Aprilhälsningar!

Terminen börjar lida mot sitt slut! Ändå finns det ännu kurser som först snart ska börja, till exempel en webbkurs i spanska, Ya hablo un poco de espanol. Konstskolan för barn ordnar sommarläger, de hittas här: keramikläger och konstläger (på finska).

Välkommen till Mi-huset på vårutställning med alster från Piirrän ja maalaan-kurserna i teckning och målning 4–25.4.2024! Plats: Mi-huset, Brandensteinsgatan 21, Lovisa.

Utställningens öppettider:
– måndag 15.4 till onsdag 17.4 klockan 9–15, torsdag 18.4 klockan 9–20, tisdag 23.4 klockan 10–18 och onsdag 24.4 klockan 9–15
Utställningen innehåller teckningar och målningar gjorda av konstintresserade deltagare i Lovisa medborgarinstituts Piirrän ja maalaan-grupper.


Utställningens konstnärer:

Arla Aaltonen, Sirkku Aho-Pulliainen, Heikki Arola, Virve Dowuona-Hammond, Tuula Hiekkavirta, Gunilla Hällsten, Jenni Marika Hämäläinen, Ritva Koistinen-Armfelt, Miranda Leppänen, Seija Niinimäki, Leena Nilsson, Christian Petas, Kati Soldan och Maija Virtanen

Utställningen innehåller verk av Jenni Marika Hämäläinen. Här är en presentation hon skrivit om utställningen:

Vårutställning från kurserna Piirrän ja maalaan

4.– 25.4.2024

Text: Jenni Marika Hämäläinen

”Kurserna i teckning och målning har behandlat perspektiv och flyktpunkter, vilket till exempel kan ses i Heikki Arolas verk. Deltagarna har också studerat olika färgläror och gjort egna färgcirklar med sina egna färger. Utställningsverken med löktema är målade med oljefärger med alla prima-teknik. Kroki eller snabbkissering övades med kol, pensel och graffitipenna. Läraren Terhi Penttilä tog inte bara med sig själv till modell för rörlig kroki utan också sin hund, som hon höll i famnen och kammade. I kroki gäller det att inom en viss tid skissa upp på papper de viktigaste dragen hos den person som är modell, i rörlig kroki kan man rita på det tidigare ritade.”

I bilden en av utställningens konstnärer, Sirkku Aho-Pulliainen. I bakgrunden verken Sateella och Sillalla (2024).

”Sirkku Aho-Pulliainen har studerat konst på medborgarinstitutets kurser i flera år. Hennes verk har ställts ut på Almska gården i medborgarinstitutets jubileumsutställning. Hon målar på duk med akryl utgående från fotografier bland annat i verket Sillalla. Den rosa kvällshimlen har överförts vackert från hennes pensel till duken. Läraren Terhi Penttilä påpekar hur ramar i olika färger framhäver färgerna i målningar. Ramen i svart nyans framhäver de mörka partierna. Konstnären Aho-Pulliainen noterade själv att denna ram passar bäst fel vänd för verket Sillalla.”

I bilden en av utställningens konstnärer, Heikki Arola. Verk: uppe till vänster Vanhaa Raumaa (2019), under det Hamina (2023), uppe till höger Korinpunoja (2024), under det Pitsinvirkkaaja (2024).

”Heikki Arola har gått på kursen i cirka fem år. Han var på arbetsresa i Raumo och tog en bild av Gamla Raumo med rådhus och en mopedåkare med skelettmönstrad tröja i förgrunden. Bilden såg bra ut, så Arola bestämde sig för att måla ett akvarellverk av den, trots att han inte hade använt akvarell på nästan 30 år. Ifjol hade Arola en utställning i medborgarinstitutets lokaler, som kursdeltagarna får använda för egna utställningar gratis. Det är också gratis inträde till utställningarna.

-Jenni Marika Hämäläinen-

Tack, Jenni Marika, för denna intressanta presentation av utställningen av verk från kurserna Piirrän ja maalaan!

Med önskan om en ljus väntan på sommaren

Anu Tikka-Blomqvist, rektor, Lovisa medborgarinstitut