Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel vierailevat Loviisassa 21.9.2023

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel vierailevat Loviisassa torstaina 21.9. iltapäivällä. Kruununprinsessa vihkii Loviisan Kuningattarenrannassa sijaitsevan aukion Victorianaukioksi.

– Meille on erittäin suuri ilo ja kunnia saada vieraaksemme naapurimaan tuleva kuningatar puolisoineen, toteaa Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom.

Kuningattarenranta on Loviisanlahden itärannalla sijaitseva uusi asuinalue, jossa järjestettiin Suomen Asuntomessut kesällä 2023. Moderni ja korkealaatuinen kaupunginosa laajoine puisto- ja ranta-alueineen muodostaa kiinnostavan kokonaisuuden Loviisanlahden länsirannan perinteisen puuarkkitehtuurin kanssa. Kelluva kävelysilta yhdistää länsi- ja itärannan toisiinsa ja johdattaa kävijän suoraan Loviisan keskustasta tulevalle Victorianaukiolle.

– Ruotsin entisen kuningattaren mukaan nimetty kaupunki saa nyt paikan, joka on nimetty Ruotsin tulevan kuningattaren mukaan ja jonka hän on vihkinyt, Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom iloitsee.

Loviisan kaupunki, joka oli aluksi nimeltään Degerby, perustettiin vuonna 1745 raja- ja tapulikaupungiksi. Kuningas Adolf Fredrik vieraili Ruotsin valtakunnan itäosassa eerikinretkellään vuonna 1752 ja nimesi kaupungin Loviisaksi puolisonsa, kuningatar Lovisa Ulrikan mukaan.

Kuningattarenrannan uusi asuinalue sijaitsee myös Ungernin maalinnoituksen lähellä. Loviisan linnoitusten ja Svartholman merilinnoituksen rakentaminen alkoi vuonna 1747 eversti Augustin Ehrensvärdin johdolla valtakunnan itärajan turvaamiseksi.

Vierailun tarkempi ohjelma ja aikataulu julkistetaan myöhemmin.

Kuva: Anna-Lena Ahlström, Copyright Kungl. Hovstaterna