“Jag visste genast att det här är vårt hem”

Jenni Koistinen, Isnäs. Döttrarna Auri, 11 och Lumi, 8. Tre kycklingar, åtta hönor och en tupp.

“Jag flyttade med mina döttrar Auri och Lumi till Isnäs i Lovisa för ett par år sedan. Tidigare bodde vi på hyra i Helsingfors stads konstnärshus i Nordsjö. Jag besökte Labby gård som tjugoårig studerande, men hälsade aldrig på i byn vid sågen. För ett par år sedan kom jag hit på besök och visste genast att det här är vårt hem.

Jag hade längtat efter lugnet på landsbygden redan länge. Så vi flyttade in här i stora huset i Kaarnaranta, flickorna och jag. Nu har vi massor med rum, en havsutsikt och den fantastiska naturen runt oss. Vår hyra är förmånlig och vårt nya hem har nästan 150 kvadratmeter. Vårt vardagsrum är så stort att vi kan dansa i det.

Jag är danskonstnär och danslärare. Mina döttrar dansar i Lovisa dansinstitut, där jag jobbar som lärare. Dessutom arbetar jag som danskonstär i Helsingfors. Isnäs ligger på perfekt avstånd från båda städerna. Mina döttrar har trivts utmärkt på landsbygden. I byn bor många andra barnfamiljer, så båda flickorna har hittat kompisar. Dessutom kan de vara i kontakt med sina vänner i Helsingfors på många sätt.

Det finns mycket att göra för oss alla, trots att vi bor i en liten by mitt i naturen. Naturen i sig har mycket att erbjuda: flickorna har en koja i skogen och trivs ute i naturen. Utöver sina danshobbyer spelar barnen kantele och piano. Dessutom målar de och rider både häst och käpphäst. Också jag har börjat rida, men bara på en riktig häst.

För mig var det viktigt att flickorna fick börja i en liten men livskraftig byskola. Det är trevligt att kunna dela tankar, erfarenheter, glädje och sorg med andra familjer i byn. Samhörigheten i den lilla byn känns naturlig och inte alls överväldigande. Trivseln ökar av att Isnäs byskolas skolträdgård finns här i Kaarnaranta. En liten by, en fantastisk miljö, havet och trevliga människor gör livet här till en njutning.”