Kipeä korva

Yleiset syyt ja tyypilliset oireet

  • välikorvan tulehdus, oireet: jatkuva kipu korvassa flunssan yhteydessä. Aiheuttajana virus tai bakteeri.
  • korvakäytävän tulehdus, oireet: korvakipu, kosketteluarkuus, korvaerite. Syynä yleensä kosteuden aiheuttama korvakäytävän ihon tulehdus.
  • pelkkä flunssa, oireet: nuha, kurkkukipu, kuume, yskä, korvan seudun pistely. Aiheuttajana virus, itse korva on terve.

Omahoito

Ota itse / anna lapselle kipulääkettä, esim. parasetamolia tai ibuprofeenia (mikäli lapsi on yli kolme kuukautta) pakkauksen ohjeen mukaan. Käytä apteekista saatavia puudutustippoja! Kohoasento yleensä myös helpottaa kipua, voit myös kohottaa sängynpäätyä.

Soita seuraavana aamuna 019 505 1300 tai yhteispäivystykseen jos korva edelleen on kipeä. Hoitaja haastattelee ja joko antaa kotihoito-ohjeet, tutkii korvan tai tarvittaessa varaa ajan lääkärin vastaanotolle.

Korvakipu on yleensä merkki vaarattomasta sairaudesta, joka useimmiten paranee ilman antibioottihoitoa. Tärykalvon puhkeaminen itsestään ei ole vaarallista, paraneminen voi jopa nopeutua. Antibiootein hoidettu välikorvantulehdus on syytä kontrolloida hoitajan vastaanotolla neljän-kuuden viikon kuluttua antibioottihoidon päätyttyä.