Sosiaali- ja terveyspalveluiden uutiskirje

Tutustu perusturvakeskuksen uutiskirjeeseen!

Tammikuu 2021

Koronarokotukset

Koronarokotukset käynnistyvät Suomessa vaiheittain vuodenvaihteen jälkeen. Itä-Uudenmaan kuntien koronapotilaita hoitavan henkilöstön rokotukset aloitetaan 11.1.2021 Näsin terveysasemalla Porvoossa.

Loviisan kaupunki tiedottaa eri väestöryhmien tulevista rokotusaikatauluista ja rokotuspaikoista myöhemmin.

Mahdollisimman laajalla rokotekattavuudella saadaan paras tulos koronatartuntojen ehkäisyssä. Edelleen on tärkeätä huolehtia käsihygieniasta, noudattaa turvavälejä ja käyttää kasvomaskia suositusten mukaisesti! THL:n verkkopalvelusta löydät tarkempaa tietoa koronarokotteesta.

Joulupostia ikäihmisille -kampanja keräsi 1066 joulukorttia!

Kampanja järjestettiin yli 100 paikkakunnalla yhteistyössä luovan välittämisen yhteisön, Siskot ja Simot, ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Loviisassa joulukortit jaettiin kaupungin hoivayksiköihin, eläkeläistaloihin, kotihoidon asiakkaille, palvelutaloihin ja sairaalan osastolle.

Lämmin kiitos kaikille, jotka osallistuivat kampanjaan!

Lääkäri- ja hoitajavastaanoton toimintamallia uudistetaan

Tammikuun aikana otetaan käyttöön uusi, tiimimalliin perustuva toimintamalli terveyskeskuksen vastaanottotoiminnassa. Uudistuksen tavoitteena on keskittää potilaan asiat yhdelle terveydenhuollon ammattilaiselle, mikä helpottaa ja nopeuttaa potilaan asiointia. Potilaan kaikki terveyteen liittyvät asiat pyritään hoitamaan hoitotiimissä, tiimiin kuuluvat sairaanhoitajien / terveydenhoitajien lisäksi yksi tai useampi lääkäri.

Tiedotamme tarkemmin asiasta tammikuun aikana.

Koronavirustilanne Loviisassa

koronavirus coronavirusLoviisan kuntakohtaiset koronasuositukset ja –rajoitukset ovat voimassa 10.1.2021 saakka, jonka jälkeen suosituksia ja rajoituksia jatketaan koronatilanteen mukaisesti Uudenmaan alueellisen koordinaatioryhmän suosituksia noudattaen.

Aluehallintoviraston päätös kieltää kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet on voimassa 10.1.2021 saakka.

Muista: vältä lähikontakteja ja muista turvaväli, huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta,
käytä kasvomaskia, kun et voi välttää lähikontaktia!

 

Joulukuu 2020

Perusturvakeskuksen toiminta joulukuussa

Lapinjärven terveystalo on suljettu vikot 52 ja 53, tuolloin toiminta on keskitetty Loviisan pääterveysasemalle. Muilta osin sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat vuodenvaihteen tienoilla normaalisti.

Influenssarokotus

Influenssarokotteita saa vielä terveydenhoitajan vastaanoton yhteydessä sekä ajanvarauksella niin kauan kuin rokotetta riittää.

Koronavirusepidemia leviää Uudellamaalla, myös Loviisa on epidemian leviämisvaiheessa

 • Aluehallintovirasto kieltää kaikki sisä- ja ulkoitiloissa järjestettävät yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet 30.11 – 10.01.2021. Aivan välttämättömiä, enintään 10 hengen tilaisuuksia voidaan kuitenkin Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä THL:n turvallisuusohjeita noudattaen järjestää. Välttämättömillä tilaisuuksilla tarkoitetaan esimerkiksi yrityksien ja yhdistyksien lakisääteiset ja sääntömääräiset kokoukset.
 • Aikuisten (yli 18 vuotiaiden) ryhmäharrastustoiminta keskeytetään Loviisan kaupungin hallinnoimissa tiloissa. Kaupunki suosittelee myös muille aikuisille ryhmäharrastustoimintaa järjestäville toiminnan keskeyttämistä.

Tarkempaa tietoa kaupungin ajankohtaisesta koronatilanteesta sekä voimassaolevista suosituksista löydät kaupungin verkkopalvelusta (loviisa.fi/sosiaali- ja terveyspalvelut/ajankohtaista koronaviruksesta covid-19).

Viisi valttia, joilla suojaat itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta (THL)

 1. Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona – on tärkeätä, että menet koronatestiin, jos sinulla on lieviäkään koronavirustartuntaan sopivia oireita.
 2. Pidä ainakin 1-2 metrin etäisyys muihin ihmisiin – myös terveiden ihmisten on tärkeää vähentää lähikontakteja, koska siten epidemian leviäminen hidastuu.
 3. Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.
 4. Käytä kasvomaskia, kun et voi välttää lähikontaktia – kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta.
 5. Lataa Koronavilkku –sovellus.

Perusturvakeskus toivottaa kaikille Rauhallista Joulua!

 

Marraskuu 2020

Kausi-influenssarokotukset

Maksuttoman rokotteen saavat kaikki 65 vuotta täyttäneet, 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset, raskaana olevat naiset, influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri, varusmiespalvelukseen astuvat sekä sairautensa ja hoitonsa vuoksi riskiryhmään kuuluvat.

 

Rokotukset ilman ajanvarausta

 • Loviisan terveyskeskuksessa 9–27.11.2020 arkisin kello 8–15
 • Koskenkylän terveystalolla 11.11.2020 kello 8–12
 • Lapinjärven terveystalolla 10.11.2020 kello 8–15, 17.11.2020 kello 8–15 sekä 24.11.2020 kello 8–15
 • Lapset rokotetaan Loviisan neuvolassa 16.11.2020 kello 8–15.30

Voit saada influenssarokotuksen myös kello 16 jälkeen, rokotamme sekä aikuisia että lapsia ilman ajanvarausta Loviisan terveyskeskuksen kiirevastaanoton tiloissa 12.11.2020 sekä 17.11.2020 kello 16–18.

Mikäli nämä ajat eivät sovi, varatkaa aika rokotusta varten terveydenhoitajalle (puhelinaika arkisin kello 12.30–13). Joukkorokotukset järjestetään THL:n pandemiaohjeita noudattaen, rokotukseen jonotetaan riittävin turvavälein. Tule rokotukseen terveenä ja varaudu nenä-suusuojalla!

Kasvomaskin käyttö perusturvakeskuksen tiloissa


Vallitsevasta pandemiatilanteesta johtuen suosittelemme, että käytät kasvomaskia aina asioidessasi sosiaali- ja terveyspalveluissa. Muistathan ottaa oman kasvomaskin mukaan ja huolehtia käsihygieniasta!

 

Kumppanuustalo Kulman ohjelma marraskuussa

 • Kulman kahvitupa on syyskaudella auki 18.12.2020 asti perjantaisin kello 10–12.
 • Digiopastusta keskiviikkoisin 16.12.2020 asti kello 11–14. Opastuksen tarjoaa Digitutorit aktiivisen kansalaisen apuna –hanke (STEA 2018-2020). Voit tuoda mukaan oman laitteesi, tai harjoitella talon laitteilla. Opastus on maksutonta.
 • Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland järjestää vertaistuki-illan keskiviikkona 18.11.2020 kello 17.30–19.30. Lymfajumppa kello 16.45. Avoimissa vertaisilloissa on vetäjinä kaksi koulutettua vertaistukihenkilöä.
 • Ruotsalaisuuden viikolla keskiviikkona 4.11.2020 kello 14–16 voit harjoitella ruotsin puhumista rennossa seurassa kielikahvilassa.

Tervetuloa Kumppanuustalo Kulmaan!  

Lokakuu 2020

Valtakunnallinen iäkkäiden ulkoilupäivä 8.10.2020

Vie vanhus ulos –kampanja huipentuu valtakunnalliseen iäkkäiden ulkoilupäivään, annetaan kaikille ikäihmisille mahdollisuus päästä ulkoilemaan!

Liikunnallinen luontopolku Kappelinpuistossa 8.10.2020 kello 11. Tapaamme Kappelinpuiston sillan luona, lämpimästi tervetuloa mukaan!

Suun terveydenhuollossa toiminta on palautunut lähes normaaliksi, suojautumista ja siivousta on tehostettu entisestään

Olemme uudistaneet suun terveydenhuollon internetajanvarauksen, uuden ajanvaraussivun löydät osoitteesta munsuu.loviisa.mediatri.fi. Internetissä voit varata ajan aikuisen hammastarkastukseen, lohkeaman takia tai hoitosuunnitelman mukaiseen hammaskiven poistoon.

Voit olla meihin yhteydessä myös Klinik-asiointipalvelun kautta sekä tietysti puhelimitse arkisin kello 8-15, puh. 019 505 1340. Et voi tulla vastaanotolle, jos sinulla on ollut hengitystieinfektion oireita tai olet altistunut koronavirukselle viimeisten kahden viikon aikana.

Maailman mielenterveyspäivä 10.10.2020 – ”Vihreää valoa kuuntelemiselle!”

Tule mukaan viettämään maailman mielenterveyspäivää lauantaina 10.10.2020 kello 10–14, Loviisan Klubitalolla, Mariankatu 31, Loviisa. Väinö Honkanen esiintyy kello 11 ja kello 13. Lisäksi valokuvanäyttely, keskustelua, puhetta ja kuuntelua, tarjolla myös grillimakkaraa. Mukana tapahtumassa ovat muun muassa Ohjaamo, Loviisan etsivänuorisotyö, Kumppanuustalo Kulma.

Koskenkylän terveystalo suljetaan tilapäisesti 28.9.2020 alkaen

Vallitsevan pandemiatilanteen takia joudumme uudelleenjärjestelemään toimintaamme. Tästä syystä Koskenkylän terveystalo suljetaan tilapäisesti 28.9.2020 alkaen. Lääkäri/hoitajavastaanotto sekä neuvolatoiminta siirtyvät Loviisan terveyskeskukseen. HUSLAB näytteenotto maanantaisin järjestetään jatkossakin Koskenkylän terveystalolla.

Muistatahan että et voi tulla vastaanotolle, mikäli sinulla on flunssaoireita!

Mikäli sinulla tai perheessäsi on flunssaoireita, et voi henkilökohtaisesti asioida perusturvakeskuksessa. Näissä tapauksissa pyydämme sinua ottamaan yhteyttä Klinik-asiointipalvelun kautta, tai soittamalla puhelinpalveluumme 019 505 1300.

Syyskuu 2020

Kasvomaskien jakeku Loviisan kaupungin ja Lapinjärven kunnan asukkaille

Kasvomaskien jakelu Loviisan kaupungin ja Lapinjärven kunnan vähävaraisille asukkaille on käynnistynyt viikolla 35.

Jakelutilanteessa ei kysytä henkilötietoja tai varallisuutta, käyntiä ei myöskään rekisteriöidä asiakastietojärjestelmiin.

Kasvomaskeja jaetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 9–10 Loviisan kaupungin ja Lapinjärven kunnan asukkaille, jakelupisteet

 • Loviisan perusturvakeskus, Öhmaninkatu 4, Loviisa, aikuissosiaalityö, sisäänkäynti pihan puolelta, ovi C2.
 • Lapinjärven terveystalo, Lapinjärventie 27, Lapinjärvi

Huom! Mikäli sinulla on flunssaoireita, et voi tulla jakelupisteeseen noutamaan kasvomaskisi.  Näissä tapauksissa pyydämme soittamaan aikuissosiaalityön palveluohjaukseen, puh. 040 667 1798.

Iäkkäät henkilöt jotka eivät pääse jakelupisteeseen pyydetään soittamaan senioripalveluiden palveluohjaukseen, puh. 040 575 3147.

Tule mukaan tukiperhetoimintaan!

Loviisan kaupungin sosiaalitoimi järjestää tukiperhe- ja tukihenkilövalmennuksen syksyllä 2020.

 

Valmennus toteutetaan kolmena keskiviikkoiltana sekä vertaistapaamisella, valmennuspäivät ovat 16.9, 30.9 ja 14.10 kello 17–19. Vertaistapaaminen keskiviikkona 11.11 kello 17–19.

Tukiperheeksi voi ryhtyä tavallinen perhe jolla on

 • oma elämäntilanne ja ihmissuhteet kunnossa
 • aikaa ja tilaa vieraillekin lapsille
 • valmiutta vastata lapsen tarpeisiin ja hyväksyä erilaisuutta
 • myönteinen elämänasenne
 • yhteistyötaitoja.

Ota rohkeasti yhteyttä, kerromme lisää!

Sari-Sisko Veppling 0440 555 923 tai sari-sisko.veppling@loviisa.fi

 

Elokuu 2020

Coronaepidemia ei ole ohi, sinun on hyvä tulla testiin, vaikka oireesi olisivatkin lievät! Infektio-oireiden lisäksi myös vatsaoireet ja pelkkä haju- ja makuaistin menetyskin voivat viitata tartuntaan.

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan:

 • Tee sähköinen oirearviointi Klinik asiointipalvelun kautta. Vastaamme klo 15 mennessä lähetettyihin yhteydenottoihin saman arkipäivän aikana. Tämän jälkeen lähetettyihin yhteydenottoihin vastaamme seuraavan arkipäivän aikana.
 • Voit myös soittaa Loviisan terveyskeskukseen puh. 019 505 1300 arkisin kello 8–16.
  • Muina aikoina Päivystysapu 116 117
  • Hätänumero 112

Huomioi, että terveyskeskuksen kiirevastaanotto toimii ainoastaan ajanvarauksella, ajanvaraus päättyy tunti ennen sulkemisaikaa.

Perusturvakeskuksen toiminta kesällä 2020

Kesän aikaiset rajoitukset toiminnassa ovat suurelta osin päättyneet, perusturvakeskuksen palvelut toimivat pandemiatilannetta huomioiden normaalisti.

 • Suun terveydenhuollon osalta rajoitukset jatkuvat siten, että hoidon tarpeen arviointi ja ajanvaraus ovat avoinna 29.6.–16.8. ma–to klo 8–15 ja pe klo 8–13.30, puh. 019 505 1340. Lapinjärven hammashuolto on suljettu 16.8 asti.

 

Kesäkuu 2020

Toimi näin, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan!

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan:

 • Tee sähköinen oirearviointi Klinik asiointipalvelun kautta. Vastaamme klo 15 mennessä lähetettyihin yhteydenottoihin saman arkipäivän aikana. Tämän jälkeen lähetettyihin yhteydenottoihin vastaamme seuraavan arkipäivän aikana.
 • Voit myös soittaa Loviisan terveyskeskukseen puh. 019 505 1300 arkisin kello 8–18 (8.6 alkaen kello 8–16)
 • Muina aikoina Päivystysapu 116 117
 • Hätänumero 112


Perusturvakeskuksen toiminta kesällä 2020

Kesä tuo mukanaan tiettyjä rajoituksia heinäkuussa perusturvakeskuksen toimintaan.

Muista uusia reseptisi hyvissä ajoin!

 • Perusturvakeskuksen lääkäri/hoitajavastaanottotoiminta ainoastaan Loviisan keskustassa
  6.–2.8.2020. Hoidon tarpeen arviointi ja ajanvaraus on avoinna arkisin klo 8–18 (8.6 alkaen kello 8–16) puh. 019 505 1300.
 • Lapinjärven terveystalo on suljettu 29.6.–2.8, jolloin vastaanottotoiminta on keskitetty Loviisan pääterveysasemalle. Koskenkylän terveystalon asiakasvastaanotto on jo aiemmin keskitetty Loviisan keskustaan pandemiatilanteen takia.
 • Suun terveydenhuolto Loviisan terveyskeskuksessa on auki koko kesän. Hoidon tarpeen arviointi ja ajanvaraus ovat avoinna 29.6.–16.8. ma–to klo 8–15 ja pe klo 8–13.30, puh. 019 505 1340. Lapinjärven hammashuolto on suljettu 16.8 asti.

Perusturvakeskuksen muut palvelut toimivat kesällä normaaliin tapaan pandemiarajoituksia huomioiden.

Loviisan terveyskeskuksen kiirevastaanoton aukioloajat muuttuvat 8.6.2020 alkaen

Covid-19 epidemia etenee rauhallisesti Loviisassa. Tästä syytä pandemian takia tilapäisesti käytössä ollut terveyskeskuksen kiirevastaanotto pidennetty aukioloaika arkisin loppuu 8.6.2020 alkaen.

Loviisan terveyskeskuksen kiirevastaanotto on 8.6.2020 auki arkisin kello 8–16. Muina aikoina Päivystysapu 116 117, hätänumero 112.

Huomaa, että vastaanotto toimii ainoastaan ajanvarauksella, ajanvaraus päättyy tunti ennen sulkemisaikaa. Aukioloaikoja laajennetaan tarvittaessa, mikäli epidemiatilanne sitä vaatii.

Maaliskuu 2020

Tule mukaan tukiperhetoimintaan!

Loviisan kaupungin sosiaalitoimi järjestää tukiperhe ja tukihenkilövalmennuksen keväällä 2020.

Valmennus toteutetaan kahtena lauantaipäivänä sekä vertaistapaamisella, valmennuspäivät lauantai 21.3.2020 ja 4.4.2020 kello 10-15. Vertaistapaaminen keskiviikkona 6.5.2020 kello 17-19.

Tukiperheeksi voi ryhtyä tavallinen perhe jolla on

 • oma elämäntilanne ja ihmissuhteet kunnossa
 • aikaa ja tilaa vieraillekin lapsille
 • valmiutta vastata lapsen tarpeisiin ja hyväksyä erilaisuutta
 • myönteinen elämänasenne
 • yhteistyötaitoja.

Ota rohkeasti yhteyttä! Sari-Sisko Veppling, puh. 0440 555 923, sari-sisko.veppling@loviisa.fi

Huomioithan että pysäköinti terveyskeskuksen sisäpihalla on kielletty!

Terveyskeskuksen sisäpihalle pysäköidyt ajoneuvot aiheuttavat ongelmia, ambulanssit ja muut virka-ajoa suorittavat autot eivät aina pääse pysähtymään sisäpihalle, kun tuovat/vievät asiakkaita.

Pysäköintikielto koskee sekä terveyskeskuksen asiakkaita, että työntekijöitä.

Asiakkaille ja omaisille lyhyt pysäköinti (max. 15 minuuttia) on sallittu, esimerkiksi kun tuot/haet omaisesi osastolle/osastolta tai haet apuvälineitä fysioterapiayksiköstä.

Kumppanuustalon Kulman tapahtumia maaliskuussa

 • fysioterapeutti Anne Seppälä luennoi aiheesta ”Kehon hallinta ja tasapaino” maanantaina 9.3.2020 kello 16-17.30. Järjestäjänä Loviisan nivelpiiri.
 • Vertaiskahvila kaikille läheistään auttaville torstaina 19.3.2020 kello 10.30-12!
  Kahvikupposen äärellä jutellaan omaishoitajuudesta ja läheisen auttamisesta. Pohditaan, kysellään, vaihdetaan mielipiteitä – sinä päätät. Tilaisuuteen ei tarvitse erikseen ilmoittautua, sen kun astut rohkeasti sisälle!
  Järjestäjänä Itä-Uudenmaan Omaishoitajat ja läheiset – Östra Nylands Närståendevårdare och Vänner ry. Lisätietoja puh. 044 987 56569.

 

Helmikuu 2020

Tervetuloa mukaan senioripalveluiden ryhmätoimintaan!

Senioreiden ryhmätoiminta jatkuu, tarjolla olisi muun muassa tuolivoimistelua Tesjoella sekä voimistelu- ja tasapainoryhmä Koskenkylässä ja Isnäsissä.

Lisäksi järjestämme kerran kuukaudessa toimintahetken Ruukin seurakuntakodissa (suomenkielinen ryhmä), Sarvisalon Byagårdenissä (ruotsinkielinen ryhmä) sekä Rosenkullassa (kaksikielinen ryhmä). Toimintahetki koostuu esimerkiksi visailusta, bingosta, levyraadista, toimintahetkeen sisältyy myös tuolijumppaa, istumatanssia tai tasapainoharjoituksia. Toimintahetki maksaa 7 €/kerta sisältäen kahvitarjoilun.

Järjestämme myös kuntosaliryhmiä sekä Taasiakodin kuntosalissa, että Palvelutalo Esplanadin kuntosalissa.

Lisätietoja senioripalveluiden järjestämistä ryhmätoiminnasta saat soittamalla senioreiden palveluneuvontaan arkisin klo 9-12 puh. 040 575 3147, tai kuntohoitaja Katja Marttila-Meriaholle puh. 0440 555 470.

Päihdepalvelujen järjestämä rentoutusryhmä jatkuu

Rentoutusryhmä kokoontuu 12.2.2020 alkaen aina keskiviikkoisin kello 11-12, kevään viimeinen kokoontuminen on 29.4.2020. Ohjelmassa on vuorotellen magneetit, ohjattu rentoutus, akupunktio sekä rentoutushieronta.

Ryhmä on avoin kaikille, tavataan Loviisan terveyskeskuksessa, aikuissosiaalityön ryhmähuoneessa 2:ssa kerroksessa, sisäänkäynti pihan puolelta ovi C2. Lisätietoja antaa sairaanhoitaja Päivi Kanervio, paivi.kanervio@loviisa.fi, puh. 040 751 8566. Tervetuloa mukaan!

Mammografiaseulonnat

Suomen Radiologikeskus järjestää mammografiaseulonnat Loviisan ja Lapinjärven kuntalaisille 18.2.2020 alkaen. Mammografiavaunu sijaitsee kuvauksien ajan Loviisan terveyskeskuksen pihalla, Öhmaninkatu 4, 07900 Loviisa.
Kunnan kustantama tutkimus tarjotaan vuosina 1952, -54, -56, -58, -60, -62, -64, -66, -68 ja -70 syntyneille naisille.

Loviisan terveyskeskuksen lähetteellä tuleville asiakkaille mammografian hinta on 95 €, privaattiasiakkaille hinta on 136 €+toimistomaksu 12 €. Huom! Maksu kuvauspaikassa pankki- tai luottokortilla! Lisätiedot puh. 020 728 99870 arkisin kello 10-14.

Influenssakausi on käynnistynyt

Yksittäisiä influenssatapauksia on todettu joulu- ja tammikuussa, mutta aiempien vuosien perusteella huipun voisi ennustaa tulevan vasta helmikuulle.

Mikäli et ole ottanut influenssarokotusta, kannattaa se siis ehdottomasti vielä ottaa! Influenssarokotukset ovat osa lakisääteistä tartuntatautien torjuntaa ja potilasturvallisuutta. Myös käsihygieniaan kannattaa aina kiinnittää huomiota!

Kumppanuustalon Kulman tapahtumia helmikuussa

 • Maanantai 10.2.2020 kello 16-17.30 infoa suun terveyden merkityksestä kokonaisterveyteen. Aiheesta kertoo suuhygienisti Maaret Sandberg. Järjestäjänä Loviisan Nivelpiiri.

 

 

Tammikuu 2020

Tervetuloa tutustumaan suun terveydenhuoltoyksikköön!

Pelkäätkö sinä tai läheisesi hammashoitoa? Haluatko tietää tarkemmin, mitä hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla tapahtuu?

Tervetuloa tutustumaan Loviisan hammashoitolan tiloihin, välineisiin ja ihmisiin keskiviikkona 29.1. kello 8-9. Esittelemme toimintaa, ja voit kysyä meiltä hammashoidosta. Tilaisuudessa ei tehdä hammastarkastuksia tai -hoitoa, mutta voit samalla varata ajan sitä varten.

Loviisan hammashoitola sijaitsee Loviisan terveyskeskuksessa, Öhmaninkatu 4, 1. kerros, heti pääovista oikealle, tervetuloa!

Veteraanikuntoutus

Veteraanikuntoutuksen tavoitteena on ylläpitää ja kohentaa veteraanien toimintakykyä, tukea kotona selviytymistä ja parantaa veteraanien elämän laatua.

Seuraava kuntoutusjakso alkaa 1.4.2020. Alkuvuoden aikana lähihoitaja Mona Lindlöf tapaa jokaisen Loviisassa tai Lapinjärvellä asuvan veteraanin hänen kotonaan. Käynnin yhteydessä kartoitetaan elämäntilannetta ja avuntarvetta, sekä täytetään yhdessä kuntoutushakemusta seuraavalle kuntoutusjaksolle.

Haluamme myös aktiivisesti tehdä yhteistyötä veteraanien omaisten kanssa! Jos teillä on kysyttävää tai jos haluatte esittää toiveita kuntoutuksen tai tukipalvelujen suhteen, ottakaa yhteyttä palveluvastaavaan Monica Sundiin, monica.sund@loviisa.fi, puh. 0440 555 380.

Asiakastyytyväisyyskyselyt

Syksyn aikana olemma suorittaneet asiakastyytyväisyyskyselyjä sekä kotihoidon että hoivayksiköiden asiakkaille ja omaisille. Haluamme kiittää kaikkia kyselyihin osallistuneita! Käytämme tuloksia hyväksi, kun kehitämme toimintaa, joten vastauksenne ovat todella tärkeät meille!

Saimme monta hienoa vastausta ja voimme iloiksemme todeta, että esimerkiksi hoivayksiköiden asukkaat ovat suurelta osin tyytyväisiä oloonsa, kyselyn kokonaiskeskiarvoksi muodostui 4,27 (asteikko 1-5). Omaisten antamissa vastauksissa esiin nousi myös huoli asukkaan viihtyvyydestä, toivottiin enemmän virikkeitä ja ohjelmaa, samalla kuitenkin kiitettiin hoitohenkilökuntaa hyvin tehdystä työstä ja huolenpidosta.

Myös kotihoidon asiakkaat ovat tyytyväisiä kotihoidon laatuun, luotettavuuteen sekä henkilökunnan tapaan kohdella asiakkaita. Asiakkaita pyydettiin antamaan arvosana saamansa hoidosta, keskiarvoksi muodostui 9 asteikolla 4-10.
Kyselyssä nousi valitettavasti esiin myös yksinäisyys, noin 61 % kotihoidon asiakkaista kokevat usein tai joskus olonsa yksinäiseksi.

Kumppanuustalon Kulman tapahtumia tammikuussa

 • Liikunnanohjaaja Fanny Stam-Ravi kertoo UKK-instituutin uusista liikuntasuorituksista maanantaina 13.1. kello 16–17.30. Luennon järjestää Loviisan nivelpiiri.

 

Joulukuu 2019

Muistathan ottaa kausi-influenssarokotus!

Aikuiset rokotetaan ilman ajanvarausta seuraavasti

 • Loviisan terveyskeskus 2 – 13.12.2019 arkisin klo 8-15
 • Koskenkylän terveystalo 2.12.2019 ja 9.12.2019 klo 8-11.30
  ja klo 12-15
 • Lapinjärven terveystalo 3.12.2019 ja 10.12.2019 klo 8-11.30
  ja klo 12-15

Lapset rokotetaan ilman ajanvarausta Loviisan terveyskeskuksessa, neuvolan tiloissa torstaina 28.11 kello 8-11, tiistaina 3.12. kello 8-11 ja kello 13-15.

Uutta! Voit saada influenssarokotuksen myös kello 15 jälkeen, rokotamme sekä aikuisia että lapsia ilman ajanvarausta kiirevastaanoton tiloissa 11.12.2019 kello 16-17.30.

Mikäli yllä olevat ajat eivät sovi, varaa aika rokotusta varten omalle terveydenhoitajalle.

Vuodenvaihteen aukioloajat

 • Lääkärivastaanotto keskitetään Loviisan terveyskeskukseen viikoilla 51 ja 52 sekä viikolla 1.
 • Terveydenhoitajien vastaanotot keskitetään Loviisan terveyskeskukseen viikoilla 52 ja 1, nämä kaksi viikkoa Koskenkylän terveystalo ja Lapinjärven terveystalo ovat suljettuna.

Muutoksia suun terveydenhuollon päivystyksessa

Yhteispäivystyksen osoite muuttuu 7.12.2019 alkaen, uusi osoite on Haartmanin sairaala, rakennus 12, Haartmaninkatu 4, 00290 Helsinki. Ajanvaraus puh. 09 471 71110 arkisin kello 14-21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä kello 8-21.

Suun terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolinen päivystys on tarkoitettu kiireellistä ensiapuhoitoa tarvitseville potilaille. Hoidon tarpeen kiireellisyys arvioidaan puhelimessa. Hammaslääkäripäivystykseen hakeudutaan soittamalla ajanvarauksen puhelinnumeroon 09 471 71110, soitathan aina ennen kuin hakeudut päivystykseen!

Kumppanuustalo Kulman tapahtumia joulukuussa

 • shindoterapeutti Elisabeth Lobbas esittelee japanilaista venyttely- ja rentoutushoitoa 9.12.2019 kello 16-17.30, järjestäjänä Loviisan nivelpiiri

Perusturvakeskus toivottaa kaikille Hyvää ja Rauhallista Joulua!

 

Marraskuu 2019

Kausi-influenssarokotukset

Maksuttoman rokotteen saavat kaikki 65 vuotta täyttäneet, 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset, raskaana olevat naiset, influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri, varusmiespalvelukseen astuvat sekä sairautensa ja hoitonsa vuoksi riskiryhmään kuuluvat.

Aikuiset rokotetaan ilman ajanvarausta

 • Loviisan terveyskeskus 2 – 13.12.2019 arkisin kello 8-15
 • Koskenkylän terveystalo 12.2019 ja 9.12.2019 kello 8-11.30 ja kello 12-15
 • Lapinjärven terveystalo 12.2019 ja 10.12.2019 kello 8-11.30 ja kello 12-15

Lapset rokotetaan ilman ajanvarausta Loviisan terveyskeskuksessa, neuvolan tiloissa torstaina 28.11 kello 8-11, tiistaina 3.12. kello 8-11 ja kello 13-15.

Mikäli nämä ajat eivät sovi, varatkaa aika rokotusta varten omalle terveydenhoitajalle.

Talven liukkaat kelit saattavat yllättää!

Tule kuuntelemaan asiaa kaatumisten ehkäisystä Palvelutalo Esplanadiin maanantaina 4.11.2019 kello 14.00. Paikalla fysioterapeutit Sissel Fredriksson ja Anne Seppälä Loviisan kaupungin senioripalveluista, judoseura Arashin edustajat sekä erilaisten kenkien liukuesteiden esittelyä.
Tilaisuudessa on kahvitarjoilu, tervetuloa!

Voit ottaa yhteyttä terveyskeskukseen helposti verkon kautta silloin kun sinulle sopii Klinik-asiointipalvelun kautta 

Kuvaa oireesi verkkopalveluun ja lähetä meille tiedot sähköisesti, milloin vain, myös iltaisin ja viikonloppuisin, et tarvitse enää jonottaa puhelimessa! Lue enemmän sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisistä palveluista kaupungin verkkopalvelusta, voit myös kysyä lisätietoja hoitohenkilökunnalta.

Kumppanuustalon Kulman tapahtumia marraskuussa

 • Kraniosakraaliterapeutti Katja Puolakka kertoo CST hoitomenetelmästä 11.11.2019 kello 16-17.30, järjestäjänä Loviisan nivelpiiri
 • Itä-Uudenmaan Psoriasisyhdistys järjestää 14.11.2019 kello 18 luennon ihosta.
 • Loviisan Seudun Hengitysyhdistys järjestää luennon keuhkoahtaumasta 20.11.2019 kello 17.30, luennoitsijana apulaisosastonhoitaja Petra Ranta Porvoon Sairaalasta.

Tervetuloa Kumppanuustalolle!  

Lokakuu 2019

Vie vanhus ulos –kampanja 10.9 – 10.10.2019

Luonto tarjoaa monipuolisia aistielämyksiä ja edistää hyvinvointia. Jo pieni hetki luonnossa kohentaa mielialaa, alentaa verenpainetta ja parantaa unenlaatua. Lähde luontoon iäkkään kanssa, joka tarvitsee apua ulkoiluun!

Kirjaa ulkoilukerrat www.vievanhusulos.fi ja kasvata yhteistä ulkoilupottia!

Vanhusten viikko

Valtakunnallista vanhusten viikkoa juhlitaan 6 – 13.10.2019, tämän vuoden teemana on ”Varaudu vanhuuteen”.

Loviisan kaupunki järjestää erilaisia tapahtumia viikon aikana, pääjuhlaa vietetään keskiviikkona 9.10.2019 kello 13.30 alkaen palloiluhallissa. Perusturvajohtaja Carita Schröder toivottaa kaikki tervetulleiksi, juhlapuhujana professori Harriet Finne-Soveri. Kahvitarjoilu, tervetuloa!

Lisäksi järjestämme luentotilaisuuden 7.10.2019, aiheena elämän syyspuolen suuret päätökset. Suomenkielinen tilaisuus kello 14-15, ruotsinkielinen tilaisuus kello 15-16.
Tilaisuudessa käydään läpi ikääntymisen mukana tuomia hoidettavia asioita kuten edunvalvontavaltakirja, hoitotahto, pankkiasiat yms. Puhujana Arno Wirzenius, Kotka svenska pensionärer. Loviisan kaupungin järjestämä luento pidetään Palvelutalo Esplanadilla, Kuningattarenkatu 7, Loviisa.  

Lisätietoja vanhusten viikon ohjelmasta löydät paikallislehdistä sekä kaupungin verkkopalvelusta.


Kumppanuustalon Kulman tapahtumia lokakuussa

 • Rosa nauha-kuukauden yleisöluento tiistaina 1.10.2019 kello 17.30. Saat tietoa Europa Donna Finland –toiminnasta, sekä terveellisten elämäntapojen hyödyistä rintasyöpään sairastuneelle. Luennoitsijana Anu Niemi, toiminnanjohtaja Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland ry. Tervetuloa mukaan!
 • Miten luonto voi auttaa rentoutumisessa, stressinhallinnassa, aivojen hyvinvoinnissa ja keskittymiskyvyssä? Luento torstaina 17.10.2019 kello 17-18, luennoitsijana Anne Saarnio-Jokinen ja Katriina Mähönen. Jos haluat lyhyelle luontopolulle, tule jo kello 16 Kumppanuustalolle!
 • osana Reumaviikon tapahtumia Loviisan Reumayhdistys järjestää tuolijumppa perjantaina 11.10 kello 11, tule mukaan!
 • Lovisanejdens svenska cancerförening järjestää keskiviikkona 9.10.2019 kello 18 avoimen luennon aiheesta väsymys syövän ja syöpähoitojen yhteydessä, luennoitsija neuro-onkologi Merja Kallio. Luento on ruotsiksi, mutta voit kysyä ja keskustella myöskin suomeksi. Tervetuloa mukaan!


Syksyn influenssarokotukset, ennakkotiedote

Rokotamme arkisin ilman ajanvarausta Loviisan terveyskeskuksessa 2.12 – 13.12.2019,
Koskenkylän terveystalossa 2.12.2019 ja 9.12.2019 sekä Lapinjärven terveystalossa 3.12.2019 ja 10.12.2019.

Rokotuksista tiedotetaan tarkemmin loppuvuoden aikana lehti-ilmoituksin, uutiskirjeessä sekä kaupungin verkkopalvelussa.

Syyskuu 2019

Vie vanhus ulos –kampanja 10.9 – 10.10.2019

Luonto tarjoaa monipuolisia aistielämyksiä ja edistää hyvinvointia. Jo pieni hetki luonnossa kohentaa mielialaa, alentaa verenpainetta ja parantaa unenlaatua. Lähde luontoon iäkkään kanssa, joka tarvitsee apua ulkoiluun!

Kirjaa ulkoilukerrat www.vievanhusulos.fi ja kasvata yhteistä
ulkoilupottia!


Senioripalveluiden ryhmätoiminta käynnistyy taas kesän jälkeen, tule mukaan!

 • Voimistelu- ja tasapainoryhmä Koskenkylässä tiistaisin kello 10-11, ensimmäinen tapaaminen 10.9.2019, vuoden viimeinen tapaaminen 10.12.2019. Paikkana Mikaelin tupa, Jorvaksentie 1, Koskenkylä. Ohjaajana fysioterapeutti Sissel Fredriksson, puh. 040 662 9718
 • Voimistelu- ja tasapainoryhmä Isnäsissä keskiviikkoisin kello 10-11, ensimmäinen tapaaminen 11.9.2019, vuoden viimeinen tapaaminen 4.12.2019, Marjakuusentie 3, Isnäs. Ohjaajana kuntohoitaja Katja Marttila-Meriaho, puh. 0440 555 470.
 • Tuolivoimistelua Tesjoella joka viikko tiistaisin kello 10-10.45, Taasiakodin kuntosalissa, Notkolantie 1, Tesjoki. Ohjaajina toimivat kuntohoitaja Katja Marttila-Meriaho, puh. 0440 555 470 sekä Loviisan senioreiden vapaaehtoistyöntekijät.
 • Kuntosaliryhmät – Ryhmät on tarkoitettu niille, jotka haluavat tutustua kuntosaliharjoitteluun tai niille, jotka tarvitsevat ohjausta kuntosaliharjoittelun jatkamiseen. Osallistuja osallistuu 1-3 kuntosaliryhmässä ja jatkaa sen jälkeen omatoimisesti harjoittelua.
  • Esplanadin kuntosali, Kuningattarenkatu 7, Loviisa. Ryhmä aloittaa maanantaina 2.9.2019 kello 15-16, ohjaajana fysioterapeutti Sissel Fredriksson, puh. 040 662 9718.
  • Taasiakodin kuntosali, Notkolantie 1, Tesjoki. Ryhmä aloittaa torstaina 5.9.2019 kello 14-15, ohjaajana toimii fysioterapeutti Anne Seppälä, puh. 040 628 1643

Uutena toimintana järjestämme 10 viikon kuntosaliharjoittelun maanantaisin kello 14-15 ajalla 28.10.2019 – 20.1.2020, paikkana Esplanadin kuntosali, Kuningattarenkatu 7, Loviisa. Mukaan mahtuu kuusi osallistujaa, ilmoittaudu viimeistään 21.10.2019 kuntohoitaja Katja Marttila-Meriaholle, puh. 0440 555 470.

Vauvakerho jatkuu syksyllä

Syksyn vauvakerto alkaa maanantaina 2.9.2019 kello 9.30-11.30, Loviisan terveyskeskuksen neuvolan tiloissa, Öhmaninkatu 4, Loviisa, 3 krs. sisäänkäynti ovi A1. Vauvakerho toimii perheiden tapaamispaikkana ja on tarkoitettu alle 1-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmille. Kerho on maksuton, etukäteisilmoitusta ei tarvita.
Tervetuloa mukaan!

Kumppanuustalon Kulman tapahtumia syyskuussa

 • Diabetesyhdistys järjestää jalkahoitoillan 5.9.2019 kello 18, luennoitsijana jalkahoitajat Jaana
  Antas ja Beatrice Grandell. Saat vinkkejä kotijalkahoitoon ja tietoa diabeteksen ja jalkahoidon yhteydestä. Paikalla olijoiden kesken arvotaan jalkahoito. Tervetuloa!
 • Nivelpiiri järjestää luennon: Muistisairaus? 9.9.2019 kello 16. Muistiluotsi Henrietta Janhonen esittelee muistiluotsien toimintaa muistisairaiden yhdenvertaisuuden ja hyvän elämän puolesta. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!

Elokuu 2019

Perusturvakeskuksen toiminta kesällä 2019

Heinäkuun kesäsulun jälkeen toiminta on suurelta osin palautunut normaaliksi, elokuussa on kuitenkin vielä tiettyjä rajoituksia toiminnassa. Koskenkylän terveystalo aukeaa 5.8.2019. Suun terveydenhuollon ajanvaraus avoinna 11.8.2019 asti maanantai-torstai kello 8-15, perjantai kello 8-13.30. Lapinjärven hammashuolto aukeaa 12.8.2019.

Perusturvakeskuksen asiakas- ja potilastietojärjestelmissä on huoltokatkos tiistaina 20.8.2019

Katkoksen aikana hoidamme ainoastaan kiireelliset terveyttä ja sosiaalihuoltoa koskevat asiat. Huoltokatkos vaikuttaa laajasti lääkäri- ja hoitajavastaanoton toimintaan ja sosiaalihuoltoon, sekä myös terveyskeskuksen vuodeosaston, hoivayksiköiden ja kotihoidon toimintaan.

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen ryhmätoiminta jatkuu kesätauon jälkeen

 • Avoin aamuryhmä kokoontuu kerran viikossa tiistaisin klo 10-11, ensimmäinen tapaaminen kesätauon jälkeen on tiistaina 13.8.2019.
 • Peliriippuvaisten ryhmä kokoontuu kesätauon jälkeen 17.9.2019 klo 16.30-18.
 • Ruotsinkielinen avoin ryhmä päihdeongelmaisille ja/tai heidän läheisilleen kokoontuu kesätauon jälkeen 17.9.2019 klo 13.30-15.

Ryhmätoiminta toteutetaan Loviisan perusturvakeskuksessa päihde- ja mielenterveyspalveluiden tiloissa, Öhmaninkatu 4, Loviisa. Sisäänkäynti ovi C2, toinen kerros.

VideoVisit – kotihoidon virtuaalihoivapalvelu

Olemme kotihoidossa ottaneet käyttöön VideoVisit –kuvapuhelinpalvelun, kyseessä on siis tabletti, jossa on kosketusnäyttö sekä ääni- ja kuvayhteys. Palvelun tarkoituksena on tukea ja ohjata asiakkaita, suurimmalle osalle palvelu toimii lisänä kotihoidon fyysisille käynneille.

Kuvapuhelinpalvelu lisää turvallisuuden tunnetta asiakkaassa, kun hän näkee hoitajan näyttöruudussa juttutuokion aikana. Kuvapuhelut kestävät noin 10-15 minuuttia/asiakas, puhelut toteutetaan asiakkaan tarpeiden mukaisesti esimerkiksi kerran päivässä tai pari-kolme kertaa viikossa.

Tällä hetkellä noin 20 asiakkaalla on VideoVisit –tabletti kotonaan. Toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin, asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä ja kokevat tabletin käytön helpoksi. Myös senioripalveluiden fysioterapeutit ja kuntohoitaja käyttävät kuvapuhelinpalvelua etäkuntoutukseen. Virtuaalihoitoa on tarkoitus
laajentaa syksyn aikana sekä kotihoidon että kuntoutuspalvelujen suhteen.

 

 

Kesäkuu 2019

Perusturvakeskuksen toiminta kesällä 2019

Kesä tuo mukanaan tiettyjä rajoituksia heinäkuussa perusturvakeskuksen toimintaan. Hoidamme kiireelliset sairaanhoitoon ja sosiaalihuoltoon liittyvät asiat, raskaana olevien naisten äitiysneuvolakäynnit sekä alle viiden kuukauden ikäisten lasten neuvolakäynnit, mutta esimerkiksi vuosikontrolleja ei heinäkuussa tehdä.

Muista uusia reseptisi hyvissä ajoin!

 • Lääkärien ja hoitajien vastaanotto keskitetään Loviisan pääterveysasemalle 1.7 – 28.7.2019.
 • Koskenkylän terveystalo on suljettu 1.7–4.8.2019, Lapinjärven terveystalo on suljettu 1.7–28.7.2019.
 • Loviisan hammashuolto on auki koko kesän, ajanvaraus 1.7 – 11.8. maanantai-torstai kello 8– 15, perjantai kello 8– 13.30. Lapinjärven hammashuolto on suljettu 1.7 – 11.8.2019.
 • Sosiaalipalvelut: sekä perhekeskuksessa että aikuissosiaalityössä toiminta on rajoitettu 15.7-28.7.2019. Tuona aikana hoidetaan ainoastaan kiireelliset asiat, yhteys kaupungin puhelinvaihteen kautta.
 • Mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat suljettuna 1.7 – 28.7.2019. Akuutit asiat hoidetaan kiirevastaanoton kautta.

Muutoksia aikuissosiaalityön palveluneuvontaan

Voit soittaa Sisu-palveluneuvontaan arkisin kello 9-11 puh. 040 6671798. Kiireelliset asiat hoidetaan aikuissosiaalityössä arkisin kello 11-12. Kiireellisiä asioita ovat esimerkiksi kiireellisen sosiaalityön tai –ohjauksen tarve, lääkkeiden akuutti tarve, häätö tai sähkön katkaisu.

Terveydenhoitajien puhelinaika

Terveydenhoitajien puhelinaika muuttuu 17.6.2019 alkaen, uusi puhelinaika on arkisin kello 12.30-13.00.  Muutos koskee hoitajavastaanottoa Loviisassa, Lapinjärvellä ja Koskenkylässä. HUOM! muutos ei koske lasten ja nuorten palveluiden (neuvoloiden) terveydenhoitajia.

Vanhemmuusryhmä

Oletko huolissasi 3-6 vuotiaan lapsesi tottelemattomuudesta tai itsehillinnän puutteesta? Menetätkö helposti malttisi lapsen kanssa? Onko arki raskasta ja ilo kateissa? Perhekeskus järjestää vanhemmuusryhmän syksyllä 2019, ryhmä kokoontuu 4.9.2019 alkaen kahdeksan kertaa.
Tarjoamme käytännöllisiä taitoja vanhemmuuteen ja tukea omaan jaksamiseen. Ryhmään mahtuu noin 10 vanhempaa, ryhmästä kiinnostuneet vanhemmat haastatellaan puhelimitse ennen ryhmän alkamista.

Lisätietoja ryhmästä ja ilmoittautumiset haastatteluun:
Miia Felin, varhaisen tuen perheohjaaja, puh 044 505 1092, miia.felin@loviisa.fi
Päivi Saarhelo, varhaisen tuen psykiatrinen sairaanhoitaja, puh 040 5445 7085, paivi.saarhelo@loviisa.fi
Sari-Sisko Veppling, sosiaaliohjaaja, puh 0440 555 923, sari-sisko.veppling@loviisa.fi

Seuraava uutiskirje julkaistaan elokuussa 2019

Toukokuu 2019

Lakisääteiset mammografiaseulonnat

Vuoden 2019 rintasyöpäseulonnat alkoivat Loviisassa 24.4.2019 (myös Lapinjärveläisille).
Mammografiavaunu sijaitsee kuvauksien ajan Loviisan perusturvakeskuksen pihalla, Öhmaninkatu 4, Loviisa.

Kunnan kustantama tutkimus tarjotaan vuosina 1951, -53, -55, -57, -59, -61, -63, -65, -67 ja -69 syntyneille naisille. Seulontaikäryhmien naiset saavat kutsun kotiosoitteeseensa, kutsussa on aikaehdotus ja ohjeet ajan siirtämiseen/perumiseen. Voit myös käydä itsemaksavana mammografiatutkimuksessa, kysy tarkempaa tietoa terveydenhoitajaltasi!

Muutoksia suun terveydenhuollon yhteispäivystyksessä

Attendo ja Terveystalo yhdistyvät, joten yhteispäivystyksen osoite vaihtuu 15.5.2019 alkaen. Muutoin palvelu jatkuu entisellään iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä. Soita aina ensin, puh 044 494 3198!

Maanantai-perjantai Viikonloppuisin ja arkipyhinä Uusi osoite
Ajanvaraus klo 15-21 Ajanvaraus klo 8-21 Terveystalo Rautatientori
Avoinna klo 16-21 Avoinan klo 9-21 hammaslääkäripalvelut
Kaisaniemenkatu 4 A, Helsinki

Syksyn kyläillat

Kaupunki järjestää kyläyhdistysten avulla vuosittain kyläiltoja, seuraavaa kyläiltaa suunnitellaan tapahtuvan syksyn 2019 aikana. Loviisan kylien asukkaiden osallisuus on tärkeätä! Haluatko, että kyläilta järjestetään juuri sinun kylälläsi? Mistä asioista haluaisit, että kyläillassa keskustellaan? Kerro ideasi hyvinvointikoordinaattori Päivi Heikkilälle, puh 0440 555 882, paivi.heikkila@loviisa.fi

Tapaturmien ja kaatumisten ehkäisy

Kaatumisen ehkäisy koskettaa kunnan kaikki toimintoja teiden kunnossapidosta hyvään valaistukseen sekä liikunnan taitojen ylläpitämiseen ja hyvän tasapainon hallintaan. HUS käynnistää kesäkuussa 2019 projektin, jossa haetaan yhtenäisiä työtapoja kaatumisen ehkäisyssä. Loviisa on mukana projektissa, kehitystyöhön osallistuu senioripalvelujen fysioterapeutti sekä hyvinvointikoordinaattori.

Kumppanuustalon Kulman tuleva ohjelma

 • Elämän syyspuolen suuret päätökset – luentotilaisuus maanantaina 6.5.2019, ruotsinkielinen tilaisuus klo 17, suomenkielinen tilaisuus klo 19.Tilaisuudessa käydään läpi ikääntymisen mukana tuomia hoidettavia asioita kuten edunvalvontavaltakirja, hoitotahto, pankkiasiat yms. Puhujana Arno Wirzenius, Kotka svenska pensionärer. Loviisan kaupungin järjestämä luento pidetään Kumppanuustalo Kulmassa, Sibeliuksenkatu 3, Loviisa. Kahvitarjoilu, tervetuloa!

Huhtikuu 2019

Muistathan käyttää Päivystysapua!

Soita aina Päivystysavun numeroon 116 117 ennen kuin hakeudut Porvoon Sairaalan päivystykseen!
Päivystysavusta voit myös kysyä neuvoja äkillisiin terveysongelmiin oman terveysasemasi ollessa suljettuna. Päivystysavun puhelimeen vastaavat tehtävään koulutetut sairaan- ja terveydenhoitajat, he konsultoivat tarvittaessa lääkäriä. Hoidon tarpeen arviointi tehdään puhelun aikana. Mikäli tilasi ei vaadi käyntiä päivystyksessä, saat kotihoito-ohjeita, tai sinut ohjataan Loviisan terveyskeskukseen seuraavana arkipäivänä.

Päivystysapupalvelun tuottaa HUS.

Loviisalaisena voit myös hakeutua Kymenlaakson keskussairaalan päivystykseen, soita aina etukäteen puh 020 633 1000.

HUOM! Hätätilanteissa soita aina 112! Hätätilanteita ovat esimerkiksi tajuttomuus, kova rintakipu, halvausoire tai onnettomuus.

Lakisääteiset mammografiaseulonnat, ennakkotiedote

Vuoden 2019 rintasyöpäseulonnat alkavat Loviisassa 24.4.2019 (myös Lapinjärveläisille).
Mammografiavaunu sijaitsee kuvauksien ajan Loviisan perusturvakeskuksen pihalla, Öhmaninkatu 4, Loviisa.

Kunnan kustantama tutkimus tarjotaan vuosina 1951, -53, -55, -57, -59, -61, -63, -65, -67 ja -69 syntyneille naisille. Seulontaikäryhmien naiset saavat kutsun kotiosoitteeseensa, kutsussa on aikaehdotus ja ohjeet ajan siirtämiseen/perumiseen. Voit myös käydä itsemaksavana mammografiatutkimuksessa, kysy tarkempaa tietoa terveydenhoitajaltasi!

Tiedotamme seulonnoista tarkemmin myöhemmässä vaiheessa sekä paikallislehdissä että kaupungin verkkopalvelun kautta.

 Kumppanuustalo Kulman tuleva ohjelma

 • Loviisan kaupungin hyvinvointikoordinaattori Päivi Heikkilä kertoo hätäensiavusta ja opastaa sydäniskurin (defibrilaattorin) käyttöä torstaina 11.4.2019 klo 17, Kumppanuustalo Kulma, Sibeliuksenkatu 3, Loviisa. Tilaisuuden järjestää Nivelyhdistys.
 • Elämän syyspuolen suuret päätökset – luentotilaisuus maanantaina 6.5.2019, ruotsinkielinen tilaisuus klo 17, suomenkielinen tilaisuus klo 19.Tilaisuudessa käydään läpi ikääntymisen mukana tuomia hoidettavia asioita kuten edunvalvontavaltakirja, hoitotahto, pankkiasiat yms. Puhujana Arno Wirzenius, Kotka svenska pensionärer. Loviisan kaupungin järjestämä luento pidetään Kumppanuustalo Kulmassa, Sibeliuksenkatu 3, Loviisa. Kahvitarjoilu, tervetuloa!

 

Maaliskuu 2019

Terveyskeskuksen asiakasmaksut ovat muuttuneet

1.2.2019 alkaen vastaanottokäynti hoitajan luona
terveyskeskuksessa on muuttunut maksulliseksi.

Maksu peritään kolmelta ensimmäiseltä kerralta kalenterivuoden aikana. Tämän jälkeen käyntikerrat ovat maksuttomia.

Asiakasmaksu hoitajan vastaanotolla on 11,40 euroa (ei koske neuvolan palveluita).

Hoitajakäynnit ovat maksuttomia

 • alle 18-vuotiaille
 • sota- ja rintamaveteraaneille
 • rokotusohjelman mukaiset käynnit
 • terveystarkastukset
 • Maren-hoitoon liittyvät hoitajakäynnit
 • tartuntatautilain muakiset hoidot.

Muut asiakasmaksut säilyvät ennallaan.

Lähetteiden ja hoitopalautteiden tallennus Potilastiedon arkistoon

Olemme 24.1.2019 ottaneet käyttöön lähetteiden ja hoitopalautteiden tallennuksen Potilastiedon arkistoon. Tämä tarkoittaa sitä, että muiden terveystietojen ohella löydät Oma Kanta –palvelusta jatkossa myös sinulle tehdyt sähköiset lähetteet eri hoitopaikkoihin sekä lähetteiden hoitopalautteet. Arkistoinnin avulla asiakirjat ovat haettavissa hoitosi tueksi riippumatta siitä missä sinua hoidetaan!

Fysioterapian uudet toimintatilat

Muistathan että fysioterapia on muuttanut uusiin toimintatiloihin! Sisäänkäynti terveyskeskuksen sisäpihalta, ovi C1. Sisäpihalle pysäköinti ei ole sallittua, mutta voit toki hetkeksi pysäköidä autosi pihalle, jos esimerkiksi haet tai viet apuvälineitä.

Helmikuu 2019

Oletko jo tutustunut eTerveys -palveluihin?

 eTerveys on Loviisan perusturvakeskuksen suojattu sähköisen asioinnin palvelu. Palveluihin kuuluvat esimerkiksi ajanvaraus, verkkoviestintä ja sähköiset lomakkeet.


Palvelun kautta voit esimerkiksi

 • varata kiireettömän vastaanottoajan hoitajan vastaanotolle tai ohjauskäynnin fysioterapeutin vastaanotolle. Voit myös siirtää tai peruuttaa eTerveyden kautta varatun ajan (viimeistään ajanvarausta edeltävänä päivänä).
 • hoitaa lapsei asioita kouluterveydenhuollossa tai varata lapsellesi neuvolaseurannan mukaisen ajan terveydenhoitajalle
 • varata kiireettömän ajan suun terveydenhuoltoon, esimerkiksi hampaan lohkeaman takia
 • saada tekstiviestimuistutuksen varaamastasi ajasta.

Näin liityt eTerveys -palveluun

Sähköistä asiointia käytetään verkkoportaalin kautta. Jotta voit käyttää palvelua, sinulla tulee olla pankin myöntämä henkilökohtainen verkkopankkitunnus tai mobiilivarmenne.

Käyttääksesi eTerveyttä tarvitset palvelusopimuksen, sen tekemiseen on eri vaihtoehtoja

 • Täytä sähköisen asioinnin käytön suostumuslomake verkkoportaalissa kirjautumalla eTerveyteen.
 • Täytä sopimuslomake vastaanottokäynnin yhteydessä.
 • Täytä paperinen sopimuslomake, jonka voit palauttaa terveysasemallesi.

Lue enemmän eTerveys -palveluista!

Kumppanuustalo Kulman helmikuun tapahtumat

 • Nivelpiirin järjestämä luento 14.2.2019 klo 17.-18.30, aiheena luonnon ja kasvien vaikutukset hyvinvointiin, vieraana puutarhuri Tarja Tupamäki.
 • Terveyttä edistävä ravinto, luento 28.2.2019 klo 17, luennoitsija Gery ry:n ravitsemusterapeutti Maija Soljanlahti.

Luennot järjestetään Kumppanuustalo Kulmassa, Sibeliuksenkatu 3, Loviisa. Tervetuloa mukaan!

Tammikuu 2019

Mielenterveys- ja päihdepalvelut tiedottavat

Mielenterveys- ja päihdepalvelu tarjoaa matalan kynnyksen palvelua sinulle, jolla on tarvetta keskustella mielenterveyteen tai riippuvuuksiin liittyvistä asioista. Et tarvitse erillistä lähetettä, meidät tavoittaa arkisin klo 8-16 puhelimitse. Hoitomuotoina on hoidon tarpeen arviointi ja yksilölliset tukikeskustelut, lisäksi järjestämme erilaista ryhmätoimintaa.

Ota yhteyttä!  s-posti: etunimi.sukunimi@loviisa.fi

Laila Hurmerinta
sosiaalityöntekijä
puh 040 721 7565
Cecilia Grönqvist
sairaanhoitaja
puh 040 574 0312
Päivi Kanervio
sairaanhoitaja
puh 040 751 8566
Anne Santaharju
psykiatrinen sairaanhoitaja
puh 0444 555 345

Tule mukaan ryhmätoimintaan!

Päihdepalvelujen ryhmätoiminta jatkuu vuonna 2019 seuraavasti

 • Avoin aamuryhmä kokoontuu 8.1.2019 alkaen aina tiistaisin klo 10-11 yhdessä kokemusasiantuntijan Antin ja Jonten kanssa.
 • Peliriippuvaisten ryhmä kokoontuu yhdessä kokemusasiantuntija Mattiaksen kanssa
  keskiviikkoisin klo 16.30-18. Vuoden 2019 kevätkaudet päivämäärät ovat 15.1, 19.2, 19.3, 16.4, 21.5.2019.
 • Ruotsinkielinen avoin ryhmä päihdeongelmaisille ja/tai heidän läheisilleen kokoontuu 5.2, 5.3, 2.4 ja 14.5.2019 klo 13.30-15.
 • Avoin rentoutusryhmä jatkuu 9.1.2019 alkaen keskiviikkoisin klo 10.30-11.30 aina 22.5.2019 saakka.

Ryhmätoiminta toteutetaan Loviisan perusturvakeskuksessa, päihde- ja mielenterveyspalveluiden tiloissa, Öhmaninkatu 4, Loviisa. Sisäänkäynti ovesta C2, 1 kerros.

HUS psykiatrinen poliklinikka

HUS psykiatrinen poliklinikkaa muuttaa kevään aikana nykyisistä Mannerheiminkadun toimitiloista Loviisan perusturvakeskukseen.
Lasten psykiatriset palvelut tulevat sijaitsemaan Perhekeskuksen vieressä 2:ssa kerroksessa, sisäänkäynti ovesta C1. Nuoriso- ja aikuispsykiatria puolestaan muuttavat entisen fysioterapian tiloihin 1:ssä kerroksessa, sisäänkäynti ovesta D1 (pääovi).

Joulukuu 2018

Kausi-influenssarokotukset

Influenssakausi ei ole kunnolla alkanut, vielä ehdit ottaa maksuttoman influenssarokotuksen! Varaa aika rokotusta varten omalle terveydenhoitajalle.

Terveystalot ovat suljettuina

Koskenkylän ja Lapinjärven terveystalot ovat suljettuina viikolla 52, torstai 27.12 sekä perjantai 28.12.2018. Tuona aikana palvelemme sinua Loviisan perusturvakeskuksessa, Öhmaninkatu 4, Loviisa.

Avoimet ovet

Tervetuloa tutustumaan perhekeskuksen, fysioterapian ja perusturvan hallinnon uusiin toimitiloihin tiistaina 4.12.2018 klo 13-16!

Uudet toimitilat sijaitsevat Loviisan perusturvakeskuksessa, Öhmaninkatu 4, Loviisa.

Perhekeskuksen osalta sisäänkäynti ovesta A1, 2 kerros tai ovesta C1, 2 kerros. Fysioterapian osalta sisäänkäynti ovesta C1, pohjakerros. Perusturvan hallinto sijaitsee toisessa kerroksessa, sisäänkäynti ovesta C2.

Mietitkö tupakoinnin lopettamista?

Varaa aika yksilöllistä neuvontaa ja tukea  varten, yhdessä löydämme menetelmän, joka sopii sinulle!

”Kaikki keinot ovat sallittuja”

Terveydenhoitaja Cecilia Grönqvist, cecilia.gronqvist@loviisa.fi, puh 040 574 0312

 

Perusturvakeskus toivottaa kaikille Hyvää ja Rauhallista Joulua!

 

 

Marraskuu 2018

Oletko kiinnostunut vapaaehtoistyöstä?

Onko sinulla ylimääräistä vapaa-aikaa, auttamishalua tai vaikkapa halu tutustua johonkin uuteen? Vapaaehtoistyön kautta sinulla on mahdollisuus osallistua, vaikuttaa ja auttaa!

Rekisteröidy vapaaehtoiseksi ja tule mukaan vapaaehtoistoimintaan!

 • Et sitoudu mihinkään, voit hakea sinua kiinnostavaa tehtävää ilman osallistumispakkoa jatkossa.
 • Valmennamme sinua tehtävään ja saat apua tarvittaessa, et tarvitse erityistaitoja.
 • Tehtäviä löytyy laidasta laitaan!

Vapaaehtoistyo.fi on yleishyödyllinen, ei kaupallinen ja voittoa tavoittelematon vapaaehtoistöitä kokoava sivustu. Loviisan kaupunki on vapaaehtoistyo.fi -palvelun käyttäjä, mukana on myös muun muassa seurakunta. Yleishyödylliset järjestöt ja yhdistukset voivat rekisteröityä palveluun ilmaiseksi.

Lisätietoja vapaaehtoistyöstä:
hyvinvointikoordinaattori Päivi Heikkilä, puh 0440 555 882, paivi.heikkila@loviisa.fi

Kausi-influenssarokotukset

Maksuttoman rokotuksen saavat kaikki 65 vuotta täyttäneet, 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset, raskaana olevat naiset, influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri, varusmiespalvelukseen astuvat sekä sairautensa ja hoitonsa vuoksi riskiryhmään kuuluvat.

Aikuiset rokotetaan ilman ajanvarausta

 • Loviisan terveyskeskuksessa 5 – 16.11.2018 arkisin klo 8-15
 • Koskenkylän terveystalolla 5.11.2018 ja 12.11.2018 klo 8-15
 • Lapinjärven terveystalolla 6.11.2018, 13.11.2018 ja 14.11.2018 klo 8-15

Mikäli nämä ajat eivät sovi, varaa aika rokotusta varten omalle terveydenhoitajallesi.

UUTTA! Kausi-influenssarokotukset lapsille ilman ajanvarausta 

Walk in Loviisan lastenneuvolassa, Öhmaninkatu 4, Loviisa. Sisäänkäynti ovi A1, 2 krs.

 • 5.11.2018 klo 13-15
 • 12.11.2018 klo 8-11

Muina aikoina lapset rokotetaan omalla terveydenhoitajalla ajanvarauksella.

 

Lokakuu 2018

Fysioterapian uudet toimitilat ovat valmiit!

Muutamme uusiin toimitiloihin lokakuussa, muuttopäiväksi on suunniteltu tiistai 9.10 sekä keskiviikko 10.10.2018. Uudet toimitilat sijaitsevat Loviisan terveyskeskuksen alakerrassa, käynti sisäpihan puolelta, ovi C1.

Loviisan terveyskeskuksessa on kesän aikana tapahtunut aika lailla muutoksia

Alla olevasta piirustuksesta selviää mitkä toiminot löytyvät minkäkin oven takana. Sekä ulko- että sisäopasteet uusitaan syksyn aikana.

 

 

Syyskuu 2018

HUSLAB laboratorion näytteenotto Loviisassa

Laboratorion näytteenottoja järjestetään paitsi Loviisan terveyskeskuksessa myös Koskenkylässä, Lapinjärvellä, Liljendalissa ja Ruukissa. Näytteenoton aikatauluihin on tullut muutoksia viikosta 33 alkaen, parillisina viikkoina ei enää ole näytteenottoa Liljendalissa.

Näytteenottoa järjestetään seuraavasti

 • maanantaisin – Koskenkylän terveystalo
 • tiistaisin – Lapinjärven terveystalo
 • keskiviikkoisin (parittomat viikot) – Rosenkullan palvelutalo, Liljendal
 • keskiviikkoisin (parilliset viikot) – Lapinjärven terveystalo
 • torstaisin – kyläyhdistyksen kirjasto, Ruukki

HUSLAB Loviisa, tiedustelut ja ajanvaraus puh 019 505 1239

Ennakkotiedote syksyn influenssarokotuksista

Rokotamme ilman ajanvarausta Loviisan terveyskeskuksessa 5-16.11 arkisin klo 8-15, Koskenkylän terveystalossa maanantai 5.11 ja 12.11, Lapinjärven terveystalossa tiistai 6.11 ja 13.11 sekä keskiviikko 14.11. Muina aikoina ajanvarauksella. Rokotuksista tiedotetaan vielä myöhemmin sekä kaupungin verkkopalvelussa, että lehti-ilmoituksilla.

Terveisiä hyvinvointityöstä!

Hyvinvointityöhön kuuluu muun muassa erilaisten terveystapahtumien järjestely ja koordinointi.

 • Vertaistuella eroon tupakasta –ryhmä alkaa 19.9.2018 klo 18, paikkana Kumppanuustalo Kulma, Sibeliuksenkatu 3, Loviisa. Ryhmä kokoontuu viikoittain, yhteensä seitsemän kertaa. Mukaan mahtuu noin 10 osallistujaa, ilmoittaudu Nina Johanssonille, puh 050 536 3818. Ryhmän järjestää Loviisan Seudun Hengitysyhdistys. Ryhmä on suomenkielinen.
 • Hengitys – tie hyvinvointiin! Luento järjestetään 20.9.2018 klo 17.30-19.30, paikkana Palvelutalo Esplanad, Kuningattarenkatu 7, Loviisa. Luennoitsija osteopaatti Kirsi Vaalio. Luennon järjestää Loviisan Seudun Hengitysyhdistys. Luento on suomenkielinen.
 • Loviisan Nivelpiiri järjestää torstaina 13.9.2018 klo 17 luennon jalkojen terveydenhoidosta, paikkana Kumppanuustalo Kulma, Sibeliuksenkatu 3, Loviisa. Luennoitsija jalkaterapeutti Reeta Mäkelä. Luento on suomenkielinen.

Syksy on täällä ja vauvakerho jatkuu!

Tapaamme maanantaisin 3.9 alkaen klo 9-11 neuvolan tiloissa, Öhmaninkatu 4, Loviisa, käynti ovesta A1. Vauvakerho on vanhempien ja alle 1-vuotiaiden vauvojen avoin kohtaamispaikka, jossa on mahdollisuus jakaa ajatuksia vanhemmuudesta ja arjesta, sekä tutustua muihin lapsiperheisiin. Kerho on maksuton eikä vaadi etukäteen ilmoittautumista. Tervetuloa mukaan!

 

Elokuu 2018

Perusturvakeskuksen toiminta kesällä 2018

Heinäkuun kesäsulun jälkeen toiminta palaa suurelta osin normaaliksi, elokuussa on kuitenkin vielä rajoituksia toiminnassa.

Lapinjärven terveystalo on suljettu 2.7. – 12.8.2018.

Suun terveydenhuollon hoidon tarpeen arviointi ja ajanvaraus, puh 019 505 1340, avoinna 19.8 asti ma–to klo 8 –15, pe klo 8 – 13.30

Muutoksia perusturvakeskuksen tiloissa

Terveyskeskuksessa on kevään aikana saneerattu tiloja uuteen käyttöön!

 • Perhekeskus (lapsiperheiden sosiaalityö, perhetyö, lastensuojelu) muuttaa viikolla 30 Itäiseltä Tullikadulta uusiin tiloihin. Uudet tilat sijaitsevat terveyskeskuksen toisessa kerroksessa (entisen Marita-kodin tiloissa). Uusi osoite on Loviisan Perusturvakeskus/Perhekeskus, PL 89, Öhmaninkatu 4, 07901 Loviisa. Perhekeskukseen pääset ovesta C1.
 • Perusturvakeskuksen hallinto muuttaa Degerbynkadulta uusiin tiloihin 1.8. Uudet tilat sijaitsevat terveyskeskuksen toisessa kerroksessa (entisen Marita-kodin tiloissa). Uusi osoite on Loviisan Perusturvakeskus/Hallinto, PL 89, Öhmaninkatu 4, 07901 Loviisa. Hallintoon pääset ovesta C2.
 • Fysioterapian uudet tilat terveyskeskuksen alakerrassa arvioidaan valmistuvan elokuun puolivälissä, muutosta tiedotetaan myöhemmin.

 Mielenterveys- ja päihdepalveluiden ryhmätoiminta

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen ryhmätoiminta jatkuu syksyllä, esimerkiksi peliriippuvaisten ryhmä kokoontuu 19.9 klo 16.30 -18. Lisätietoja ryhmätoiminnasta löydät kaupungin verkkopalvelusta, voit myös soittaa mielenterveys- ja päihdepalvelujen sosiaalityöntekijälle puh 040 721 7565 keskiviikkoisin klo 9-10.

 Oletko menossa leikkaukseen syksyllä?

Porvoon sairaanhoitoalueella on käytössä Tupakoimattomana leikkaukseen –toimintamalli. Tavoitteena on vieroittaa potilaat tupakkatuotteista vähintään 6-8 viikkoa ennen kiireetöntä leikkausta. Intensiivinen tupakasta vieroitus ennen leikkausta vähentää leikkauskomplikaatioita, edistää toipumista leikkauksesta sekä auttaa pysyvään tupakoimattomuuteen.

Saat enemmän tietoa tupakoimattomuuden hyödyistä lääkäriltäsi tai hoitohenkilökunnalta!

 

Kesäkuu 2018

Perusturvakeskuksen toiminta kesällä 2018

Kesä tuo mukanaan tiettyjä rajoituksia heinäkuussa perusturvakeskuksen toimintaan. Hoidamme kiireelliset sairaanhoitoon ja sosiaalihuoltoon liittyvät asiat, raskaana olevien naisten äitiysneuvolakäynnit sekä alle viiden kuukauden ikäisten lasten neuvolakäynnit, mutta esimerkiksi vuosikontrolleja ei heinäkuussa tehdä.

Muista uusia reseptisi hyvissä ajoin!

 • Lääkärien ja hoitajien vastaanotto keskitetään Loviisan pääterveysasemalle 2.7 – 29.7.2018.
 • Koskenkylän terveystalo on suljettu 2.7–29.7.2018, Lapinjärven terveystalo on suljettu 2.7–12.8.2018.
 • Loviisan hammashuolto on auki koko kesän, ajanvaraus 2.7 – 29.7 ma-to klo 8– 15, pe klo 8– 13.30. Lapinjärven hammashuolto on suljettu 2.7 – 12.8.2018.
 • Sosiaalipalvelut: perhekeskus ja aikuissosiaalityö ovat suljettuna 16.7–29.7.2018. Tuona aikana hoidetaan ainoastaan kiireelliset asiat, yhteys kaupungin puhelinvaihteen kautta.

Fysioterapia tiedottaa!

Tervetuloa fysioterapian sähköisiin palveluihin

Verkkoportaalin kautta voit

 • varata kiireettömän ajan fysioterapeutin kertaluonteiselle ohjauskäynnille ilman lääkärin lähetettä. Annamme ohjausta mm. tuki- ja liikuntaelinvaivoissa sekä liikuntaan liittyvissä asioissa.
 • siirtää tai perua internetin kautta varatun ajan (viimeistään ajanvarausta edeltävänä päivänä). Voit myös perua varatun ajan soittamalla fysioterapian kansliaan arkisin klo 8–9 ja klo 12–13, puh 044 455 5301 tai tekstiviestillä ympäri vuorokauden.

Fysioterapeutin suoravastaanotto

Onko sinulla kipuja alaselässä tai olkapäissä? Ota yhteyttä puhelinpalveluun, puh 019 505 1300 arkisin klo 8–16. Hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen sinut voidaan ohjata suoraan fysioterapeutin vastaanotolle ilman lääkärikontaktia (mikäli kipusi ovat tapaturmataustaisia tai sinulla on tulehdukseen viittaavia oireita, sinut ohjataan lääkärin vastaanotolle).

 • Tarjoamme itsehoito-ohjeita, ergonomianeuvontaa sekä terveys- ja liikuntaohjausta.
 • Määräämme sinulle tarvittaessa lyhyen sairasloman.
 • Järjestämme tarvittaessa kontrolliajan tai puhelinkontrollin.

Seuraava uutiskirje ilmestyy elokuussa 2018

Toukokuu 2018

Pidä jäykkäkouristusrokote voimassa!

Jäykkäkouristusrokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, saat rokotteen terveyskeskuksesta ilmaiseksi. Likaisten haavojen yhteydessä tulee aina tarkistaa rokotuksen voimassaolo!

Aikuisten jäykkäkouristusrokotteen uusi suositus on voimassa maaliskuusta 2018 alkaen, rokotusväli pitenee 10 vuodesta 20 vuoteen.

 • Jäykkäkouristusrokotteen tehoste annetaan 25-, 45- ja 65 –vuotiaana (tai 30-64 vuotiaille, kun edellisestä tehosteesta on kulunut 20 vuotta).
 • Ensimmäinen aikuisiän tehoste annetaan 25-vuotiaille yhdistelmärokotteena, jossa on mukana myös suoja hinkuyskää vastaan. Tämä suojaa välillisesti syntyviä vauvoja, joille hinkuyskä voi olla hengenvaarallinen.
 • Yli 65 vuotiaille tehoste annetaan edelleen 10 vuoden välein.

Edellisestä tetanus (jäykkäkouristus) rokoteannoksesta pidetään aina vähintään kahden vuoden väli. Liian tiheät rokotukset voivat johtaa laajoihin, kipeisiin paikallisreaktioihin. Tapaturmatilanteissa jäykkäkouristusrokotteen tarve arvioidaan haavan perusteella.

Ota yhteyttä terveydenhoitajaan, mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi!
Lue enemmän THL.fi verkkopalvelusta 

Terveydenhuollon yhteispäivystys

Arkisin klo 8-16: soita Loviisan terveyskeskuksen puhelinpalveluun, puh. 019 505 1300.
Arkisin klo 16 jälkeen, viikonloppuisin ja pyhinä päivystys sijaitsee Porvoon sairaalassa. Soita Päivystysavun numeroon 116 117 ennen kuin hakeudut päivystykseen! (puhelu on maksuton).

Päivystysapu tarjoaa päivystyksellisiin asioihin keskittynyttä terveysneuvontaa ja hoidon tarpeen arviota ympäri vuorokauden. Hoidon tarpeen arviointi tehdään puhelun aikana. Mikäli tilasi ei vaadi käyntiä päivystyksessä, saat kotihoito-ohjeita, tai sinut ohjataan Loviisan terveyskeskukseen seuraavana arkipäivänä.
Loviisalaisena voit myös hakeutua Kymenlaakson keskussairaalan päivystykseen, soita aina etukäteen puh. 020 633 1000.

Perusturvakeskuksen tilamuutokset

Kevään ja kesän aikana Loviisan terveyskeskuksessa suoritetaan saneeraustöitä, työt jatkuvat syksyyn asti. Tiettyjä tiloja saneerataan uutta käyttöä varten, ajatuksena on keskittää kaikki palvelu saman katon alle. Tarkempaa tietoa tulevista muutoksista julkaistaan myöhemmin syksyllä.

Tällä hetkellä saneeraustyöt ovat käynnissä entisissä Marita-kodin tiloissa terveyskeskuksen toisessa kerroksessa. Kesän aikana näihin tiloihin muuttavat Perhekeskus (osoite tällä hetkellä Itäinen Tullikatu 17), sekä perusturvakeskuksen hallinto (osoite tällä hetkellä Degerbynkatu 21).

Huhtikuu 2018

Tervetuloa Harmaakallion Hyvän Elämän Taloon!

Avoimet ovet Pankkiirintiellä 18.4
klo 15-18, tervetuloa kakkukahville!!  

 

Nyt voit varata ajan hammaslääkärille tai suuhygienistille internetin kautta!

Olemme ottaneet käyttöön suun terveydenhuollon sähköiset palvelut. Verkkoportaalin kautta voit

 • varata ajan aikuisen tai opiskelijan tarkastukseen
 • varata ajan hampaan lohkeaman takia
 • varata ajan hammaskiven poistoon (jos sinulle on aiemmin tehty hoitosuunnitelma, jossa on määritetty seuraava hammaskiven poistoajankohta).
 • perua internetin kautta varatun ajan (viimeistään ajanvarausta edeltävänä päivänä). HUOM! voit myös perua varatun ajan jättämällä viestin numeroon 019 505 1340 ympäri vuorokauden!

Kaikki vapaat ajat eivät ole internetissä, joten jos et löydä sinulle sopivaa aikaa, kannattaa soittaa ajanvaraukseen arkisin klo 8-16 puh 019 505 1340. Mikäli asiasi on kiireellinen, kannattaa myös soittaa suoraan ajanvaraukseen!

Loviisan kotisairaala hakee saattohoidon tukihenkilöitä

Saattohoidon tukihenkilöt ovat vapaaehtoisia, jotka ovat sairastuneen ja hänen läheistensä tukena saattohoidon aikana. Tukihenkilöltä saatetaan toivoa keskusteluapua, läsnäoloa, turvaa tai apua päivittäisissä askareissa. Tukihenkilöksi ryhtyminen ei vaadi terveydenhuoltoalan koulutusta eikä omakohtaista kokemusta sairauksista.

Ryhdy sinäkin tukihenkilöksi – työsi on korvaamattoman tärkeää!  Ilmoittaudu viimeistään 21.4.2018, kotisairaalan vastaava sairaanhoitaja Lotte-Marie Uutinen, puh 0444 555 317, lotte-marie.uutinen@loviisa.fi

Maaliskuu 2018

VIPA-vastaanotto

Käytämme Loviisan kiireellisessä vastaanotossa niin sanottua VIPA-menetelmää, eli asioiden välitön vireillepano saman päivän aikana. Potilaan vaivaa ei enää luokitella kiireelliseen tai kiireettömään hoitoon pääsyyn. Olipa vaivasi mikä tahansa, hoidamme sen niin pitkälle kuin mahdollista tai kokonaan valmiiksi saman päivän aikana.

Kun saavut kiireelliselle vastaanotolle:

 • tapaat ensin hoitajan, joka haastattelee sekä tutkii sinua. Tämän jälkeen päätetään, millä tavalla asiasi parhaiten voidaan hoitaa:
  • hoitaja hoitaa asiasi itsenäisesti alusta loppuun, tai
  • hoitaja konsultoi tarvittaessa lääkäriä, tai
  • hoitaja lähettää sinut lääkärille hoidettavaksi.

Rutiininomaisesta tehtävän siirrosta hoitajalta lääkärille on luovuttu. Pyrimme hoitamaan sinut tehokkaasti ja sujuvasti asiasi vaatimalla tavalla! Kroonista sairautta sairastavat (mikäli vaiva ei ole akuutti), palliatiiviset potilaat ja kotihoidon potilaat arvioidaan kyseessä olevan hoitopolun mukaisesti.

Influenssarokotukset

Rokotukset antavat suojan erilaisiin tartuntatauteihin ja siksi ne on hyvä pitää aina ajan tasalla vauvasta vaariin. Loviisalaiset yli 65-vuotiaat ovat olleet ahkeria influenssarokotuksen ottajia. Rokotuskattavuus on valtakunnallisesti keskitasoa paremmalla puolella: Loviisan kattavuusprosentti 47,05 % (10.2.2018 tilanne), paras kattavuusprosentti maassa on tänä vuonna 62,05 %, huonoin kattavuus on 18,99 %. Voimme olla ylpeitä tästä saavutuksesta, toivottavasti ensi vuonna tulos on vieläkin parempi!

Tehostettu kotikuntoutus  –  piloottihanke on käynnistynyt Itä-Uudellamaalla

Loviisan kotihoito osallistuu tehostetun kotikuntoutuksen piloottihankkeeseen, hanke on osa Uudenmaan maakunnan Ikääntyneiden kärkihankketta. Tarkoituksena on lisätä asukkaiden palveluvalikoimaan koko alueella yhtenäinen tehostettu kotikuntoutus. Hanke alkoi tammikuussa ja loppuu elokuussa 2018.

Tehostettu kotikuntoutus mahdollistaa nopean kotiutumisen sairaalasta esimerkiksi lonkka- tai polvileikkauksen tai muun äkillisen toimintakyvyn heikkenemisen jälkeen. Tehostettu kotikuntoutusjakso kestää 2-8 viikkoa ja sisältää kuntouttavaa hoitoa, tukipalveluja ja terapiaa asiakkaalle tarkoituksenmukaisena yhdistelmänä. Kuntoutustiimi arvioi asiakkaiden voimavarojen riittävyyttä pilottihankkeeseen osallistumiseen.

Kysy lisää!
Kuntoutustiimi puh 040 628 1643 tai 0440 555 470 arkisin klo 8-9 sekä klo 12-13
Saat lisätietoja myös Senni palveluneuvonnasta puh 040 575 3147 arkisin klo 9-12.

Helmikuu 2018

Peruuttamattomat ajat

Mikäli et pääse tulemaan, muista perua lääkärille tai hoitajalle varattu aika! Harmittavan paljon aikoja jää käyttämättä, esimerkiksi tammikuussa koko perusturvakeskuksessa oli yhteensä noin 170 kappaletta peruuttamatonta aikaa.

Sähköinen asiointi, eTerveys

eTerveys on perusturvakeskuksen suojattu sähköisen asioinnin palvelu. eTerveys palveluihin kuuluvat muun muassa ajanvaraus, verkkoviestit sekä tekstiviestimuistutukset varatuista ajoista. Lue enemmän sähköisistä eTerveys-palveluista!

Sairaalan osasto

Sairaalan osaston saneeraustyöt ovat alkaneet 31.1, arvioitu kesto on noin neljä-kuusi viikkoa. Osaston potilaat on tilapäisesti siirretty entisen Marita-kodin tiloihin terveyskeskuksen toisessa kerroksessa.

Tule mukaan ryhmätoimintaan!

Järjestämme erilaista ryhmätoimintaa, mm. mielenterveys- ja päihdepalveluissa ja senioripalveluiden puolella. Tutustu ryhmätoimintaan ja tule mukaan!

Uusi perusturvajohtaja Carita Schröder aloittaa työt helmikuussa

Caritan työhuone sijaitsee perusturvakeskuksen hallinnon tiloissa, Degerbynkatu 21, Loviisa.

Lastenneuvola osallistuu tänä vuonna LHT tutkimukseen – Lasten terveys, hyvinvointi ja palvelut

Tutkimuksen kohteena ovat 4-vuotiaiden lastenhyvinvointi ja terveys. Toivomme että mahdollisimman moni osallistuu tutkimukseen, tutkimustuloksilla on suuri merkitys lapsiperheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, palvelujen kehittämisessä, sekä terveys-, sosiaali- ja koulutuspolitiikan suunnittelussa ja arvioinnissa. Tutkimuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Oletko kiinnostunut toimimaan ikäihmisen ulkoiluystävänä?

Ota yhteyttä kuntohoitaja Katja Marttila-Meriahoon, puh 0440 555 470

Tarjoamme sosiaalipalveluiden palveluneuvontaa ja ohjausta arkisin klo 9-12

Jos et tiedä mistä löytäisit oikean palvelun, tai mitkä palvelut sinulle kuuluvat, ota rohkeasti yhteyttä!

  Lapsiperheiden palveluohjaus, HELMI, puh 040 640 3381, helmi.helppi@loviisa.fi

  Työikäisten palveluohjaus, SISU, puh 040 667 1798, sisu.helppi@loviisa.fi

  Senioreiden palveluohjaus, SENNI, puh 040 575 3147, senni.helppi@loviisa.fi