Liputa lapsen oikeuksien kunniaksi ja tule juhlimaan maanantaina 20.11.2023!

Marraskuussa vietetään lapsen oikeuksien viikkoa ja sen aloittavaa lapsen oikeuksien päivää 20.11. Muista silloin nostaa lippu salkoon – kotona, töissä tai somessa, ja tule Kino Marilyniin juhlimaan erityisesti jokaisen lapsen oikeutta harrastaa taiteita. Lapsen oikeuksien päivän juhla alkaa kello 17.30 ja kestää noin tunnin, ilmainen sisäänpääsy.

Lapsen oikeuksien päivän juhla järjestetään nyt Loviisassa ensimmäistä kertaa. Tarkoituksena on nostaa esiin sekä tämä tärkeä kalenterijuhla että loviisalaisten taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten vuotuinen harrastajapalkinto. Juhla toteutetaan oppilaitosten, Loviisan kulttuuripalveluiden ja Kino Marilynin yhteistyönä.

Juhlassa nähdään monipuolinen kattaus erilaisia esityksiä tanssin, teatterin ja musiikin alalta. Esiintyjinä ovat aivan harrastuspolun alussa olevat lapset sekä jo pidemmälle ehtineet ja nyt palkittavat nuoret. Taidekoulun opiskelijoiden töitä on esillä Kino Marilynin aulassa. Kaikki oppilaitokset palkitsevat omat opiskelijansa perustein, jotka kerrotaan tarkemmin juhlassa.  

Juhlan alussa kuullaan myös ote YK:n sopimuksesta lapsen oikeuksista, ja sen lukevat lapsiparlamentin edustajat Suvi Carling suomeksi ja Victor Lökfors ruotsiksi. Loviisan kaupungin lapsiparlamentti on vuonna 2023 toimintansa aloittanut elin, jonka tehtävänä on varmistaa lasten kuuleminen heitä itseään koskevassa päätöksenteossa. Lapsiparlamenttia luotsaa Loviisan lapsiystävällinen kunta -toimintamallin koordinaattori Tuula Åminne.
– Hienoa, että parlamentti pääsee osaksi yhteistä juhlaa heti ensimmäisenä toimintakautenaan. Lasten asioista ei voi koskaan rummuttaa liikaa, toteaa koordinaattori Tuula Åminne.

Kaikkien juhlaan tulevien kesken arvotaan 10 vapaalippua Kino Marilynin elokuvanäytöksiin.

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 20.–26.11.2023 teemalla ”Lapsella on oikeus hyvinvointiin”.  Lisää viikon teemasta ja linkkejä muuhun ohjelmaan sekä materiaalia myös kouluille ja päiväkodeille: www.lapsenoikeudet.fi

Lapsen oikeuksien päivän juhla

20.11.2023 klo 17.30

Kino Marilyn, Kuningattarenkatu 17, Loviisa

Vapaa pääsy, kesto n. 1 tunti.

Taiteen perusopetuksesta Loviisassa

Taiteen perusopetus on pitkäjänteistä, laadukasta ja tavoitteellista taiteen opetusta. Siitä säädetään lailla (633/1998) ja asetuksella (813/1998). Se etenee opetushallituksen määräämien opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti tasolta toiselle.

Taideharrastus tukee lapsen kehitystä monella tapaa. Luova ilmaisu, harjoittelu ja ryhmätyöskentely kasvattavat lapsen vuorovaikutus- ja ajattelutaitoja. Taideopiskelu antaa itseluottamusta ja valmiuksia ilmaista itseään, kehittää kykyä ratkaista ongelmia ja näkyy positiivisesti muun muassa koulumenestyksessä.

Taiteen perusopetus -palkinto jaettiin Loviisassa ensimmäisen kerran vuonna 2015. Palkitsemisesta on tullut vuotuistapahtuma, jonka avulla ja yhteydessä tehdään näkyväksi lasten ja nuorten kulttuuritoimintaa ja kannustetaan kouluikäisiä taiteen harrastamiseen.