Loppisfynd i Lilla Gula Villan

Rebecca ja Kristian Wahlström bor i Nedrestaden i Lovisa. De har två söner, Zacharias, 7, och Espen, 4, som snart får ett syskon.

I Nedrestaden i Lovisa finns en gul dröm, Villa Lilla Gula. Från porten öppnas en vy över en stor hörntomt och en väl tilltagen terrass. Gästerna möts av två småkillar, Zacharias och Espen, samt två små hundar, Turbo och Randolf. Trots att åldern tynger tassarna orkar Turbo fortfarande skälla energiskt, troligen utan att höra sina egna skall. I huset bor Rebecca och Kristian Wahlström, som snart får sitt tredje barn.

Paret flyttade till huset hösten 2010. Tidigare bodde de intill kyrkan i Liljendal.

“Vårt hus i Liljendal var modernt. Vi ville inte ta med oss möbler och grejer därifrån till detta gamla hus och sålde därför en stor del av lösöret före flytten, berättar Rebecca och Kristian.”

Rebecca är hemma från Liljendal och har gått i skola och blivit vuxen i Lovisa. Hon känner starkt för Lovisa och speciellt den vackra Nedrestaden och Trädgårdsgatan.

“Jag minns när jag som barn gick på grusvägen och beundrade de gamla husen och stämningen i ‘Neristan’.”

Kristian kommer ursprungligen från Borgå och förundras själv av det faktum att han som Borgåbo nästan aldrig besökte den östra grannstaden Lovisa.  Av någon orsak var riktningen alltid västerut mot Helsingfors. Nu finns Kristians liv i Lovisa. Arbetsplatsen ligger fortfarande i Borgå, men arbetsresan är ju inte lång.

“Jag måste medge att jag inte visste riktigt något om Lovisa då jag var ung, men staden är ett tryggt och lugnt hem för vår familj. Inte ens bilen är nödvändig, eftersom allt ligger nära. Affärerna och fritidssysselsättningarna finns på gångavstånd. Dessutom är hobbyerna förmånliga.”

Rebeccas modersmål är svenska. Då hon själv var ung kändes det konstigt att de svensk- och finskspråkiga ungdomarna i högstadieåldern höll sig i skilda kretsar. Nu verkar det som om språkmurarna har rasat.

“Det är väldigt bra.”

Ibland händer det osannolika att ett hus i Nedrestaden läggs ut till försäljning. Villa Lilla Gula var länge Rebeccas pappas barndomsväns sommarstuga. Huset var väl omhändertaget och renoverat. Eftersom det användes bara ett par veckor om året fick Rebecca och Kristian en chans att köpa villan. De tvekade inte en sekund. Paret har förstorat huset med egna händer.

“Vi tycker om förändringar och är ivriga inredare. Tur att här finns många härliga lopptorg där man kan fynda, säger Rebecca och visar upp en lampa tillverkad av en gammal sil.”

Enligt Rebecca och Kristian är Lovisa ett idealiskt ställe för barnfamiljer. Småpojkarna sitter gärna på staketet och hälsar på dem som går förbi. Ibland säljer de sina egna teckningar. Människorna är vänliga och barnkära.

“I Lovisa finns en fin gemenskap och talkoanda.”