Fysioterapi upprätthåller och förbättrar din funktionsförmåga då den är nedsatt på grund av sjukdom eller skada. Vi bedömer din funktionsförmåga och dina funktionsbegränsningar och utgående från denna bedömning gör vi en individuell plan för dig som tar i beaktande dina resurser och de möjligheter som servicesystemet ger.
Om du har problem i nedre ryggen eller i axlarna (med undantag för trauma eller vid tecken på infektion) kan du efter att vi har bedömt vilken vård du behöver styras direkt till fysioterapeutens mottagning utan läkarkontakt.
Kontakta telefonservicen, tfn 019 505 1300 för bedömning av vårdbehovet.
På direktmottagningen ger vi råd för egenvård, ergonomi, hälsa och motion. Vid behov kan du sjukskrivas för en kort tid. Vi ordnar också kontrolltid eller telefonkontroll vid behov.
Med lymfterapi behandlas svullnad. Vi erbjuder i första hand lymfterapi som vård för svullnad efter cancerbehandlingar samt svullnad som beror på ett medfött fel eller en sjukdom i lymfkärlen.
För att få lymfterapi behöver du en remiss från läkare. Enligt läkarens bedömning kan lymfterapi ges även för svullnad av andra orsaker. En viktig del av lymfterapin är kompressionsvård (kompressionsförband, vårdärm, vårdhandske och vårdstrumpa) tillsammans med rörelseterapi och rådgivning.
Vi ordnar olika grupper för personer med nedsatt funktionsförmåga på grund av sjukdomar i stöd- och rörelseorgan eller neurologiska sjukdomar. Kontakta fysioterapin för inledande kartläggning. Du behöver en läkarremiss för att kunna delta i grupperna.
Hjälpmedel lånas ut till personer som är på hälsocentralens vårdansvar, och vars funktionsförmåga i dagliga sysslor är nedsatt på grund av skada, sjukdom eller funktionsnedsättning.
Verksamheten följer gemensamma principer för utlåning av medicinska hjälpmedel (på finska). I första hand säkrar vi tillgången till de hjälpmedel som är nödvändiga för att du självständigt ska klara av centrala dagliga funktioner i vardagslivet. Vi lånar ut hjälpmedel avgiftsfritt både för kort- och långvarigt bruk. Individuella hjälpmedel, till exempel proteser, anskaffar vi med betalningsförbindelse.
Du kan själv begära hjälpmedel. Även en anhörig eller en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården kan vidarebefordra behovet om hjälpmedel.
En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården bedömer behovet av hjälpmedel och provar ut hjälpmedlet vid utlåningen. Vi för register över utlåningarna och följer regelbundet upp användningen. Återlämna hjälpmedlet till utlåningsstället genast då du inte längre behöver det.
Som klient ansvarar du för regelbunden och daglig service av det utlånade hjälpmedelet (bland annat för daglig rengöring och till exempel kontroll av däcktrycket i hjälpmedelet). Vi ansvarar för planerat underhåll och reparationer.
I första hand ansvarar du för transport av hjälpmedel då det är möjligt på vanligt sätt. Hjälpmedel som används utomhus (till exempel rollator) ska förvaras inomhus.