Paxlovid-koronaviruslääkkeen käyttö alkaa Loviisassa ja Lapinjärvellä

Paxlovid-koronaviruslääkkeen käyttö alkaa Loviisassa ja Lapinjärvellä. Paxlovid on avohoidossa otettava koronaviruslääke aikuisille, joilla on riski saada vakava koronavirustauti sairauden, puolustuskykyä heikentävän lääkehoidon tai iän takia.

Paxlovid-lääkityksen aloittaminen edellyttää, että koronavirustartunta on todettu virallisella laboratoriotestillä. Kun lääkkeen aloitusta harkitaan, myös rokotustausta huomioidaan. Lääkettä otetaan viiden vuorokauden ajan ja se on potilaalle maksuton.

Paxlovid-lääkkeen vaikuttavina aineina ovat nirmatrelviiri ja ritonaviiri. Ritonaviirilla on tunnettuja yhteisvaikutuksia joidenkin muiden lääkeaineiden kanssa. Näin ollen Paxlovid-lääkehoito ei sovellu kaikille vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville.  Terveydenhuollon henkilöstö arvioi aina lääkkeen aloituksen yksilöllisesti potilaalle.

Voit saada Paxlovid-koronaviruslääkettä, jos:

Edellä mainittujen riskiryhmien lisäksi koronaviruslääkehoito voidaan aloittaa yli 80-vuotiaille omatoimisesti kotona asuville potilaille, jotka ovat saaneet vähemmän kuin neljä rokoteannosta.

Mikäli sairastat oireista koronavirustautia ja täytät yllä mainitut lääkityskriteerit, ota yhteyttä Loviisan terveyskeskukseen, puh. 019 505 1300, arkisin kello 8–15.

Mikäli kuulut johonkin koronaviruslääkehoidon kohderyhmään ja olet erikoissairaanhoidon seurannassa sairautesi takia, voit ottaa suoraan yhteyttä erikoissairaanhoidon hoitavaan yksikköösi. Lisätietoja lääkehoidon kohderyhmistä löydät Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) verkkopalvelusta osoitteesta www.hus.fi/koronalääkitys.

Paxlovid-lääkemääräystä ei voi saada yksityisiltä lääkäriasemilta eikä lääkettä ole mahdollista saada reseptillä suoraan apteekeista.

Lisätietoja:
HUSin verkkopalvelu, www.hus.fi/koronalääkitys 
HUSin lehdistötiedote 1.7.2022 – Paxlovid-koronaviruslääkkeen käyttö alkaa HUSissa