Föreläsning i Almska Gården – svensk forskare berättar om Ulla Bjernes böcker

Villa Biaudet och Villa Nordström avslutar utställningsserien Lovisa, liten stad – kulturell storstad. I anslutning till utställningen ordnas också föreläsningar. Den svenska konstnären Lars Fuhre inleder på lördag.

Fuhre har forskat i Ulla Bjernes författarskap i åratal för att få reda på en del av det som påverkade hennes författarskap och konstsamlingarna i Villa Biaudet i Lovisa. Bjerne och Fuhre är avlägset släkt. Fuhre föreläser i Almska Gården (Brandensteinsgatan 3) den 16.2.2019 klockan 14. Det finns också tid för diskussion och hela tillställningen beräknas ta en dryg timme. Utställningen pågår till och med den 27.4.2019.

Så här skriver Fuhre om Ulla Bjerne i den text som ingår i utställningskatalogen:

”En färgstark person: Om modernismen i Sverige och Finland under 10-, 20- och 30-talen vore en film skulle Ulla Bjerne ha kunnat spela en återkommande statistroll, och en framträdande sådan. Hennes färgstarka person skulle dyka upp i mängder av scener. Hon verkar ha känt alla som spelade huvudrollerna inom konst och litteratur, särskilt inom de avantgardistiska kretsarna: konstnärer och författare som i våra dagar i flera fall har blivit folkkära.”

Välkommen! Inträdet är gratis.

På utställningen finns flera porträtt av Ulla Bjerne och en betydande del av hennes litterära produktion. Foto: Mimosa Elo