Coronavirusläget i Lovisa lugnt för närvarande – smittan i Valkon koulu har inte lett till nya smittor

Coronavirussmittan som konstaterats i Valkon koulu i augusti har inte lett till några nya smittor. Karantänen för de utsatta upphörde denna vecka.

Coronavirusläget i Lovisa har varit relativt lugnt, konstaterar ledande läkaren Marika Ylärakkola.

Totalantalet smittfall i Lovisa är för närvarande 21 även om statistiken som THL dagligen publicerar visar att det finns 19 smittfall i Lovisa.

– Det här felet i statistiken beror inte på något sätt på oss, påpekar Ylärakkola och berättar att hon har försökt utreda vad det ihärdiga statistikfelet kan bero på.

– Det finns tre olika provresultat på coronavirustest: negativt, positivt och svagt positivt. Det där svagt positiva resultatet som alltså räknas som positivt har inte av någon anledning tagits med i THL:s statistik, av en anledning som jag inte känner till, säger Ylärakkola.

Trots det lugna smittläget i Lovisa påminner Marika Ylärakkola kommuninvånarna om att ta hand om både god handhygien och tillräckliga avstånd och följa THL:s rekommendationer om att använda ansiktsmasker. Läs mera om THL:s rekommendationer: https://thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/smitta-och-skydd-coronaviruset/rekommendation-for-medborgare-om-att-anvanda-ansiktsmasker

Lovisa stad har delat ut masker till mindre bemedlade invånare i Lovisa stad och Lappträsk på måndagar, onsdagar och fredagar klockan 9–10. Utdelningsplatsen i Lovisa är grundtrygghetscentralen, Öhmansgatan 4, Lovisa, vuxensocialarbetet, ingång via innergården, dörr C2 och i Lappträsk hälsogården, Lappträskvägen 25, Lappträsk.

Hittills har man delat ut ungefär 1 900 engångsmasker och tygmasker. Sammanlagt har cirka 220 personer hittills avhämtat masker.

Snart kan man själv boka en tid för drive in-provtagning via en coronabot

Lovisaborna och Lappträskborna har möjlighet att själv boka en tid för drive in-coronaprovtagning i Lovisa från och med vecka 37. Avsikten med självbetjäningen är att avveckla långa köer på tidsbokning per telefon. Tjänsten ska tas i bruk på hela HNS-området förutom Helsingfors. Elektronisk tidsbokning via Klinik fungerar normalt.

Vi meddelar närmare vecka 37 om ibruktagande av coronaboten.

Information om coronaboten har uppdaterats 3.9.2020 kl. 10.50.