Koronarokotus

Loviisan ja Lapinjärven asukkaiden koronarokotukset toteutetaan THL:n valtakunnallisesti ohjeistamassa järjestyksessä. Rokotukset ovat maksuttomia, rokotuksia annetaan ainoastaan ajanvarauksella. Loviisan perusturvakeskus vastaa myös rokotuksien järjestämisestä alueen yksityisten palveluasumisyksiköiden henkilökunnalle ja asiakkaille.
Sivu päivitetty 23.9.2021.

Rokotuspisteet ja ajanvaraus

Rokotuspisteitä on kaksi, molemmat rokotuspisteet ovat sekä loviisalaisten että lapinjärveläisten käytössä:

 • linja-autoaseman tilat Loviisassa, Mannerheiminkatu 14, 07900 Loviisa
 • Lapinjärven seurakuntakoti, Lapinjärventie 24, 07800 Lapinjärvi. HUOM! Lapinjärven rokotuspisteeseen voi tällä hetkellä varata ajan ainoastaan puhelimitse!

Huomioi, että rokotuksia annetaan ainoastaan ajanvarauksella! Varaa ensisijaisesti aika Uudenmaan kuntien ajanvarauspalvelusta, www.koronarokotusaika.fi tai soittamalla numeroon 0444 555 360 arkisin kello 8–16. Soita vain kerran ja odota takaisinsoittoa!

Kun soitat puhelinajanvaraukseen:

 • Valitse linja 1 (70 vuotta täyttäneet henkilöt), linja 2 (12–69-vuotiaat henkilöt, sekä perusterveet että riskiryhmään kuuluvat), tai linja 3 mikäli haluat perua varaamasi ajan. Tehosteajat muutetaan tai perutaan vain pakottavista syistä.
 • Yhteystietosi tallennetaan järjestelmään, kuuntele nauhoitettu viesti loppuun asti!
 • Jonoon mahtuu noin 200 puhelua päivässä – mikäli nauhoitettu viesti kertoo että palvelussa on ruuhkaa, pyydämme ystävällisesti soittamaan uudestaan seuraavana päivänä.

Rokotusvuorossa tällä hetkellä ovat kaikki 12 vuotta täyttäneet

Vapaita rokotusaikoja löytyy sekä Loviisan että Lapinjärven rokotuspisteeseen. Rokotus tapahtuu joko Modernan ja BioNTech-Pfizer mRNA-rokoteella.

Kolmas rokoteannos

Voimakkaasti immuunipuuteiset voivat varata kolmannen rokoteajan, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta. Ajanvaraus kolmanteen rokoteannokseen Uudenmaan kuntien ajanvarauspalvelusta, www.koronarokotusaika.fi tai soittamalla numeroon 0444 555 360 arkisin kello 8–16.

Voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt (3. rokoteannos):

 • elinsiirto
 • kantasolusiirto
 • vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • immunosuppressiivinen syöpähoito
 • autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV-infektio
 • lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Lisätietoja THL:n verkkopalvelusta, kolmas koronarokoteannos

Huoltajan suostumus nuoren koronarokotukselle

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos nuori ei halua tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

Rokotukset ovat vapaaehtoisia. 12–17-vuotiaille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty tai Modernan Spikevax-rokotetta. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdolliset myyntiluvat 12 vuotta täyttäneille. Ne ovat mRNA-rokotteita.

Lisätietoja nuorten koronarokotuksista sekä huoltajan suostumus löydät tästä linkistä, koronarokotusaika.fi palvelusta

THL: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista

THL: Ohjeet nuorelle koronavirusrokotuksen saaneelle

THL: Tietoa 12-15-vuotiaan huoltajalle

EU-koronarokotustodistus Omakanta -palvelusta

EU:n todistukset koronarokotuksesta, koronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista saat nyt  Omakanta-palvelusta. 

Lähtökohtaisesti jokainen näyttää tai tulostaa koronatodistuksen itse. Henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakanta-palvelua tai valtuuttaa toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, saavat todistuksen terveydenhuollosta. EU:n koronarokotustodistus on tarvittaessa saatavilla viikosta 31 alkaen Loviisan terveyskeskuksen vastaanotolta, puh. 019 505 1305, viikosta 33 alkaen myös Lapinjärven terveystalolta, puh. 019 505 1560.

EU:n koronatodistukset ovat maksuttomia. Lisätietoja sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteesta 22.6.2021.

Rokotteet

Loviisaan on saatu toistaiseksi käyttöön Modernan ja BioNTech-Pfizer mRNA-rokotetta.

Ne 65 vuotta täyttäneet, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena Astra Zenecan rokotetta, saavat tehosterokotteena Modernan rokotteen. Ne alle 65-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat, jotka ehtivät saada Astra Zenecan rokotteen, saavat tehosterokotteena Modernan rokotteen. Ne alle 17-vuotiaat, jotka ehtivät saada BioNtech-Pfizer rokotteen saavat tehosteen samalla rokotteella.

THL on 18.5.2021 linjannut, että 65 vuotta täyttäneille voidaan antaa poikkeustapauksessa kahta eri tyyppistä rokotevalmistetta.
Lisätietoja THL:n 18.5.2021 julkaistussa tiedotteessa: THL on antanut linjaukset koronarokotteiden annosväleistä ja mRNA- ja adenovirusvektorirokotteiden käytöstä eri ikäryhmillä

Koronarokotuksen tehosterokotusannoksen aikaistaminen on mahdollista

Koronarokotteiden antovälisuositus on Suomessa 8–12 viikkoa. Koronarokotteiden 12 viikon annosväliä voidaan paikallisen harkinnan perusteella lyhentää kunnissa, jos rokotteiden saatavuus alueella on hyvä, eikä annosvälin lyhentäminen viivästytä kenenkään muun ensimmäisen rokoteannoksen saamista. Annosväliä lyhennetään tällöinkin korkeintaan kuuteen viikkoon, jotta rokotuksilla edelleen saavutetaan mahdollisimman hyvä ja pitkäkestoinen suojateho.

Loviisassa ja Lapinjärvellä on mahdollista aikaistaa jo olemassa olevaa rokotusaikaa, mikäli vapaita rokotusaikoja on tarjolla.

Rokotusaikojen siirtäminen tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti koronarokotusaika.fi -palvelun kautta. Valitettavasti ajanvarausjärjestelmän teknisistä rajoitteista johtuen aikaa ei pysty siirtämään toiseen rokotuspisteeseen. Voit myös soittaa koronarokotuksen ajanvarauspuhelimeen numeroon 0444 555 360 arkisin kello 8–16. Huomioi kuitenkin, että puhelinpalvelussa on ajoittain ruuhkaa.

Ohjeet rokotuksiin saapuville

 • Älä tule rokotukseen, jos sinulla on koronavirustautiin sopivia oireita!
 • Voit saapua rokotuspaikalle aikaisintaan 10 minuuttia ennen rokotusaikaa, rokotuksen jälkeen jäät seurantaan 15 minuutiksi.
 • Voit ottaa mukaan yhden saattajan.
 • Huomioi pukeutumisessa, että rokotus annetaan olkavarteen.
 • Ota mukaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus.
 • Rokotteita riittää vain niille henkilöille, joille aika on varattu.