Företagaren bygger nätverk i småstaden

Kari Korhonen bor i Pernå kyrkoby med sin fru Ani Barkovic och hunden Kafi. Paret driver ett hyvel- och träföretag i Liljendal.

“Jag har bott i östra Nyland i nästan hela mitt liv. Jag är född i Pernå,  gjorde en sväng till Borgå och efter det bodde jag i Liljendal i nästan 20 år. För åtta år sedan återvände jag till hembyn på Backstenstrand i Pernå med min fru.

Pernå är en lugn och naturskön plats. Badstranden ligger ett stenkast från huset och på gården finns en enorm inhägnad för vår nioåriga grand danois. Där får hon ränna så mycket hon vill.

Jag tycker om mentaliteten i en liten by. Människor är öppna, vänliga och hjälpsamma. På vintern stöter man bara på bekanta, men på sommaren vaknar kyrkbyn till liv när sommargästerna anländer. Någon service finns inte, men till sommaren brukar här öppna ett kafé. Här ser man verkligen skillnaden mellan vinter och sommar.

På sommaren har vi också väldigt bråttom på jobbet. Frun och jag driver hyvleriet och snickeriet Loviisan höylä & puutuote i Liljendal. Vi grundade företaget för tre år sedan då det gamla hyvleriets ägare gick i pension. Vi kör till jobbet på ungefär en kvart.

På en liten ort är marknaden naturligtvis liten, men i Lovisa och till och med ända i Helsingfors finns det behov för handgjorda hyvel- och träprodukter. Det är lätt att bilda nätverk, speciellt då jag känner området och invånarna. Det skulle vara svårare att vara företagare i en stor stad, åtminstone i början.

Efter arbetsdagarna kopplar jag av genom att fiska eller bada bastu. Jag spelar trummor och det är skönt att glömma vardagen för en stund i vår övningslokal.

Också i Lovisa centrum finns det många bra musiker, olika band och livlig musikverksamhet. Min fru kommer från Kroatien och varje höst reser vi till hennes hemby.

Även frun trivs bra i Lovisa. Själv upplever jag att mina Lovisarötter är väldigt starka. Det här är min egen hemstad.”