Liikkuva varhaiskasvatus

Jokaisella lapsella on oikeus päivittäiseen fyysiseen aktiivisuuteen, spontaaniin ja ohjattuun toimintaan, joka kehittää fyysisen puolen kautta niin kognitiivisia kuin sosiaalisiakin taitoja. Liikunnalliseen elämäntapaan tottuneet lapset ovat tulevaisuudessa liikunnallisia nuoria ja aikuisia sekä hyväkuntoisia ikäihmisiä.

Hankkeen tavoitteena on juurruttaa liikkuminen, liike ja liikunta osaksi varhaiskasvatuksessa olevan lapsen arkea, sekä sisällä että ulkona. Pyrimme siihen, että varhaiskasvatusarkeen kuuluu niin rauhallista, reipasta kuin rasittavaakin liikettä. Haluamme että henkilökunta kokee, että heillä on omassa työssään tarvittava tuki sekä työkaluja liikkumisen ilon ja yhteisen tavoitteen tiellä.

Vuonna 2017 Loviisan kaupunki lähti mukaan Liikkuva varhaiskasvatus-ohjelmaan ja varhaiskasvatuksen arkea alettiin pohtia liikkumisen lisäämisen näkökulmasta sekä toimintatapojen uudistamisesta. Jokaisessa varhaiskasvatusryhmässä on liikuntavinkkari, joka omalla toiminnallaan ja esimerkillään edistää varhaiskasvatuksen liikunnallistamista vuosikellon suunnitelman mukaisesti.

Syksyyn kuuluu lasten liikuntataitojen havainnointi, liikunnalliset tutustumisleikit, lähiympäristöön tutustuminen (oma piha, lähimetsät ja puistot), omaan kehoon tutustuminen, perusliikuntaa erilaisissa maastoissa ja ympäristöissä: juoksu, kävely, hyppääminen, konttaaminen, ryömiminen, roikkuminen, kiipeileminen, potkiminen, heittäminen, kiinniottaminen yms., arjessa liikkuminen (mm. siirtymätilanteet, odottelu, aamujumppa).

Talveen kuuluu talven juhlat ja perinteet: itsenäisyyspäivän tanssit, liikunnallinen joulukalenteri, tonttujumppa, laskiaisrieha. Tasapainotaidot ja perusliikuntaa erilaisissa maastoissa ja ympäristöissä: juoksu, kävely, taivuttaminen, liukuminen, hiihto, luistelu, mäenlasku, sauvakävely, lumileikit. Liikuntaa sisällä: temppuradat, musiikkiliikunta, sisäpelit.

Keväällä luonnosta ja metsästä nauttiminen (aistit käyttöön), kuraleikkejä, kävelyretkiä. Kevään juhlat ja tapahtumat: pääsiäisleikkejä, vappudisco. Ohjatut ulkoleikit: twist, hyppynarut, ruutuhyppely, hulavanteet, erilaiset perinne- ja sääntöleikit.

Kesällä ohjatut ulkoleikit: frisbee, leikkivarjoleikit, keppihevosrata jne. Leikit lähiympäristössä: leikkipuistot, urheilukentät, metsä, uimaranta jne. Lajitaidot: yleisurheilu, pyöräily, onkiminen, majanrakennus, peitot ja viltit käyttöön, kesäiset piha- ja perinneleikit, vesileikit jne. Kesän juhla: piirileikit juhannussalon ympäri

Uskomme vahvasti henkilökunnan kouluttamiseen. Syksyn 2021 aloitamme tarjoamalla jokaisen varhaiskasvatusyksikön henkilökunnalle oma sparraustunti, joka sisältää konkreettisia työkaluja (leikkejä, oppimista ym.) lasten kanssa toteutettavalle liikettä sisältävälle ulkoilulle.