Loviisanlahden vedessä ei merkittävää määrää bakteereja – uimakieltosuositus jatkuu silti toistaiseksi

Loviisanlahden uimavedestä ei löytynyt poikkeavaa määrää kolibakteereja tai enterokokkeja ympäristöterveydenhuollon maanantaina ottamista näytteistä. Ympäristöterveydenhuolto suosittelee kuitenkin edelleen, että asukkaat välttävät uimista koko Loviisanlahden alueella toistaiseksi. Seuraavat näytteet otetaan huomenna torstaina, ja ne valmistuvat ensi maanantaina.

”Uimakieltosuositusta ei vielä pureta, koska mahdollisten jätevedestä peräisin olevien bakteeriesiintymien liikkeitä merialueella ei tunneta. Torstaina otettavien uusien näytteiden avulla pyrimme varmistamaan, että vesi on uimakelpoista. Suositusta uimakiellosta arvioidaan uudelleen maanantaina saatavien tulosten perusteella”, sanoo terveydensuojelusuunnittelija Maarit Lönnroth.

Näytteitä otettiin viime maanantaina kolmelta uimarannalta: Valkosta, Källan leirikeskuksesta ja Plagenilta. Tänään valmistuneiden tulosten mukaan enterokokkeja oli Valkossa ja Källassa alle määritysrajan ja Plagenilla 10 mpn/100 ml, kun toimenpideraja enterokokeille meriuimavedessä on 200 mpn/100 ml. E.coli-tulokset olivat Plagenilla 75 mpn/100 ml, Valkossa 10 mpn/100 ml ja Källassa alle 10 mpn/100 ml, kun toimenpideraja E. colille meriuimarantavedessä on 500 mpn/100 ml.

Valkolammen jätevesipumppaamo oli viime lauantai-illan ukkosmyrskyn takia poissa käytöstä noin neljä tuntia, jonka aikana noin tuhat kuutiota jätevettä pääsi ylivuotona Valkonlahteen.

Lisätietoja: Maarit Lönnroth, terveydensuojelusuunnittelija, Porvoon kaupunki, puh. 040 723 4121