Komendantintalo

Loviisan kaupungin museo perustettiin 1904. Museo on 1960-luvulta lähtien toiminut vuonna 1755 rakennetussa Komendantintalossa. Talon ulkopuolella sijaitsee Komendantin puutarha, jossa kasvaa vanhoja hyöty- ja koristekasveja 1700- ja 1800-luvun hengessä. Järjestämme vuosittain useita vaihtuvia näyttelyitä sekä erilaisia tapahtumia ja esitelmiä. Museoon on vapaa pääsy!

Tervetuloa Komendantintaloon!

Komendantintalossa tapahtuu >>

Naistenpäivä museossa

Loviisan kaupungin museo viettää Naistenpäivää yhdessä Loviisan Vierasateljeen ja TransFolk Kucku 2018-19 -festivaalin kanssa. Residenssitaiteilija Vera Boicova (Venäjä) kutsuu kävijät muotokuvastudioon ja kuvataiteilija Inari Porkka kertoo museon Konterfeijari ennen ja nyt -näyttelyn teoksista.

Konterfeijari – ennen ja nyt

Uudenlainen museon ja nykytaiteilijan yhteistyönäyttely, jossa taiteilija ammentaa inspiraatiota taiteeseensa museon kokoelmista ja Loviisan historiasta. Haminalainen kuvataiteilija Inari Porkka on jo useamman vuoden käyttänyt taidehistoriaa materiaalina omassa taiteenharjoituksessaan ja tätä näyttelyä varten kiinnostuksen kohteena on ollut Loviisassa 1700-luvulla asunut konterfeijari eli muotokuvamaalari Nils Schillmark. Näyttely kertoo myös Schillmarkin elämästä ja konterfeijarin ammatista.

 

Iveruksen arvoitus

Tule perheen tai kaveriporukan kanssa museoon ratkaisemaan Iveruksen arvoituksia! Loviisan kaupungin museon ensimmäinen intendentti, omaperäinen Tri Jedvard D:sson Iverus on piilottanut museoon arvoituksia. Pulmien ratkaisemiseen ei tarvita faktatietoa, sen sijaan harjoitellaan yhteistyötaitoja sekä havainnointi- ja päättelykykyä.

 

Museon perusnäyttely

Perusnäyttelyssä on esillä muun muassa kustavilaisia huonekaluja, hopea- ja tinaesineitä sekä kaupungin merelliseen historiaan liittyviä esineitä. Näyttelyssä voi tutustua myös Jean Sibeliuksen elämään kesäisessä Loviisassa sekä Loviisan aikaan kylpyläkaupunkina. Museon keittiössä on esillä muun muassa kokoelma vanhoja keittokirjoja.

Ylimmässä kerroksessa on museon oma erikoisuus, tinanvalajan verstas, jossa on Loviisan tinanvalajien vuosina 1757–1882 käyttämiä muotteja ja työkaluja.

 

Komendantintalon historiaa>>