Finland 100-jubileumsåret i Lovisa kulminerar i självständighetsveckan 4–7.12.2017

Under självständighetsveckan bjuder vi hela staden – Lovisabor av alla åldrar – att fira det självständiga Finland. Lovisa idrottshall utgör den centrala evenemangsplatsen. Där ordnas hela sex fester under fyra dagars tid.

Finland 100 -bal på Lovisa idrottshall 5.12 klockan 19.30–23.30

Dans och festyra till takten av Lovisa Big Band & Lovisette samt Merciless Rockers. Fellmanni står för trakteringen. Finland 100-bal avrundas med fyrverkeri klockan 23.45. Fritt inträde.

Kransnedläggning och hedersvakt vid hjältegravarna 6.12

Under självständighetsdagen kommer vi ihåg de som har tryggat landets självständighet. Kransarna som Lovisabor gjort som talkoarbete läggs ner på hjältegravarna på självständighetsdagen. På olika håll i landet står hedersvakter vid hjältegravarna. Tanken är att hedersvakterna är i samma ålder som den som vilar i graven var då denne stupade.

Anmäl dig som hedersvakt 6.12.2017

Vi söker frivilliga att ställa upp som hedersvakt på gravgårdarna i Lovisa. Lovisa Reservofficersklubb koordinerar anmälningarna.

Självständighetsdagsfest 6.12 klockan 14 på Lovisa idrottshall

Under den traditionella självständighetsdagsfesten uppträder Sinikka Sorvali, altviolin, och Marja Pohjola, piano, samt Borgånejdens musikinstituts kör Ocarina, som framför sitt eget Finland 100-program. Päivi Storgård är festtalare. Hennes bok Olet valaissut minun tietäni – Presidenttien puolisot publicerades på hösten. Självständighetsdagen till ära serveras kaffe, kaka och något mousserande.

Barnen och de unga i Lovisa firar det självständiga Finland under deras egna festligheter 4–5.12 och 7.12

Skoleleverna har bal på Lovisa idrottshall 4–5.12i fönstren i alla finländska hem. Daghemmens fest är 7.12.

Finlands barns stora självständighetsfest på Ständerhuset i Helsingfors 5.12

Från varje kommun har två tioåringar bjudits till festen. Skolorna i Lovisa representeras av elever från Harjurinteen koulu och Haddom skola.

Skumvin och kaka på omsorgsenheterna 6.12

Kom med och fira: födelsedagskaffe, flaggning och festbelysning redan den 5.12

Förfest på biblioteken i Lovisa 5.12

Bibliotek runtom i Finland bjuder in hela folket till förfest för att fira Finlands självständighetsjubileum. Alla är välkomna, såväl barn och vuxna som gamla och nya finländare. i Lovisa det bjuds på kaffe och kaka enligt vart och ett biblioteks öppethållningstider.

Vi dricker kaffe hundraåringen till ära hemma och på arbetsplatserna 5.12 kl. 14

Arbetsplatser, företag och gemenskaper i vardagen uppmuntras till att ordna en blå och vit kaffestund för sina anställda, kunder eller vänner dagen före självständighetsdagen, tisdagen den 5 december klockan 14. Kaffestunderna kan givetvis också ordnas vid en annan tidpunkt under eftermiddagen. Det viktigaste är den gemensamma stunden.

Vi klär Finland i festskrud

Nu om någonsin finns det skäl att hissa flaggan. Vi klär hundraåringen i festskrud med Finland 100-flaggor och dekorationer redan före födelsedagen. Dagen före självständighetsdagen, tisdagen den 5 december klockan 18 hissas Finlands flagga i alla flaggstänger i Finland. Flaggningen fortsätter över natten fram till självständighetsdagen klockan 22. Flaggan ska lysas upp under de timmar som det är mörkt.

Vi lyser upp Finland i blått och vitt

Vi gör hundraåringen blå och vit för en stund! Under firandet uppmuntras alla i Finland till att lysa upp centrala plaster och objekt såsom byggnader, statyer, broar, torg, parker och andra kända platser i blåvitt ljus. Det hundraåriga Finland till ära lyser vi 5–7.12 upp rådhuset i Lovisa med blått och vitt ljus.

Vi tänder ljusen

Som traditionen bjuder tänder vi två ljus i fönstren i alla finländska hem på självständighetsdagen klockan 18.

Finland 100 -utställningar i Lovisa

Loviisa Lovisa 1917 – 2017, 12.5.2017–7.1.2018

Seklets historia belyses ur såväl kärnstadens som Liljendals, Pernås och Strömfors lokala perspektiv. Tyngdpunkten ligger på befolkningens dagliga liv, från vardag till fest. Besökarna får bekanta sig med bland annat arbetslivet och lokala anrika industrier och näringsgrenar samt fritidsaktiviteter och förnöjelser som under åren som gått organiserats av diverse ungdoms-, kultur-, sport- och idrottsföreningar.

Lovisa stads museum, Kommendantshuset, Parkgatan 2, Lovisa

Öppet: ti–fr & sö 12–16 (stängt: 6.12, 23–26.12.), under julveckosluten i Lovisa 2–3.12 & 9–10.12 lö-sö kl. 10–17

Lovisa i ord och bild 1917–2017, 8.11.2017–20.1.2018

Under Finlands självständighetstid har Lovisanejden varit många konstnärers och författares hem. Utställningen inbjuder besökaren att betrakta Lovisa, så som i staden bosatta och verksamma konstnärer och författare uppfattat den. Verken i jubileumsutställningen för Finland100 kommer alla från Lovisa stadsbiblioteks och Lovisa stads museums samlingar samt stadens konstsamling som är alla Lovisabors gemensamma konstskatt.

Almska Gården, Brandensteinsgatan 3, Lovisa

Öppet: ti-lö kl. 12–17 (stägt: 6.12, 23–26.12.), under julveckosluten i Lovisa 2–3.12 & 9–10.12 lö-sö kl. 10–17

Lovisa Baby 7 år, 14.8–31.12.2017

Alla nyfödda bebisar från Lovisa har fått unika, handgjorda Lovisa Baby-koftor sedan 2010. Koftan som går att svepa kring babyn har designats av Lovisakonstnären Virpi Lehtinen. Tygerna till koftorna fås från gamla och mjuka påslakan som Lovisabor donerat. De första bebisarna som fick en Lovisa Baby-kofta har börjat nu på första klassen. Grattis!

Utställning i skyltfönster, Drottninggatan 18, Lovisa

 

Foto: Karri Huhtanen / Creative Commons 2.0 BY