Lovisa är en kulturstad

Paret Luoma kom till Lovisa i februari 2010 för att se på sitt nuvarande hem. Före det hade de ritat en halvcirkel med en passare runt Helsingfors. Avståndet till Helsingfors skulle få vara högst 100 kilometer och platsen skulle finnas nära havet.

“När vi såg den här bostaden vid torget och den fängslande utsikten mot rådhuset och kyrkan var saken klar. Ingendera av oss jobbar i Helsingfors längre, men vi besöker huvudstadsregionen ofta. Den nya motorvägen gör resan lätt och snabb. Oftast tar vi bussen, som tar oss nästan från vår egen dörr till kärncentrum på en dryg timme! Bussresan är förmånlig och vi undviker besväret att leta efter en dyr parkeringsplats i Helsingfors.

Lovisa är en trivsam och givande stad att bo i, eftersom den är människovänlig till sin storlek och här finns en massa kreativitet och möjligheter. I förhållande till invånarantalet har staden häpnandsväckande stort kulturutbud och mångsidiga hobbymöjligheter. Staden blommar upp på sommaren med nya evenemang nästan varje dag. Också på vintern går vi på bio, konserter och utställningar och besöker många olika evenemang. Berömda konstnärer, också internationellt kända, bor eller besöker staden. Lovisa ligger på inget sätt bakom!

Vi fascineras av stadens långa, intressanta historia och ser tvåspråkigheten som en rikedom. Vi har faktiskt varit med i en svenskspråkig diskussionsklubb i flera år. Vi kallar den lekfullt för Pakkoklubben.

De stigande boendekostnaderna i huvudstadsregionen gör Lovisa allt mer lockande för många. Det här kräver att staden har en stark vilja att skapa arbetsplatser och studieplatser för unga samt att fortsätta att utveckla sina tjänster. Vi hoppas att det sker och Lovisa blir en sann framgångssaga! Vi trivs utmärkt i vår nya hemstad.“