Smaker från förr i Lovisa stads museum

Utställningen Salt, socker och citron handlar om matlagning på 1700- och 1800-talen. Vilka råvaror hade man, vilka maträtter stod på bordet och vad smakade maten? Kunde man göra glass utan frys? Vilka kryddor använde man? Svaren på dessa frågor, och många fler, hittar du i Lovisa stads museums utställning som genom matkulturen bjuder på många spännande glimtar av fest och vardag i det förflutna.

Lovisa stadsmuseums storsatsning är en utställning som tar fasta på att mat är någonting som berör alla. I utställningen får man bekanta sig med hur matkulturen har ändrats – och vad som har finns kvar i våra dagar.

Museets samlingar innehåller en uppsjö av föremål som har att göra med mat och matlagning. Lovisa var på 1700- och 1800-talen en sjöfartsstad med egen utrikeshandel, vilket innebar att ingredienser som citroner, kaffe och olika viner tidigt nådde Lovisanejden.

– Maten i högreståndshem på 1700-talet var definitivt inte smaklös, den var förvånansvärt rejält kryddad med en mängd exotiska kryddor. Bland allmogen var grundsmakerna salt och surt dominerande, maten var ofta antingen saltad eller syrad för hållbarhetens skull, säger museets intendent Ulrika Rosendahl.

En viktig källa till kunskap om maten förr finns i de handskrivna receptsamlingar som har bevarats till vår tid. Museet har samarbetat med Svenska litteratursällskapets forskare Maren Jonasson och Märtha Norrback som är aktuella med det digitala utgivningsprojektet Historiska recept som publicerades i höstas och tillgängliggör sex finländska receptsamlingar från 1700- och 1800-talen.

– Det går bra att testa de gamla recepten, nästan alla ingredienser går att få tag på ännu idag. Det man tillreder blir kanske inte så gott vid första försöket, men andra eller tredje gången hittar man nog de rätta proportionerna mellan de nutida ingredienserna. De gamla recepten ger oss en fantastisk möjlighet att leva oss in i den smak- och doftvärld som varit dominerande för 200-300 år sedan, konstaterar historikern Maren Jonasson, som skrivit flera av utställningens texter.

Med på utställningen finns också verk av fotokonstnären Niclas Warius som i sin serie Vanitas bygger och fotograferar stilleben på unika ställen. I Lovisa stads museum har han byggt och fotat stilleben i museet kring temat mat.

Utställningen Salt, socker och citron – Matlagning på 1700- och 1800-talet pågår till och med 3.3.2024.

Lovisa stads museum hittar du på Parkgatan 2. Kommendanthuset är öppet under vinterhalvåret klockan 12–16, stängt måndagar och lördagar.