November hälsningar

Dagarna blir kortare och solen hinner inte komma upp förrän den går ner igen. Vissa av oss behöver mer kaffe vid den här tiden på året, och här på Lovmi kansliet har vi upptäckt att vi hör till dem! En varm mugg till hands verkar lysa upp dagen. “De små glädjeämnena i livet“, som institutssekreterare Monica sa med ett leende.

Jag besökte två kurser. Den första av dessa är i textilhuset på Lovmis innergård. Där syr de böcker som ser intressanta ut. På sidan i en av böckerna fanns framdelen av en mjuk sko och ett skosnöre. Så den här sidan skulle kunna användas för att lära sig att knyta en rosett! Taktila böcker heter den här kursen som gör böcker och annat material för att särskilda grupper ska lära sig läsa och räkna. Genom att känna på sidorna i boken är det lättare att förstå siffrorna. Genom beröring kan man få hjälp att lära sig.

Jag fortsatte norr om Lovisa till Kuggom. Besökarens sinnen sätts på prov när dörren till båthuset öppnas. En vanlig dag på Kuggoms träbåtskola luktar det trä och låter som en verkstad. Handen söker sig instinktivt till ytan på träbåten där gammal bräda möter nytt, ljust trä. Några av de gamla båtarna är 100 år gamla och restaureras här.

I flera salar hittar du stora och små träbåtar som är slipade, målade, fernissade, skruvade och omhändertagna på alla de sätt som traditionell träbåtsrestaurering innebär. Det är tydligt att detta görs av kärlek till träbåtar. Gemenskapskänslan bland kursdeltagarna är stark, eftersom hjälp ständigt erbjuds och behövs för att flytta stora träbitar eller maskiner. I år finns det också en student från Sverige på kursen. Människor från utomlands söker till kursen, eftersom den här utbildningen inte finns någon annanstans.

Tillbaka till Lovisa! Årets unga artister kommer att belönas i Festen för barnens rättigheters dag. Priset tilldelas barn och unga som länge har sysslat med musik, dans, teater och bildkonst. Grundläggande konstutbildning är en underbar sak. Den erbjuds av flera institutioner: Musikinstitutet i Lovisa, Teater Soittorasia, Lovisa Dansskola och Lovisa Konstskola. I Konstskolan kan du studera grundläggande utbildning i bildkonst och slöjd. Konstskolan finns i Lovmi.

Den grundläggande utbildningen i bildkonst och slöjd omfattar ca 500 studietimmar, vilket innebär att utbildningen pågår under många år. När du har slutfört utbildningen får du ett intyg. Det är ett högtidligt ögonblick. Intyget hjälper att välja framtida studieplats och kan också vara till nytta när en ung person söker ett jobb. Kurserna är öppna för alla. Om du inte slutför hela läroplanen kan du också be din lärare att ge ett intyg för en den delen av läroplanen som du har varit med i.

Firandet av barnens rättigheters dag äger rum på Kino Marilyn måndagen den 20.11.2023 kl. 17.30. Mer information om firandet hittar du här: https://www.loviisa.fi/sv/nyheter/flagga-for-barnens-rattigheter-och-kom-pa-fest-20-11-2023/

Anmälan till vårens nya kurser börjar på fredag 15.12.2023 kl. 9.00 på https://uusi.opistopalvelut.fi/loviisa/sv/ Det ska bli bland annat bowling för specialgrupper, Döstäda tillsammans på svenska, mer motion och allt möjligt roligt!

Ha en skön november!

Med vänliga hälsningar

Anu Tikka-Blomqvist, rektor vid Lovisa medborgarinstitut