“Som i en saga”

Nina Riikonen flyttade till sin barndoms hemstad tillsammans med sin man.

Jouni och Nina Riikonen flyttade till Lovisa från Drumsö i Helsingfors för tre år sedan. Nina är återflyttare, eftersom hon bodde i Lovisa hela sin barn- och ungdom. Sedan flyttade familjen till Helsingfors, som blev Ninas hemstad fram till 2015.

– Jag är född Montonen, berättar Nina. Min moster och hennes familj bor fortfarande i Lovisa.

Jouni blev genast hemmastadd i Lovisa trots att han inte hade kopplingar till staden före flytten.

– Lovisa kändes som det rätta alternativet särskilt då vi hittade ett egnahemshus i gott skick. Gården är skyddad och huset passligt stort för oss, konstaterar han.

När Nina promenerar i sin före detta – och nuvarande – hemstad är det som att stiga rätt in i en sagobok. Trots att en del platser har förändrats, väller minnena från barndomen och ungdomen fram.

Kontoret hemma

Jouni Riikonen har gjort en imponerande karriär som inredningsarkitekt både på land och till havs. Han har satt sin stämpel på inredningen i otaliga offentliga rum och transportmedel. Många skepp har fått utseende och inredning av Jounis penna. Han har också arbetat i Saudi-Arabien i flera år. För ett par år sedan var det dags att varva ner.

– Jag behöver inget kontor längre, jag kan jobba på datorn. Visserligen gör jag allt mindre arbete som är direkt kopplat till mitt yrke, berättar Jouni.

Nya sysslor har ersatt de gamla. Designern förverkligar sina visioner med egna händer. Jouni har förnyat nästan hela huset invändigt och ute har han byggt en trivsam terass. Han har också haft tid att måla – båtar, förstås.

Ninas företag importerar kosmetik. Hon jobbar hemifrån och använder sig även flitigt av den gemensamma arbetslokalen CoWork Lovisa i centrum.

– Lovisas läge är perfekt med tanke på mitt arbete, konstaterar Nina.

Är det något som paret saknar i Lovisa?

– Vi har haft framgång i tävlingsdans. Den har vi slutat med, men jag går på dans- och yogakurser i Lovisa. Vissa gamla evenemang saknar jag också lite grann, som drillflickornas parader och tävlingen Miss Lovisa, säger Nina, Miss Lovisa årgång -79.