Loviisan kaupungin museo perustettiin 1904. Museo on 1960-luvulta lähtien toiminut vuonna 1755 rakennetussa Komendantintalossa. Talon ulkopuolella sijaitsee Komendantin puutarha, jossa kasvaa vanhoja hyöty- ja koristekasveja 1700- ja 1800-luvun hengessä. Järjestämme vuosittain useita vaihtuvia näyttelyitä sekä erilaisia tapahtumia ja esitelmiä.
Näyttely Loviiisan kaupungin museossa. 23.6.2020 – 7.3.2021
Loviisan kaupungin museon näyttely Sadan kylän seutu tuo kylät museoon. Näyttely on muistutus siitä, että koko Loviisan seutu on täynnä historiaa ja kiinnostavia tarinoita. Lue lisää näyttelystä klikkaamalla tästä
Himmeli ja joulu-ukko 1.12.2020–13.1.2021
Vanhat maaseudun jouluperinteet tulevat tänä vuonna tutuksi Loviisan kaupungin museossa. Entisajan joulu Loviisan seudulla oli täynnä kansanperinteitä ja rituaaleja uuden vuoden kynnyksellä. Museon joulunäyttely on auki adventista Nuuttiin, ja joulunäyttelystä julkaistaan myös välähdyksiä museon Facebook- ja Instagramtilillä, hashtagillä #loviisanmuseonjoulu, joten sitäkin kautta voi tutustua entisajan joulunviettoon turvallisesti kotisohvalta.
Loviisan kaupunki on linjannut 27.11.2020 että museo ja muut julkiset tilat pidetään toistaiseksi auki.
Pidetään kuitenkin mielessä nämä asiat:
Kiitos huomaavaisuudesta!
Tule perheen tai kaveriporukan kanssa museoon ratkaisemaan Iveruksen arvoituksia! Loviisan kaupungin museon ensimmäinen intendentti, omaperäinen Tri Jedvard D:sson Iverus on piilottanut museoon arvoituksia. Pulmien ratkaisemiseen ei tarvita faktatietoa, sen sijaan harjoitellaan yhteistyötaitoja sekä havainnointi- ja päättelykykyä.
Perusnäyttelyssä on esillä muun muassa kustavilaisia huonekaluja, hopea- ja tinaesineitä sekä kaupungin merelliseen historiaan liittyviä esineitä. Näyttelyssä voi tutustua myös Jean Sibeliuksen elämään kesäisessä Loviisassa sekä Loviisan aikaan kylpyläkaupunkina. Museon keittiössä on esillä muun muassa kokoelma vanhoja keittokirjoja.
Ylimmässä kerroksessa on museon oma erikoisuus, tinanvalajan verstas, jossa on Loviisan tinanvalajien vuosina 1757–1882 käyttämiä muotteja ja työkaluja.