Loviisan Laivasilta

Loviisan Laivasilta ravintoloineen ja tapahtumineen kerää kävijöitä läheltä ja kaukaa. Menneen ajan tunnelmaa luovat Laivasillan punaiset suola-aitat, joissa ravintolatoiminnan lisäksi on Loviisan Merenkulkumuseo, kesäpuoteja ja taidenäyttelyitä.

Ravintolat pitävät ovensa auki toukokuusta syyskuuhun. Merenkulkumuseo ja näyttelyt ovat avoinna kesäisin. Laivasillalla järjestetään runsaasti tapahtumia vuoden mittaan: muun muassa juhannusjuhlat, vene- ja soutukilpailuja, joista suurin on Small Ships’ Race, Muinaistulien Yö ja perinteiset Joulumarkkinat.

Meri on vaikuttanut vahvasti kaupungin historiaan, ihmisten elinkeinoihin ja sataman syntyyn. Vuonna 1745 kaupungille annettiin tapulioikeudet, eli oikeus käydä ulkomaankauppaa. Laivasillan alueella oli aikoinaan noin 50 suola-aittaa, joissa varastoitiin ulkomailta tuotuja tavaroita, muun muassa suolaa, tupakkaa ja mausteita.

Nykyään Laivasilta palvelee vierasvenesatamana. Loviisan vierasvenesatama sai kunniamaininnan Vuoden vierassatama 2023 -äänestyksessä.

Laivasilta on pakettijahti Österstjernanin kotisatama. Risteilyt Svartholman merilinnoitukseen lähtevät Laivasillalta kesäisin. Risteilyt m/s J.L. Runebergilla Helsingistä saapuvat Loviisan Laivasillalle kesän kuumimpaan aikaan.

Sivun kuva: Lina Olander