Entisajan makuja Loviisan kaupungin museossa

Näyttely Suola, sokeri ja sitruuna kertoo ruuanlaitosta 1700–1800-luvuilla. Mitkä raaka-aineet olivat käytössä, mitä ruokalajeja pantiin pöytään ja miltä ruoka maistui? Osattiinko tehdä jäätelöä ilman pakastinta? Mitä mausteita käytettiin? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löytyy vastaus Loviisan kaupungin museon näyttelystä, joka tarjoaa jännittäviä välähdyksiä entisajan arjesta ja juhlasta.

Loviisan kaupungin museon suursatsaus on näyttely, jonka lähtökohtana on, että ruoka koskettaa kaikkia. Näyttely kertoo, miten ruokakulttuuri on muuttunut – ja mitkä asiat ovat säilyneet meidän päiviimme asti.

Museon kokoelmat sisältävät runsaasti esineitä, jotka liittyvät ruokaan ja ruuanlaittoon. Loviisa oli 1700- ja 1800-luvuilla merenkulkukaupunki, joka kävi ulkomaankauppaa. Siten tietyt ruoka-aineet, kuten sitruuna, kahvi ja erilaiset viinit saapuivat Loviisaan jo varhain.

– Säätyläiskotien ruoka ei taatusti ollut mautonta 1700-luvulla, ruokaa maustettiin yllättävän reilusti eksoottisilla mausteilla. Rahvaan parissa perusmaut suolainen ja hapan olivat yleisiä, koska ruoka usein oli säilyvyyden takia joko suolattu tai hapatettu, kertoo museon intendentti Ulrika Rosendahl.

Tärkeä tiedonlähde entisajan ruuanlaitosta ovat säilyneet käsinkirjoitetut reseptikokoelmat. Museo on tehnyt yhteistyötä Svenska litteratursällskapetin tutkijoiden Maren Jonassonin ja Märtha Norrbackin kanssa, jotka syksyllä 2022 julkaisivat kuusi käsinkirjoitettua reseptikokoelmaa 1700- ja 1800-luvun Suomesta digitaalisessa hankkeessa Historiska recept (Historialliset reseptit).

– Vanhoja reseptejä voi hyvin kokeilla, melkein kaikkia aineksia on edelleen saatavilla. Kokeilu ei välttämättä onnistu kertaheitolla, mutta toisella tai kolmannella kerralla saat varmaankin nykyisten ruoka-aineiden mittasuhteet menemään oikein. Vanhat reseptit antavat meille ainutlaatuisen mahdollisuuden eläytyä 200–300 vuoden takaiseen makumaailmaan, toteaa historioitsija Maren Jonasson, joka on kirjoittanut useita näyttelyn tekstejä.

Näyttelyssä on mukana myös valokuvataiteilija Niclas Wariuksen Vanitas-sarjan teoksia. Warius rakentaa asetelmia erityisissä paikoissa, ja Loviisan kaupungin museossa hän on rakentanut ja kuvannut asetelmia ruokakulttuurin ympärillä.

Suola, sokeri ja sitruuna – Ruuanlaitto 1700- ja 1800-luvuilla -näyttely jatkuu 3.3.2024 asti.

Loviisan kaupungin museon löydät osoitteesta Puistokatu 2. Museo on avoinna kello 12–16, suljettu maanantaisin ja lauantaisin.