Tidigare utställningar

Augusti 4.- 29.8.2020 Tanja Nyo & Katja Bjöklund ”MAALARIN MUISTI – MÅLARENS MINNE”

Konstnären sparar och observerar fenomen i vår tid, dokumenterar undantagstiden genom att illustrera och sätta ord. Konstnärer är sin tids tolkar, skrivare och minne.

Bildkonstnärerna Tanja Nyo och Katja Björklund sparar och tolkar tid på rätt olika sätt. I Nyos abstrakta verksserie ULTRALUXUS funderar man på vad som är lyx som ger tillfredsställelse och vilka känslor individens val väcker i det konsumtionssamhälle som lever i ett brytningsskede.

I Björklunds verk talar konstnärens innersta röst, rock’n’roll. Teckningarna och målningarna i blandteknik är ett starkt försvarstal för skrovlig estetik. Verksserien ROCK’N ROLL är också en tolkning av individens valfrihet.

 

 

Juli 4.-26.7.2020 ”HELGON ELLER GALNINGAR?”

Syftet med utställningen är att erbjuda ett kulturellt perspektiv på att höra röster. Utställningens konstnärer Sari Nieminen, Marjut Lehtinen och Henna Paasonen hör själv röster, och de bearbetar sina upplevelser med hjälp av konst. Utställningen väcker frågor om vem som får höra röster. Vem är helig och vem sjuk?

Vernissage på lördag 4.7 kl. 12–14 då konstnärerna presenterar sig själva och berättar om fenomenet att höra röster.

LJUS OCH FÄRG

2.6.-30.6.2020

Anne Örthén: Fotografier och Liisa Malmio: Målningar

“Den gemensamma nämnaren i mina stilleben är att det finns ofta med blommor av något slag i bilden. Det är oftast blommorna som inspirerar mig att fota stilleben”. Anne Örthén. 

“Framför allt skildrar jag ljus och stämningar i naturen. Jag målar mycket utomhus och Finlands skärgård är min största inspirationskälla.” Liisa Malmio

 

3.3.-24.3.2020 MARITIM GRAFIK FRÅN OLAVI HEINOS KONSTSAMLING

I nätutställning finns det 33 bilder från Almska Gården.

På utställningen visas 55 grafiska blad med marina teman. I verken beskrivs hamn-, skärgårds-, fartygs- och båtteman. Det finns 32 konstnärer från följande länder: Finland, Sverige, Norge, Danmark och Estland. Bladen har utförts i svartvitt och färg med flera olika tekniker: etsning, akvatint, litografi, träsnitt, linoleumsnitt, serigrafi, mezzotint. Utställningens tidigaste grafik är från början av 1900-talet och nyare från 2000-talet. Bland konstnärerna kan nämnas Simo Hannula, Juho Karjalainen, Santeri Salokivi, Tapio Haili, Jalmari Ruokokoski, Walfrid Kauhanen, Edith Wiglund, Roland Svensson, N.E. Anckers, Kaljo Pölly, Harald Lindberg och Albin Amelin.

Utställningen ordnas av Lovisa Sjöfartsmuseum.

Check Your Privilege

Grupputställning kuraterad av Diana Arce
7.12.2019 – 29.2.2020

Check Your Privilege är en grupputställning kuraterad av Diana Arce. Konstnärer med en koppling till Lovisaregionen, Nyland och Kymmenedalen har i en verkstad diskuterat kring privilegium i relation till teman som rasism, migration, ableism, sexism och genus, med syftet att förstå och kunna förhålla sig konstruktivt till sina egna privilegier. Utifrån verkstaden utvecklade konstnärerna egna konstnärliga arbeten till utställningen.

Kuratorn Diana Arce har varit gästkonstnär på Lovisa gästatelje i samband med TransFolk Kucku festivalen som ordnades av Loviisa Contemporary. Kuratorn konstnären och aktivisten Diana Arce är ordförande och grundare till konstnärs-aktivist organisationen Artists Without a Cause och grundare till det intersektionella projektet för avskaffande av vithetsprivilegium White Guilt Clean Up.

Utställningen ordnas av Stödföreningen för Lovisa Konstcentrum rf.

 

Öppen Ateljee -utställning på Almska gården 5.10—30.11.2019

Kom och rita på väggarna! Öppen Ateljé är en samhällskonst-utställning som hyllar kreativiteten, målandet och tecknandet, och som helhetligt engagerar besökarna eftersom det är de som skapar innehållet i utställningen. Almska gården fungerar som ett öppet utrymme var alla besökarna får skapa konst och utställningen växer och förändras under hela utställnings perioden.

Utställningen hyllar konsten genom att erbjuda en inspirerande och kreativ ateljéomgivning var alla har möjlighet att spendera tid, skapa konst och vara konstnärer. Utställningen innefattar en sal med stilleben, ett “tavelkritsrum”, en skulptursal, en själporträtthörna, och ett ljuskonstrum. Det finns olika materialer till förfogande bl.a. papper, kritor, pennor, kol, lera, och alla alster hängs upp runt om i utrymmen, rakt på väggarna. Alla kan hitta sitt egen sätt att delta; att betrakta de andras skapelser och njuta av stämningen, att göra en liten skiss, eller att verkligen spendera tid i utrymmet — använda det som en riktig ateljé, fast varje dag!

Utställningens huvudteman är hyllning av kreativitet, lokala styrkor, och samarbete. Här skapas möjligheter för alla lovisabor att skapa konst. Vi strävar efter samarbeten med lokala aktörer och företag och erbjuder dem positiv synlighet. All verksamhet är gratis och materialen finns till förfogande på plats. En del av verksamheten är ledd, det är möjligt att varje vecka arbeta under ledning av en konstnär.

Utställningen är en del av Målarförbundets riksomfattande 90- års jubileumsveckor, info: https://www.painters.fi/90-vuotisjuhla

Utställningen ordnas av Stödföreningen för Lovisa Konstcentrum rf i sammarbete med Målarförbundet och Loviisa Contemporary.

Segersby

Segersby-utställningen var den andra utställningen i serien Lovisa, liten stad – kulturell storstad? Den började den 10 novermber och presenterade bland annat ett sängkammarmöblemang ritat av Louis Sparre, nutidskonst, samt fotografier från svunnen tid. Utställningen producerades i samarbete med Stödföreningen för Lovisa Konstcentrum.

Segersby-utställningen hade öppet 10.11.2018-26.1.2019.

 

“I klassisk, traditionsrik östnyländsk herrgårdsmiljö bjuder Segersby på just detta i en fin släktminnen vårdande och bevarande miljö. På ett respektfullt och vackert sätt har den nuvarande ägarfamiljen tagit hand om, återfört och levandegjort släktens historia och traditioner i den gamla släktgården.

Men – det är mer än så. Samtidigt som familjen bevarar minnen lever de högst närvarande i samtiden. Konsten som pryder väggarna är inte den man i första hand kanske skulle förvänta sig i denna miljö. Den finländska samtida bildkonstens många spännande namn är representerade i samlingen, sida vid sida med nya bildskapare som väcker nyfikenhet.”

– Berndt Arell

“Gamla Segersbys mest originella drag är kanske den ursprungliga orgeln i salongen, som numera kallas för musikrummet. Den nygotiska orgeln är signerad och framställd av Matias Åkerlund 1879. Men den försvann från huset i tiderna. Söderholms råkade, som av ett under, hitta orgeln inpackad i lådor i ett hus i Lovisa så att de kunde återföra den till sin originalplats. Denna goda ande har fått en hel del andra föremål, som släkten i tiderna tagit med sig, att återvända till Segersby. Till dessa hör bl.a. den exklusiva gröna empirekronan från S:t Petersburg, en del möbler och gamla gardinstänger. Detta hus har nått en ny blomstringstid. Det verkar nästan som att huset självt har valt sina invånare.”

– Pia Maria Montonen

Villa Forsström – Publiksuccé på Almska Gården

Villa Forsström-utställningen öppnades på Almska Gården den 15 juni 2018 och fortsatte tills den den 27 oktober. Besökarantalet var stort – cirka 4000 personer besökte utställningen.

Publikkommentarer:

”Hieno näyttely, upea tunnelma. Kiitos!”

”Hej och ett stort tack för den fantastiska utställningen på Almska Gården. Den bästa och intressantaste som där varit. Tack!”

”Arvokasta että tällaista järjestetään.”

”Uskomaton näyttely verrattuna siihen mitä lehdissä on kerrottu!”

”WOW!”

“Kerrassaan upea!”

”Absolutely wonderful, artistic, emotional, balanced. Love, love, love! Thank you!”

“Lämpimät kiitokset itämaisesta taide-elämyksestä. Kiitos Loviisa!”

”Vi kommer igen!”

”Upeaa, yllättävän ihana näyttely!”

”Vau vilken värld! Tack!”

”Mitt andra besök här, men kanske inte det sista! Imponerande!”

”Kiitos että saimme kurkistaa ihmeelliseen maailmaasi!”

”Ihailu ja kunnioitus suurelle taiteilijalle ja elämäntyölle.”

”Hälsningar till Ralf från Operan i Stockholm”

”En djungel och fristad samtidigt. Tack för den.”

”FANTASTISKT!”

”Tack för en fin utställning och tack för gamla tider.”

”Det är ett jätte jobb du gjort. Tack för det intressanta innehållet. Ett innehållsrikt liv. God fortsättning.”

”Lähdettiin uudelleen ihastelemaan, nauttimaan, muistelemaan muita maita, kaukaisia. Kiitos tästäkin matkasta!”

”Maaginen maailma…”

”Mykistävä kokemus”

”Käsityökoulu V vieraili tänään näyttelyssä. Huikean hieno ja inspiroiva! Kiitos tuhannesti!”

”En fantastisk resa!”

”Kiitos, aivan mahtava näyttely ♥”

”Imponerande!”

”Den finaste utställningen”

”Sanaton – helt otrolig känsla!”

En fantastisk recension skriven av Berndt Arell publicerades i Hufvudstadsbladet 13.8.2018.

Lovisa, liten stad – kulturell storstad?

“Hur blir man en legend redan under sin livstid?” – det var rubriken i Helsingin Sanomat när Ralf Forsströms scenografiska samlingar invigde nyrenoverade Amos Andersons konstmuseum 1999.

En liknande utställning inledde utställningsserien Lovisa, liten stad – kulturell storstad? Utställningen Villa Forsström presenterade godbitar ur Ralf Forsströms 55-åriga nordiska teaterkarriär i Almska Gården i Lovisa, 16.6-27.10.

I övre våningen visades modeller, kostymer, kostymskisser och möbler. I nedre våningen världsresenären Forsströms omfattande samling bildkonst från Sydostasien, Afrika och Mexiko samt nutidskonst från Skandinavien.

Utställningen öppnades av Lovisa stadsdirektör Jan D. Oker-Blom samt professor Asko Sarkola.

Utställningsserien Lovisa, liten stad – kulturell storstad? produceras av Lovisa stad, med understöd av Svenska kulturfonden, Teaterstiftelsen Vivicas Vänner samt Aktiastiftelsen i Borgå. Seriens konstnärliga ledare är Ralf Forsström.

Följande utställningar i serien presenterade kulturhemmen Segersby 10.11.2018-26.1.2019, samt Villa Nordström och Villa Biaudet 8.2.-27.4.2019.

Feministisk vår 16.2-29.4.2018

Birgitta Ara, Cris af Enehielm, J. A. Juvani, Reija Meriläinen, Lena Séraphin

Linnea Saarits: Asioita tapahtuu 17.-29.3.2018

Linnea Saarits handarbetsutställning. Meningen på broderiet i bilden är en mellanrubrik från Yle nyheter.
Förutom titelarbetet innehåller verken plock ur dikter och texter som har påverkat konstnären.
Saarits är medlem i den Helsingforsbaserade craftivistgruppen Radikaalit ristipistot.

Taitoliitto väljer årligen årets hantverk och Årets hantverk 2018 är broderi, även därför är utställningen aktuell.

Vem är jag 19.1-3.3.2018

Lovisa i ord och bild 1917-2017, 8.11.2017-3.2.2018

Utställningen, som hör till Finlands 100 -årsjubileum, inbjuder besökaren att betrakta Lovisa, så som i staden bosatta och verksamma konstnärer och författare uppfattat den. Jämte bildkonsten berättar utställningen om Lovisaförfattare och presenterar deras produktion under de gångna hundra åren.

Under Finlands självständighetstid har Lovisanejden varit många konstnärers och författares hem. Dessutom har många konstutövare i Lovisa avbildat olika motiv från sin hemort, bland vilka ännu idag finns för oss bekanta vyer.

Verken i jubileumsutställningen för Finland100 kommer alla från Lovisa stadsbiblioteks och Lovisa stads museums samlingar samt stadens konstsamling som är alla Lovisabors gemensamma konstskatt. Under åren har konstsamlingen vuxit med konstverk både av lokala konstnärer och konstnärer verksamma i Gästateljén. Många av verken avbildar landskapet och livet i småstaden.

Inom litteraturen har Lovisa avbildats både i skönlitteraturen och i historieböckerna. Professor Olle Siréns omfattande forskning av nejdens historia ger honom den plats i jubileumsutställningen som han förtjänar.

Utställningen har förverkligats i samarbete mellan Lovisa stads museum, stadsbiblioteket och stadens kulturtjänster. Utställningen Lovisa i ord och bild 1917-2017 är en del av Finland 100 –programmet år 2017.

RAW Art ITE-Taide Modern folkkonst 3.11.2017-13.1.2018

Modern folkkonst, enastående arbeten ställs ut i Almska Gården, konst som på engelska kallas Raw Art och på finska ITE-taide, egenhändigt gjord konst ställs ut i Lovisa.

I Finland har ITE blivit ett begrepp som i sammanhanget används också på svenska. Tack vare samarbete med K. H. Renlunds museum vid Mellersta Österbottens museum i Karleby och ITE-amanuensen Elina Vuorimies  visas nu några pärlor ur  ITE-museets samlingar. Landsbygdens Bildningsförbund/Maaseudun sivistysliito har deponerat sin omfattande samling just i K. H. Renlunds museum.

Den moderna folkkonsten har framgångsrikt erövrat många hörn av Finland. Nu står alltså Lovisa i turen. Övre våningen i Almska Gården fylls med dels klassiska arbeten, dels några pinfärska. Internationellt har den här konstformen gjort genombrott t.ex. i Frankrike och England.

Utställningsarkitekt är Lovisabon Ralf Forsström, en av Finlands mest kända scenografer. Forsström har i många år byggt ITE-utställningar, t.ex. den banbrytande utställningen på Kiasma i Helsingfors år 2005. Efter det har han ansvarat för ungefär 15 olika ITE-utställningar, både utomlands som i Moskva och i hemlandet, bl.a. i Helsingfors Konsthall.

Lokal arrangör: Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistys  – Stödföreningen för Lovisa Konstcentrum

Livet i det 100-åriga Finland – Viborg Konstföreningens 87. årsutställning 4-28.10.2017

Viborgs Konstföreningen fyller Almska Gården med samtidskonst. Utställningens teman är livet i hundraåriga Finland. Utställningens kurator är Maija Kasvinen.

Jag sitter i skrivande stund i Montparnasse, Paris. För hundra år sedan i detta samma område satt många konstnärer från världens alla hörn. När dessa konstnärer, efter sin vistelse i Paris, återvände till sina hemländer tog de med sig nya influenser och tankar. Dessutom skapade de länkar mellan olika länder och kulturer. Deras berättelser från nästan hundra år tillbaka påverkar oss även idag. Berättelserna lever kvar i litteratur, bildkonst, i gatornas namn – även om mycket har förändrats.

Hundra år sedan föddes en annan historia i Finland. En stat mellan öst och väst såg dagens ljus. Viborgs konstliv och dagens konstnärer bär med sig ett historiskt arv och är således viktiga kapitel i Finlands historia. På samma sätt som konstnärerna utvidgade våra vyer om konst och livet efter att ha återvänt hem från Paris, är medlemmar i Viborgs konstnärsförbund viktiga tolkar i kulturhistoria. Det är knappast meningsfullt att jämföra västliga och östliga influenser i utställningens konstverk. Ren existens av Viborgs konstnärsförbund och denna utställning är ett tydligt tecken på hur historia och samtid går hand i hand.

Maija Kasvinen, kurator

Bild: Leena Halonen: “Kiitää pysähtymättä” 120 x 170 cm.

Mitt, ditt, vårt – Yle Östnyland 50 år 13-27.9.2017

Kom med och upptäck det kända okända Östnyland. Under cirka tio års tid har Yle Östnyland fotograferat vardag och fest, sorg och glädje, lek och allvar. Det har blivit tusentals bilder.

Utställning – Mitt, ditt, vårt – består av nyhets- och reportagebilder, mänskor i dimma och ljus. Yle Östnyland firar 50 år också med bilder. Utställningen visas i Lovisa, Borgå, Sibbo och Lappträsk.

Sommar i herrgårdsparker och trädgårdar 22.6–30.9.2017

Stödföreningen för Lovisa Konstcentrums sommarutställning berättar om herrgårdsparker och trädgårdar. Trädgården och parken är sinnebilden för herrgården. Blomsterplanteringar, lusthus, bersåer, krattade grusgångar, fruktträd och klippta häckar är allt detaljer som skapar en helhet och som ger miljön runt huvudbyggnaden dess särprägel.

Förutsättningarna för trädgårdsanläggning och -odling har skiftat under århundradenas lopp. Under ekonomiskt gynnsamma tider har herrgårdsägarnas intresse för trädgården blomstrat, medan krig och nödår under långa perioder medfört att trädgårdarna fått förfalla och växa igen. Trädgårdsodlingen har också påverkats av om ägarfamiljen har varit permanent bosatt på gården eller inte. Allmänt taget är herrgårdarnas trädgårdshistoria i Finland ändå rik, i synnerhet från mitten av 1700-talet framåt.

De olika trädgårdsstilarna har framför allt satt sin prägel på prydnadsträdgården eller lustträdgården, den del av trädgården som ligger i direkt anslutning till herrgårdens huvudbyggnad. De östnyländska herrgårdarnas trädgårdar och parker som vi ser dem i dag är anlagda under 1800-talet och i början av 1900-talet. På flera av dem finns delar från olika stilriktningar, men det är den engelska stilen som dominerar.

Utställningen i Almska Gården består av föremål, målningar, fotografier, film och texter. Materialet kommer från flera olika herrgårdar i Östnyland. Mera information om Stödföreningen för Lovisa Konstcentrums Herrgårdsprojektet finns på Facebook.

The Garden of Life – Livets trädgård

Arkitekten och bildkonstnären Stuart Wredes mål har varit att hans arbeten, skapade över 35 år, skulle komma samman till ett stort verk, trädgården The Garden of Life, ett filosofiskt traktat i sten, vatten, is och grönska, som låter betraktaren träda in i människans hjärna och möta de drivkrafter och villkor som formar oss.

Stuart Wrede (f.1944 i Helsingfors), kom år 1957 till USA där han växte upp. Han utbildade sig till arkitekt vid Yale University och tog år 1969 initiativet till uppförandet av ett monument som blev Claes Oldenburgs första storskaliga skulptur, Lipstick. Redan år 1978 var Stuart Wrede kurator för en utställning över den svenske arkitekten Gunnar Asplund på Museum of Modern Art i New York. Från 1985 till 1992 arbetade han som kurator och direktör vid avdelningen för arkitektur och design på MoMA. Wrede är medlem i konstnärsgruppen Skördemännen. Sedan 2003 har han varit bosatt i Norden där han delar sin tid mellan Lovisa och Stockholm.

Läs mer om Stuart Wredes The Garden of Life.

Viva Vivica! Vivica Bandler 100 år 15.8 – 30.9.2017

Jämnårig med Finland – En modern människa – Teaterns kraftkvinna

Utställningen belyser Vivica Bandlers livsverk och hennes mångsidiga bana. Den består av historiska och unika fotografier med bildtexter på två språk, bland dem Vivicas aforistiska tankar om både livet och teatern.

Utställningen är ett samarbete med Teaterstiftelsen Vivicas Vänner och Teatermuseet år 2012 och den är sammanställd av Ralf Forsström och Katarina Lindholm.

Det tysta suset 17.5.-11.6.2017

Vi har i HAVINA-konstnärsgruppen en gemensam ställning med miljö: det är en unik och märklig upplevelse för oss alla. Vårt konstverk visar uppfattningar och tolkningar om miljö och det starka bandet mellan natur och människan. På utställningen presenterats oljemålningarna på duk och bild målad med akrylfärg.

Johanna Mäkitalo (f. 1966)

”Jag är intresserad av landskap, planta, insekter och natur. Jag förenar mig med landskapsmåleriets tradition, med måleriets kedja. Jag bor vid mina bilder. Världen i mina målningar är vacker, men där finns någonting hotande som sprider sig: det mörknar, moln hopar sig, skuggor som rör sig.” Johanna Mäkitalo är som ordinariemedlem i Målarförbundet och i Konstnärsgillet i Jyväskylä.

Maarit Siltamäki (f. 1982)

“Himlen i morgonkaffe. Det förändras ljusetfrån köksfönstret. Fred. Gå på en blåsig dag. Morgonen kyss. Tillväxt. Grå himmel kommer nära mig. Moln på min hud. Mina målningar föds från vardagen samt naturupplevelser. Från små stunder. Ibland är stunder för kort. Den flyttningen om sorgliga färger på himlen gör mig at stanna på ögonblick. Ett ögonblick fortsätter framåt like som flyttfåglar, och lämnar mig att förvänta. Utan min uppmärksamhet, bakom min rygg, stunder glider över. Känslor och färger flyttar på mina målningar med borstar och knivar. Tjocka lager av färg kombinerar med den tunna klara färgen. Mellan borstningar det ofta föder poetiska texter, som kommer att förbli i målningars namn.” Maarit Siltamäki är som medlemsaspirant i Målarförbundet och som ordinariemedlem i Konstnärsgillet i Jyväskylä.

Kristiina Lempiäinen-Trzaska (f. 1958)

”Jag undersöker saker, som har lämnat spår. Jag pausar i stunden och arbetar enligt minne och erfarenheter av förändringar. I mina bilders värld är sann och osann, men också synlig och osynlig överlappande. Mitt konstverk är inspirerade av dialog och samband mellan tid och plats. Olika tillfälles observationer och känslorna av förändringar fästas på mina bilder.” Kristiina Lempiäinen-Trzaska är som ordinariemedlem i MUU r.f., i Konstnärsgillet i Jyväskylä och i Konstnärsgillet i Kotka. Hon är också som medlem av konstnärers förening i Järvilinna.