Marraskuun terveiset

Päivät lyhenevät ja aurinko ei jaksa kiivetä korkealle ennen kuin laskee taas. Osa meistä kaipaa tähän vuodenaikaan enemmän kahvia, ja olemme täällä Lovmin kansliassa huomanneet kuuluvamme siihen joukkoon! Hyöryävä muki käden ulottuvilla tuntuu piristävän päivää. ”Ne elämän pienet ilot,” kuten opistosihteeri Monica hymyillen totesi.

Vierailin kahdella kurssilla. Niistä ensimmäisen kurssipaikka on Lovmin pihasta löytyvä Tekstiilitalo. Siellä ommellaan mielenkiintoisen näköisiä kirjoja. Yhden kirjoista sivulta löytyi kengänkärki ja kengännauhat. Tällä sivulla voisi siis opetella rusetin tekoa! Taktila böcker on tämän kurssin nimi, ja kurssilla tehdään erityisryhmille kirjoja ja muita materiaaleja, joiden avulla voi oppia lukemista ja laskemista. Kirjan sivuja tunnustelemalla voi hahmottaa helpommin vaikkapa numeroita, kun otetaan tuntoaisti avuksi oppimisessa.

Jatkoin Loviisan pohjoispuolelle Kuggomiin. Vierailijan aistit saavat käyttöä, kun ovi venehalliin aukeaa. Tavallinen päivä Kuggomin puuvenekoulussa tuoksuu puulta ja kuulostaa työpajalta. Käsi hakeutuu vaistomaisesti silittämään puuveneen kylkeä, jossa vanha lauta ja uusi vaalea puu kohtaavat. Näin kunnostetaan jopa 100-vuotiaita veneitä.

Useasta hallista löytyy isompia ja pienempiä puuveneitä, joita rapsutetaan, maalataan, lakataan, ruuvataan ja hoivataan kaikin tavoin mitä perinteiset puuvenetekniikat käsittävätkään. Tätä tehdään selvästi rakkaudesta lajiin. Yhteisöllisyys kurssilaisten kesken on silmiinpistävää, kun apua tarjotaan ja tarvitaan jatkuvasti isojen puuosien tai koneiden siirtelyyn. Tänä vuonna kurssilla on myös opiskelija Ruotsista. Kurssille hakeudutaan ulkomaita myöten, sillä tätä koulutusta ei ole tarjolla missään muualla.

Takaisin Loviisaan! Vuoden nuoret taideharrastajat palkitaan Kino Marilynissa Lapsen oikeuksien päivän juhlassa. Palkinnon saavat musiikkia, tanssia, teatteria ja kuvataiteita pitkään harrastaneet lapset ja nuoret. Taiteiden perusopetus on upea juttu. Sitä tarjoaa useampi oppilaitos: musiikkiopisto, Teatteri Soittorasia, Loviisan Tanssikoulu ja Loviisan Taidekoulu, joka toimii Lovmin siipien suojissa. Taidekoulussa voi opiskella taiteen perusoppimäärän kuvataiteissa ja käsityössä.

Perusoppimäärä tarkoittaa noin 500 tunnin opiskelua, eli opetussuunnitelman mukaista opetusta on monen vuoden ajan. Kun oppimäärä saadaan valmiiksi, käteen saa päättötodistuksen. Se on juhlallinen hetki. Päättötodistus auttaa tulevan opiskelupaikan valinnassa. Siitä osaamisesta, mistä päättötodistus kertoo, voi olla hyötyä myös työpaikan hakemisessa. Kursseilla voi olla mukana myös vain osan opinnoista eli ne ovat avoimia kaikille. Myös osasta opinnoista voi halutessaan pyytää opettajalta todistuksen, jos ei suorita koko oppimäärää.

Lapsen oikeuksien päivän juhla on Kino Marilynissa maanantaina 20.11.2023 klo 17.30. Lisää tietoa juhlasta löytyy täältä: https://www.loviisa.fi/ajankohtaista/liputa-lapsen-oikeuksien-kunniaksi-ja-tule-juhlimaan-maanantaina-20-11-2023/

Kevään uusille kursseille ilmoittautuminen alkaa perjantaina 15.12.2023 klo 9.00 osoitteessa https://uusi.opistopalvelut.fi/loviisa/fi/. Luvassa on keilailua erityisryhmille, ruotsinkielinen Döstäda tillsammans, lisää liikuntaa ja kaikenlaista mukavaa!

Lempeää marraskuuta!

Ystävällisin terveisin

Anu Tikka-Blomqvist, rehtori, Loviisan kansalaisopisto