Koronarokotus

Loviisan ja Lapinjärven asukkaiden koronarokotukset toteutetaan THL:n valtakunnallisesti ohjeistamassa järjestyksessä. Rokotukset ovat maksuttomia. Loviisan perusturvakeskus vastaa myös rokotuksien järjestämisestä alueen yksityisten palveluasumisyksiköiden henkilökunnalle ja asiakkaille. Sivua päivitetty 22.12.2022.

Rokotuspisteet ja ajanvaraus

Rokotuspiste sijaitsee Loviisan terveyskeskuksessa, Öhmaninkatu 4, 07900 Loviisa. Rokotuksia annetaan ajanvarauksella. Ilman ajanvarausta järjestettävistä rokotustilaisuuksista tiedotetaan erikseen.

Ajan rokotuksiin voit varata ensisijaisesti Uudenmaan kuntien ajanvarauspalvelusta, www.koronarokotusaika.fi tai toissijaisesti soittamalla numeroon 0444 555 360 arkisin kello 8–16. Numero muuttuu 1.1.2023 alkaen, 019 5600 304. Soita vain kerran ja odota takaisinsoittoa! Huom! Alle 11-vuotiaiden ajanvaraus ainoastaan puhelimitse!

Kun soitat puhelinajanvaraukseen:

 • Valitse linja:
  1 – jos haluat varata ajan koronarokotukseen
  2 – mikäli haluat perua varaamasi ajan.
 • Yhteystietosi tallennetaan järjestelmään, kuuntele nauhoitettu viesti loppuun asti!
 • Jonoon mahtuu noin 200 puhelua päivässä – mikäli nauhoitettu viesti kertoo että palvelussa on ruuhkaa, pyydämme ystävällisesti soittamaan uudestaan seuraavana päivänä.

Rokotusvuorossa tällä hetkellä

Perussarjan rokotukset ovat tarjolla kaikille yli 5-vuotiaille (ks. tarkemmin alla oman ikäryhmän suositukset).
Uusia varianttirokotteita annetaan yli 65-vuotiaille, yli 18-vuotiaille riskiryhmäläisille sekä yli 12-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille. Edellä mainitut ryhmät voivat saada tehosterokotteen riippumatta aiemmin saatujen koronarokotteiden tai -tartuntojen määrästä. Tehosterokotteen ottamista suositellaan samalla käynnillä influenssarokotuksen kanssa, ellei ole erityistä syytä saada rokotetta aiemmin. Influenssarokotuksia annetaan marraskuusta alkaen.

Lisätietoja THL:n verkkosivuilta, thl.fi/oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin

18 vuotta täyttäneet

  • Kaikki 18 vuotta täyttäneet voivat saada ensimmäisen, toisen tai kolmannen rokotteen. Kolmannen rokotteen voi saada, kun toisesta rokotteesta on kulunut vähintään neljä kuukautta. 60 vuotta täyttäneillä ja riskiryhmiin  kuuluvilla toisesta rokotteesta tulee olla kulunut vähintään kolme kuukautta, voimakkaasti immuunipuutteisilla vähintään kaksi kuukautta.
  • Riskiryhmään kuuluvat yli 18-vuotiaat voivat saada tehosterokotteen, kun edellisestä rokotteesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
  • Voimakkaasti immuunipuutteiset yli 12-vuotiaat voivat saada tehosterokotteen, kun edellisestä rokotteesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
  • Kaikki 60 vuotta täyttäneet voivat saada neljännen koronavirusrokotteen, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet voivat saada tehosterokotteen, kun edellisestä rokotteesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

12–17-vuotiaat

  • Kaikki 12–17-vuotiaat voivat saada ensimmäisen ja toisen rokotteen.
  • Riskiryhmään kuuluvat 12–17-vuotiaat voivat saada kolmannen rokotteen, kun toisesta rokotteesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.
  • Kolmas annos voidaan antaa myös muille kuin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi matkustamisen vuoksi. Kolmannen rokotteen voi saada, kun toisesta rokotteesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.
  • Voimakkaasti immuunipuutteiset 12–17-vuotiaat voivat saada tehosterokotteen. Kolmannen rokotteen voi saada, kun toisesta rokotteesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta. Tehosterokotteen voi saada, kun edellisestä rokotteesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

5–11-vuotiaat

  • THL:n 23.11.2022 laatiman suosituksen mukaan 5–11-vuotiaat, joilla on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus, voivat hyötyä rokotusten perussarjasta yksilölliseen harkintaan perustuen. Ensimmäisen ja toisen rokotuksen aikaväli on 6–12 viikkoa. HUOM! Ajanvaraus ainoastaan puhelimitse, 0444 555 360 (1.1.2023 alkaen 019 5600 304) arkisin kello 8–16.
  • Muille 5–11-vuotiaille THL ei enää lääketieteellisin perustein suosittele koronarokotuksia tarjottavaksi. Heidän rokotuksiaan ei tarvitse kuitenkaan heti keskeyttää. THL suosittelee, että etenkin jo aloitetut rokotussarjat voi täydentää loppuun saakka.

Lisätietoja THL:n verkkopalvelusta, THL tiedote 23.11.2022 – THL päivitti suosituksia alle 12-vuotiaiden lasten koronarokotuksista – osa lapsista voi hyötyä rokotteesta sekä THL – usein kysyttyä lasten ja nuorten rokotuksista

Rokotuksia jatketaan pääosin sillä sarjalla millä rokotukset on aloitettu. Alle 30 vuotiaat miehet rokotetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotteella.

Lisätietoja THL:n verkkopalvelusta, Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät, sekä Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin? sekä Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset

Novavax koronavirusrokote

Novavax (Nuvaxovid) -rokotetta annetaan Itä-Uudemaan väestölle keskitetysti Porvoon kaupungin toimesta. Rokotevalmiste on varattava etukäteen soittamalla koronavirusrokotusten ajanvarausnumeroon 040 145 5000. Novavaxin rokotetta ei ole mahdollista varata sähköisen ajanvarauksen kautta, eikä sitä anneta walk in -rokotuksissa.

Novavaxin koronavirusrokotetta suositellaan 18-vuotta täyttäneille henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. Rokotteita voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat tätä rokotevalmistetta muiden valmisteiden sijaan. Rokotevalmiste on proteiinipohjainen eikä sisällä eläviä koronavirustaudin aiheuttajaviruksia. Nuvaxovid -rokotetta annetaan kaksi annosta ja annosväli on 6–12 viikkoa. Kolmansien ja neljänsien annosten rokotevalmisteesta; katso ystävälliseseti THL:n verkkopalvelu.

On huomattava, että rokotetta ei välttämättä riitä heti kaikille halukkaille. Jos rokotteen käyttöä joudutaan priorisoimaan, suurin lääketieteellinen tarve rokotteelle on 60 vuotta täyttäneillä ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvilla.

Kela korvaa taksimatkan rokotukseen, mikäli taksikuljetus on tilattu Kela-taksin keskitetystä tilausnumerosta.

Huoltajan suostumus 5–11-vuotiaan koronarokotukseen

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Jos lapsi ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajilta. Jos lapsella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta. Huoltajan suostumuslomake löytyy koronarokotusaika.fi -palvelusta.

Lisätietoja lasten ja nuorten rokotuksista THL:n verkkopalvelusta, THL – usein kysyttyä lasten ja nuorten rokotuksista

5–11-vuotiaille annetaan BioNTech-Pfizerin lapsille suunnattua valmistetta. Rokotteen perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta. Toinen annos annetaan pääsääntöisesti 6–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen.

Huoltajan suostumus nuoren koronarokotukseen

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos nuori ei halua tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

Rokotukset ovat vapaaehtoisia. 12–17-vuotiaille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty- tai Modernan Spikevax-rokotetta. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdolliset myyntiluvat 12 vuotta täyttäneille. Ne ovat mRNA-rokotteita.

Lisätietoja nuorten koronarokotuksista sekä huoltajan suostumuksen löydät tästä linkistä, koronarokotusaika.fi-palvelusta

THL: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista

THL: Ohjeet nuorelle koronavirusrokotuksen saaneelle

EU-koronarokotustodistus Omakanta -palvelusta

EU:n todistukset koronarokotuksesta, koronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista saat nyt  Omakanta-palvelusta. Lähtökohtaisesti jokainen näyttää tai tulostaa koronatodistuksen itse. Henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakanta-palvelua tai valtuuttaa toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, saavat todistuksen terveydenhuollosta.

EU:n koronarokotustodistusta voi tarvittaessa myös pyytää Loviisan terveyskeskuksesta. Helpoiten asia hoituu Klinik palvelun kautta, johon ei tarvitse pankkitunnuksia. Henkilökunnan tulee tarkistaa koronatodistuksen tiedot etukäteen, joten todistuksen teko vie aikaa ja siksi se on tilattava etukäteen.

EU:n koronatodistukset ovat maksuttomia. Lisätietoja sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteesta 22.6.2021.

Rokotusaikojen siirtäminen

Rokotusaikojen siirtäminen tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti koronarokotusaika.fi -palvelun kautta. Valitettavasti ajanvarausjärjestelmän teknisistä rajoitteista johtuen aikaa ei pysty siirtämään toiseen rokotuspisteeseen. Voit myös soittaa koronarokotuksen ajanvarauspuhelimeen numeroon 0444 555 360 (1.1.2023 alkaen 019 5600 304) arkisin kello 8–16. Huomioi kuitenkin, että puhelinpalvelussa on ajoittain ruuhkaa.

Ohjeet rokotuksiin saapuville

 • Älä tule rokotukseen, jos sinulla on koronavirustautiin sopivia oireita!
 • Voit saapua rokotuspaikalle aikaisintaan 10 minuuttia ennen rokotusaikaa, rokotuksen jälkeen jäät seurantaan 15 minuutiksi.
 • Voit ottaa mukaan yhden saattajan.
 • Huomioi pukeutumisessa, että rokotus annetaan olkavarteen.
 • Ota mukaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus.