Plastic Fantastic -näyttely esittelee designia muoviajan kynnykseltä

Plastic Fantastic -näyttely.

Loviisan kaupunginmuseon näyttely Plastic Fantastic 25.4.2025–8.3.2026 käsittelee muovin historiaa, suomalaista muotoilua muovin parissa sekä loviisalaisten yritysten roolia uuden materiaalin hyödyntämisessä.

1950-luvulla muovia pidettiin tulevaisuuden materiaalina. Toisen maailmansodan aikana kehitettiin muoviteknologiaa sotatarpeisiin, ja rauhan tultua muovista tuli sekä käyttökelpoinen raaka-aine että jälleenrakennuksen ja tulevaisuuden hengen symboli. Loviisan seutu näytteli merkittävää roolia muovin rantautumisessa Suomeen. Alueen muoviteollisuus toi innovaatioita tuotekehitykseen ja muotoiluun, ja auttoi rakentamaan modernia Suomea, jossa muovi helpotti ja kaunisti arkea.

– Nykyään tiedämme, että muovi on myös ongelmallinen materiaali, sanoo Loviisan kaupungin museon intendentti Ulrika Rosendahl. Muovit valmistetaan fossiilisista raaka-aineista ja ne saastuttavat maailman meret. Silti muovin kulutus kasvaa jatkuvasti – muovi on niin olennainen osa elintasoamme, teknologiaamme ja arkipäiväämme, ettemme enää pärjää ilman sitä.

Yki Nummen Lokki-valaisin on suomalaisen muotoilun klassikko. Valmistaja Sanka Oy Loviisassa. Loviisan kaupunginmuseo.

Kun elettiin 1950- ja 60-lukua muovi oli vielä uutuus, ja valmistettu muovi nähtiin arvokkaana muotoilutuotteena. Loviisan seudun yritykset, kuten Strömfors ja Sanka Oy, tekivät yhteistyötä tunnettujen muotoilijoiden, kuten Tapio Wirkkalan ja Yki Nummen kanssa. Nummen akryylimuovinen Lokki-valaisin ja Wirkkalan Caravelle-astiasto, jota Finnair käytti ensimmäisessä luokassa, ovat esimerkkejä Loviisan seudulla valmistetuista muotoilun ikoneista. Kaikki näyttelyn esineet ovat valmistettu aikanaan Loviisassa, ja suuri osa on ollut käytössä loviisalaisissa kodeissa.

Tapio Wirkkalan suunnittelema ja Strömforsin tehtaan valmistama muoviastiasto oli 1960-luvulla käytössä Finnairin Caravelle-lentokoneissa. Loviisan kaupunginmuseo.

Muovin rantautuminen näkyi yhä enemmän modernissa arjessa. Sähkö yleistyi, ja sen myötä muoviset valokatkaisijat ja pistorasiat. Vesijohtoja asennettiin taloihin, ja kylpyhuoneisiin tarvittiin muovisia wc-istuimia. Valintamyymälöissä myytiin yhä enemmän kertakäyttömuoviin pakattuja tuotteita.

– Muovin puolestapuhujien mukaan, seistiin muoviajan kynnyksellä – ja tämä aikakausi veisi Suomen moderniin aikaan, Rosendahl kertoo.

Yksi futuristisimmista muovivisioista oli Matti Suurosen suunnittelema pyöreä Futuro-lujitemuovinen talo. Näitäkin avaruusaluksen näköisiä rakennuksiakin valmistettiin Loviisan seudulla Polykem Oy:n tehtaalla Kuninkaankylässä, kunnes 1970-luvun öljykriisit ja kriittisempi suhtautuminen muoviin alkoivat murentaa Futuron symboloimaa muoviutopiaa.

Plastic Fantastic -näyttely 25.4.2025–8.3.2026

Loviisan kaupunginmuseo
Osoite: Puistokatu 2, Loviisa
Aukioloajat: ti–su klo 12–16, kesä–elokuussa klo 11–17