevalmistetta muiden valmisteiden sijaan. Rokotevalmiste on proteiinipohjainen eikä sisällä eläviä koronavirustaudin aiheuttajaviruksia. Nuvaxovid -rokotetta annetaan kaksi annosta ja annosväli on 6–12 viikkoa. Kolmansien ja neljänsien annosten rokotevalmisteesta; katso ystävälliseseti THL:n verkkopalvelu.
On huomattava, että rokotetta ei välttämättä riitä heti kaikille halukkaille. Jos rokotteen käyttöä joudutaan priorisoimaan, suurin lääketieteellinen tarve rokotteelle on 60 vuotta täyttäneillä ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvilla.
Kela korvaa taksimatkan rokotukseen, mikäli taksikuljetus on tilattu Kela-taksin keskitetystä tilausnumerosta.
Lisätietoja THL:n verkkopalvelusta, ,Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin?
Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.
Jos lapsi ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajilta. Jos lapsella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta.
– Huoltajan suostumuslomake nuoren koronarokotuksiin
5–11-vuotiaille annetaan BioNTech-Pfizerin lapsille suunnattua valmistetta. Rokotteella on ehdollinen myyntilupa 5–11-vuotiaiden lasten rokottamiseen. Euroopan komissio myönsi myyntiluvan 25.11.2021. Comirnaty-rokotteella on jo ennestään myyntilupa aikuisten ja yli 12-vuotiaiden lasten rokottamiseen, mutta heille annetaan suurempi rokoteannos. Rokotteen perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta. Toinen annos annetaan pääsääntöisesti 6–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen.
Minkä ikäisille lapsille tarjotaan koronarokotetta? Onko rokote lapsille turvallinen? Ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) vastaa kysymyksiin 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotuksista THL:n videolla YouTube-palvelussa:
Ole hyvä ja salli kaikki evästeet nähdäksesi sisällön tai katso sisältö täältä.
Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos nuori ei halua tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.
Rokotukset ovat vapaaehtoisia. 12–17-vuotiaille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty- tai Modernan Spikevax-rokotetta. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdolliset myyntiluvat 12 vuotta täyttäneille. Ne ovat mRNA-rokotteita.
Lisätietoja nuorten koronarokotuksista sekä huoltajan suostumuksen löydät tästä linkistä, koronarokotusaika.fi-palvelusta
THL: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista
THL: Ohjeet nuorelle koronavirusrokotuksen saaneelle
EU:n todistukset koronarokotuksesta, koronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista saat nyt Omakanta-palvelusta.
Lähtökohtaisesti jokainen näyttää tai tulostaa koronatodistuksen itse. Henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakanta-palvelua tai valtuuttaa toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, saavat todistuksen terveydenhuollosta.
EU:n koronarokotustodistusta voi tarvittaessa myös pyytää Loviisan terveyskeskuksesta. Helpoiten asia hoituu Klinik palvelun kautta, johon ei tarvitse pankkitunnuksia.
Vaihtoehtoisesti todistuksen voi pyytää Loviisan terveyskeskuksen vastaanotolta, puh. 019 505 1305, ja myös Lapinjärven terveystalolta, puh. 019 505 1560. Henkilökunnan tulee tarkistaa koronatodistuksen tiedot etukäteen, joten todistuksen teko vie aikaa ja siksi se on tilattava etukäteen.
EU:n koronatodistukset ovat maksuttomia. Lisätietoja sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteesta 22.6.2021.
Rokotusaikojen siirtäminen tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti koronarokotusaika.fi -palvelun kautta. Valitettavasti ajanvarausjärjestelmän teknisistä rajoitteista johtuen aikaa ei pysty siirtämään toiseen rokotuspisteeseen. Voit myös soittaa koronarokotuksen ajanvarauspuhelimeen numeroon 0444 555 360 arkisin kello 8–16. Huomioi kuitenkin, että puhelinpalvelussa on ajoittain ruuhkaa.