Lagom stor för en storfamilj

Tanja Rinne bor i stadsdelen Garnison. Till familjen hör förutom maken Antti även Tanjas barn Veeti 18, Santtu 14, Samuli 12 och Anttis barn Venla 18, Veeti 16 och Ella, 10. Onni, 8 månader, är parets första gemensamma barn.

“Vi flyttade till Garnison i oktober i fjol. Vi var tvungna att hitta ett större hus när vi började vänta vårt första gemensamma barn, Onni. Förutom Onni och mina barn bor även Anttis tre barn hos oss i perioder. Det betyder att vi då och då har sju barn och unga under samma tak.

Som tur hittade vi snabbt ett hus som svarade på våra behov. Vi har slagit ner våra bopålar och pusselbitarna i vårt gemensamma liv i Lovisa har fallit på plats. Priserna på hus i den här storleksklassen är något helt annat här än i huvudstadsregionen.

Jag bodde i Sverige som barn men känner mig som lovisabo, eftersom vi flyttade hit då jag var åtta. Innan vi flyttade till vårt nuvarande hem bodde jag i ett våningshus på Chiewitzgatan. Antti och jag träffades i arbetets tecken och Antti flyttade till Lovisa från Kuopio.

Vi ville inte flytta bort från Lovisa eftersom barnen har sina skolor, kompisar och hobbyer här. Staden känns trygg och allt ligger nära, vilket gör vardagen i en stor familj betydligt lättare.

Det är lätt och förmånligt att ha fritidsintressen av olika slag i Lovisa. Pojkarna spelar fotboll, ishockey, innebandy, tennis och basket här på gården. Jag fortsätter snart med mina intervallträningen på crossfit-gymet. Antti spelar aktivt tennis och har träffat både gamla tävlingsmotståndare och nya medspelare här.

Antti har trivts bra i Lovisa, trots att hans förra hemstad Kuopio är mycket större än Lovisa. Vi flyttade till vintern och till en början undrade han varför ingen syntes till på kvällspromenaden. Visserligen kretsar livet helt kring storfamiljens behov – vi har inte särskilt mycket fritid.

Det talas mycket om att servicen i små städer försämras, men i Lovisa får man nog det man behöver. Det finns klädaffär, sportaffär, musik- och bokhandel. I second hand-affärer kan man fynda barnkläder av god kvalitet. Man måste nog även konstatera att internet har förändrat världen och hur vi uträttar våra ärenden. På sätt och vis har det gjort vardagen lättare i en småstad.

Vi tycker det är fint att det ordnas många evenemang för barn och vuxna i Lovisa. Staden arrangerar olika motions- och hobbykurser och olika jippon. Det är lätt att delta om man själv är aktiv och letar upp information om dem.

Vid sidan av våra fritidsintressen spenderar vi mycket tid på vår egen gård. Vår trädgård fick ett nytt utseende enligt en plan som ritades av en granne som har studerat trädgårdsplanering. I skogen intill ringlar ett motionsspår. Vi har trevliga grannar, flera av dem barnfamiljer. Lovisa är en lagom stor stad för vår storfamilj.”