Loviisan kaupungin suositus harrastustoimintaan koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi 16.10.2020 alkaen

Loviisan kaupunki antaa suosituksen harrastustoimintaan koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi koronavirusepidemian ollessa kiihtymisvaiheessa sairaanhoitopiirin (HUS) ohjeiden mukaisesti.

Koronavirusinfektio tarttuu herkimmin kaksi vuorokautta ennen ja jälkeen oireiden alusta. Leviämisen ehkäisemiseksi suosittelemme, että harrastustoiminnassa vähennetään ihmisten välisiä kohtaamisia ja samassa tilassa olemista.

Harrastustoiminnassa, kuten urheiluseuroissa, kansalaisopistojen kursseilla, taideoppilaitoksissa (esimerkiksi tanssi-, teatteri-, musiikki- ja kuvataideoppilaitoksissa), ryhmäharrastuksissa (esimerkiksi partio sekä orkesteri- ja kuorotoiminta) ja muissa vastaavissa, noudatetaan seuraavia koronaviruksen leviämistä ehkäiseviä ohjeita:

 • Harrastustoimintaan osallistuvia kehotetaan käyttämään kasvomaskia (yläkouluikäisistä alkaen) harrastustoiminnan jatkumisen turvaamiseksi.
 • Harrastuksiin tullaan vain terveenä. Henkilön tulee olla täysin oireeton, lieviäkään oireita ei saa olla.
 • Kasvomaskia käytetään kaikissa tilanteissa, pois lukien urheilutilanteet. Myös kuoroharjoituksissa pyritään kasvomaskin käyttöön. Amatööriorkestereiden tulee harkita ohjelmistoaan ilman puhallinsoittimia, muut käyttävät kasvomaskia.
 • Kaikkien toimintaan osallistuvien henkilöiden tulee käyttää kasvomaskia koko tilaisuuden ajan, myös mahdollisen yleisön.
 • Harrastusryhmän koon suositellaan olevan alle 20 henkilöä.
 • Toimintaa suunnitellaan siten, että
  • kasvomaskia käytetään kaikissa tilanteissa
  • noudatetaan kahden metrin turvavälejä sisä- ja ulkotiloissa
  • suositaan erillisiä pienryhmiä
  • vältetään ryhmien yhteisharjoittelua
  • vältetään ryhmien sekoittamista keskenään
  • muita tapoja, kuten etäyhteyksiä, hyödynnetään toiminnassa koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi
  • harrastusvälineet ovat henkilökohtaisia, mutta yhteiskäyttöisten välineiden (kuten pallo) desinfektiosta tulee huolehtia
  • mahdollisuuksien mukaan harjoituksiin tullaan urheiluvälineet puettuna, pukutiloissa ja muissa yhteisissä tiloissa oleskelu minimoidaan
  • järjestävä taho huolehtii jälkisiivouksesta.

Suositellaan, että suuria kulttuuri- ja urheiluharrastetapahtumia (kuten näyttelyt, konsertit, urheiluturnaukset yms.) ei järjestettäisi. Jos tällainen tapahtuma katsotaan ehdottoman perustelluksi, osallistujien kokonaismäärä tulisi rajoittaa alle 50 henkilöön ja järjestää tapahtuma ilman yleisöä. Jos yleisöä tulee kuitenkin paikalle, tapahtumajärjestäjä voi edellyttää tapahtumaan osallistuvilta kasvomaskin käyttöä tiedottamalla siitä etukäteen.

Tapahtuman järjestäjä on vastuussa riittävästä koronavirustartuntojen ennaltaehkäisystä ja turvallisuuden varmistamisesta THL:n, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä lajiliittojen ohjeita noudattaen. Ohjeet löytyvät koottuna valtioneuvoston verkkopalvelusta.

Loviisan vapaa-aikatoimen tarkennus liikuntatilojen käyttöön

Vuoron vaihtuessa ei tavata toisen vuoron käyttäjiä. Omaa vuoroa odotetaan ulkona tai pukuhuoneessa, ei salissa tai salin oven takana. Salista pitää päästä poistumaan turvallisesti ilman kontaktia seuraaviin käyttäjiin.

Salit, joissa käytössä vain kaksi pukuhuonetta: mikäli pukuhuonetta käytetään, koko ryhmä käyttää samaa pukuhuonetta tai kulkee saliin saman pukuhuoneen kautta, ja seuraava ryhmä menee vapaana olevaan pukuhuoneeseen.

Verryttelyä ei saa tehdä käytävillä eikä liikuntahallin yläaulassa.

Liikuntahallin kahviossa pidettäviin kokouksiin kuljetaan yläkerran ovista (tarvittaessa yksi käy avaamassa ovet).

Lovisa Gymnastikföreningin vuoro torstaisin klo 19–20 on siirretty liikuntahallin yläaulasta Generalshagens skolaan loppuvuoden ajaksi.

Ohjeistukseen saattaa tulla vielä lisätarkennuksia.

Valitettavasti tämä tarkoittaa, että saliharjoitteluaika saattaa lyhentyä. Tehdään kuitenkin yhdessä harjoittelusta mahdollisimman turvallista, jotta se voisi jatkua!