Kartanot

Loviisassa on lukuisia historiallisia kartanoita, joista vierailijoille avoimia ovat Malmgårdin ja Labbyn kartanot.

Malmgårdin kartanon kreiviperhe Creutz on valjastanut tiluksensa luonnonmukaiseen viljelyyn. Vierailija voi tehdä tilauksesta kiertokäynnin linnassa, tutustua ekologiseen maisemaan, nauttia kahvia tai lounasta sekä ostaa luomutuotteita kartanopuodista. Malmgårdissa valmistetaan myös olutta ja järjestetään olutmaistiaisia. Kartanopuodin lähellä on sepän paja. Kartanopuodissa on myynnissä luomutuotteita kartanon omilta tiluksilta, omasta panimosta sekä muilta itäuusmaalaisilta tuottajilta.

Isnäsin kylän läheisyydessä on historiallinen Labbyn kartano, jonka ympärille levittäytyy 130 hehtaaria peltoja, laitumia, metsiä ja piha-alueita. Kartanon 1700-luvulla rakennettu päärakennus siirrettiin nykyiselle paikalleen Suomenlinnasta vuonna 1865. Labby on tunnettu luonnonmukaisesta, biodynaamisesta viljelystään. Kartanon puistoa kunnostetaan parhaillaan alkuperäiseen asuunsa. Pienessä puulajipuistossa on paljon erilaisia puuvartisia kasveja ja vanhoja perennoja. Kartanon puistosta ja viljelystä kiinnostuneille ryhmille järjestetään tutustumiskäyntejä. Vierailija voi tutustua myös vanhaan juustokellariin ja viljamakasiiniin, jossa on mm. museotyökalukokoelma.

Malmgård

Kartano, puoti, kahvila, sekä panimo.

Puodissa jauhetaan ja myydään luonnonmukaisesti viljeltyjä viljatuotteita, kuten jauhoja, puurohiutaleita, mysliä ja valmiita leipätuotteita. Tuoreus kaikkine tärkeine ravintoaineineen on avainsanamme. Viljatuotteiden lisäksi valikoimasta löytyy myös hilloja, mehuja, viinietikkaa, rypsiöljyä, oman panimon juomia sekä muita lähialueen tuottajien tuotteita. Tuotteita on saatavilla ympärivuotisesti.

Labbyn kartano - Labby Gård - Labby Manor

Labbyn kartano

Luomutila, majoitusta, tilojen vuokrausta ja leirejä. Tilakierroksia ja kahvitusta ryhmille tilauksesta. Catering.

Luonnonmukaista niittylaidunnusta, maataloutta, metsänhoitoa, puutarhaviljelyä, rakennusten restaurointia ja kursseja.

Näyttely Sarvlaxin kartanon elämästä viiden vuosisadan ajan

Tervetuloa näyttelyyn Sarvlaxin kartanon elämästä viiden vuosisadan ajan!
Näyttely on avoinna 6.7. – 4.8.2023 Suur-Sarvilahden tilan vanhassa aitassa.
Kuukauden ajan sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua Sarvlaxin historiaan ja maatilaan 1600-luvulta lähtien ja tutustua täällä eläneiden ja asuneiden ihmisten kohtaloihin. Esittelemme kuvia, karttoja, huonekaluja ja esineitä eri aikakausilta. Kerromme maanviljelijöistä, torppareista, maatilan ihmisistä ja maanomistajista sekä tilalla toimineiden ihmisten elinkeinoista ja tilan toiminnan kehityksestä aikojen saatossa. Lisäksi näyttelykuukauden aikana on mahdollisuus kuunnella luentosarjassamme esiintyvien tutkijoiden mielenkiintoisia puheenvuoroja (ruotsiksi). Esitelmiä pitää mm. prof. Henrik Meinander, FT Henrika Tandefelt, FT Alexandra Ramsay ja prof. Lars Einarsson.
Huom! Kartanon päärakennuksessa ei ole mahdollista vierailla näyttelyn aikana.
Näyttely on auki tiistaista sunnuntaihin klo 11.00-17.00 (maanantaisin suljettu).
Lisätietoa mahdollisuuksista varata opastuksia ryhmille sekä muita yhteystietoja julkaistaan pian. Tervetuloa Suur-Sarvilahteen tänä kesänä!