Turvallinen alku elämälle -valokuvakuvanäyttely pääkirjastossa 8.10.-20.10.2018

Plan Internationalin valokuvanäyttely kertoo elämän alusta Mosambikissa ja odottavien äitien ja vauvojen elämästä yhdessä maailman köyhimmistä maista.

Mosambikin maaseudulla teiniraskaudet, turvattomat synnytykset ja pikkulasten kuolemat ovat mittava ongelma. Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi tukee Jangamon maaseudulla yhteisöjä, klinikoita ja perheitä, jotta äidit ja lapset saavat tarvitsemaansa terveydenhoitoa ja tukea. Plan tarjoaa myös tietoa huolenpidon, ravinnon ja hygienian merkityksestä vauvan kehitykselle.

Näyttelyssä Turvallinen alku elämälle valokuvaaja Mikko Toivosen koskettavat valokuvat ja journalisti Iida Riekon tekstit tutustuttavat raskaus- ja vauva-aikaan olosuhteissa, jotka ovat monin tavoin erilaiset kuin Suomessa.

”Oli koskettavaa nähdä, miten vanhempien rakkaus ja halu turvata vauvoilleen hyvä elämä sekä terveysammattilaisten omistautuminen äitien ja lasten auttamiselle ovat yhdistäviä tekijöitä kulttuurista toiseen. Kohtasimme teini-ikäisiä äitejä ja miestensä hylkäämiä isoäitejä, jotka elivät äärimmäisessä köyhyydessä mutta olivat valmiita tekemään kaikkensa kouluttaakseen seuraavat sukupolvet pitkälle”, Iida Riekko kertoo näyttelyn taustasta.

Plan International Suomi keskittyy Mosambikissa ulkoministeriön ja suomalaisten kuukausilahjoittajien tuella erityisesti teini-ikäisten tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja -oikeuksiin. Plan lisää tietoa tyttöjen oikeudesta päättää omasta kehostaan, tarjoaa terveyspalveluita, tukee raskaana olevia tyttöjä pysymään koulussa ja auttaa nuorena äidiksi tulleita tyttöjä palaamaan opintielle

Lastenoikeusjärjestö Plan International haluaa oikeudenmukaisen maailman, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Siksi Plan parantaa erityisesti kehitysmaiden tyttöjen elämää ja suojelua. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Plan perustettiin 1937, ja Suomessa toiminta alkoi 1998. Plan työskentelee yli 70 maassa.

Näyttely pääkirjaston (Kuningattarenkatu 3) alakerrassa. Vapaa pääsy!