Onko sinulla tallessa muistoja 1918 sisällissodasta?

museoesineitä, vanhoja asiakirjoja ja mustavalkoinen valokuva jossa sotilaita

Tasan sata vuotta sitten Suomi oli sisällissodan kynnyksellä. Vuoden 1918 kevättalvi oli kohtalokas Loviisan seudulla. Loviisan kaupungin museo etsii nyt aineistoja, jotka valaisevat sisällissodan tapahtumia ja tunnelmia.

– Otamme mielellään vastaan tai lainaksi valokuvia, asiakirjoja, kirjeitä, esineitä tai muita sisällissodan muistoja. Varsinaisten sotatapahtumien lisäksi meitä kiinnostavat myös siviiliväestön muistot, koska sisällissota kohdistui koko väestöön, sanoo Loviisan kaupungin museon intendentti Ulrika Rosendahl.

Täällä koettiin taisteluita, pakenemista, vangitsemista, teloituksia, saksalaisten maihinnousu ja lopulta myös sodan päättyminen Ahvenkoskella 5.5.1918.

– Vuoden 1918 sisällissodalle on leimallista, että valkoinen voittajapuoli on paremmin edustettuna säilyneessä lähdeaineistossa. Museon kokoelmistakin puuttuu lähes kokonaan materiaali, joka liittyy häviäjäosapuoleen. Tämän takia otamme mielellään vastaan esimerkiksi tavallisia valokuvia henkilöistä, jotka osallistuivat punaisten toimintaan 1918. Mutta toki kokoelmat kaipaavat myös täydennystä valkoisen osapuolen näkökulmasta, eli kaikki aiheeseen liittyvä materiaali on meille kiinnostavaa.

Aineistokeruun kautta tullut materiaali on tarkoitus laittaa esille Loviisan kaupungin museon seuraavaan näyttelyyn, joka avataan Komendantintalossa 6.2.2018. Aineistoa tullaan myös lähiaikoina käyttämään sisällissotaan liittyvissä historiallisissa tutkimusprojekteissa. Museon kokoelmiin lahjoitettu aineisto pysyy tulevaisuudessakin tutkijoiden ja muiden asiasta kiinnostuneiden käytettävissä.

Jos sinulla tai suvullasi on tallessa vuoden 1918 sisällissotaan liittyvää aineistoa, jonka voisit lahjoittaa tai lainata Loviisan kaupungin museolle, ota yhteyttä Ulrika Rosendahliin ulrika.rosendahl@loviisa.fi tai puh. 040 587 4825.