Puolesta asiointi terveydenhuollon sähköisissä palveluissa

Jos asioit jonkun muun puolesta, tarvitaan siihen hänen suostumuksensa. Loviisan kaupungin perusturvakeskuksen sähköisissä palveluissa voit asioida jonkun puolesta jos henkilötunnuksesi on rekisteröity kaupungin potilastietojärjestelmään.

Puolesta asioijan tiedot tunnistetaan ja poimitaan henkilötunnuksen perusteella potilastietojärjestelmästä ja tallennetaan potilasrekisteriin. Valtuutuksen voi milloin tahansa peruuttaa jättämällä kirjallisen ilmoituksen terveysasemalle.

Alaikäisen puolesta asiointi

Ensisijainen tapa asioida alaikäisen puolesta on antaa puolesta asioinnin valtuutus terveydenhoitajan vastaanotolla ja samalla käynnillä tehdä sopimus sähköisestä asioinnista. Voit myös tulostaa ja täyttää sopimuksen sähköisestä asioinnista ja palauttaa sen terveydenhoitajalle.

Hyvä tietää:

  • täytä erillinen lomake jokaisen lapsen puolesta
  • täyttäkää kaksi sopimusta, mikäli haluatte että molemmilla huoltajilla on oikeus asioida sähköisesti lapsen puolesta
  • tekstiviestit ohjautuvat vain yhteen valittuun puhelinnumeroon, mutta muu sähköinen asiointi on käytettävissä sopimuksen mukaisesti
  • oikeus asioida alaikäisen puolesta päättyy kun lapsi täyttää 15 vuotta
  • 15 vuotta täyttäneiden lasten puolesta asiointi on edelleen mahdollista, mutta vaatii vuosittain uuden kirjallisen suostumuksen ja suostumuksen allekirjoittaa lapsi.

Jos olet alle 15-vuotias etkä enää halua huoltajaa asioivan sähköisesti puolestasi, niin ole yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Jos terveydenhoitaja arvioi että olet kykenevä päättämään hoidostasi itse, voit ennen 15 vuoden ikää peruuttaa molempien huoltajien tai vain toisen huoltajan oikeudet asioida sähköisesti puolestasi.

Täysi-ikäisen puolesta asiointi

Voit kirjallisella valtuutuksella asioida myös täysi-ikäisen henkilön puolesta.

Jos henkilö, jonka puolesta asioit on yli 18-vuotias, tarvitset sähköisen asioinnin käytön sopimuksen lisäksi valtakirjan. Valtakirja tehdään vastaanotolla tai palautetaan allekirjoitettuna yhdessä sähköisen asioinnin käytön sopimuksen kanssa terveysasemalle.